Astăzi, Octavian Berceanu, comisar şef al Gărzii Naţionale de Mediu a fost la Craiova şi a susţinut o conferinţă de presă, referitor lea ceea ce s-a întâmplat, în ultimele două săptămâni, după precedenta vizită. Acesta a afirmat că fără concursul Inspectoratului Judeţean de Poliţe Dolj şi al celui al Grupării de Jandarmi Mobile Craiova nu ar fi fost rezolvate problemele de mediu, aşa cum se prezintă acum, iar controalele vor fi prezente şi în perioada următoare. Referitor la Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Dolj, Berceanu s-a eschivat, elegant, pentru măsurile care pot fi aplicate împotriva celui care deţine portofolilul, în Dolj. Sunt probleme în judeţ, dar nu insurmonabile, care pot fi rezolvate. Au fost aplicate şi amenzi, iar Groapa de gunoi de la Mofleni rămâne o problemă deschisă.
”Se vor pronunța colegii mei în urma unor controale interne cum stăm la Garda de Mediu Dolj. La prima vedere, stăm foarte prost. Voi face ca Garda de Mediu Dolj să fie proactivă și nu reactivă, cum a fost până acum, din păcate, și îmi cer scuze oficial în fața oamenilor din Craiova și Dolj pentru că această gardă de mediu nu a fost proactivă, ceea ce se va schimba de săptămânile viitoare”, afirma Octavian Berceanu în cadrul unei conferințe susținută la Craiova la sfârșitul lunii aprilie. Șeful GNM preciza că, după bucureșteni, doljenii au trimis cele mai multe sesizări legate de mediu și a promis revigorarea activității de control în județ.
S-au aplicat sancţiuni contravenţionale
Astăzi după controalele efectuate în judeţ, Octavian Berceanu a venit, în faţa reprezentanţilor mass -media, cu mai multe precizări. “Sunt de patru zile în Dolj, de care mă leagă originea mea oltenească. Nu rămân indiferent la ceea ce se întâmplă în această zonă. Am făcut controale şi verificări, la ceea ce se întâmplă cu respectarea protejării mediului. Vreau să vă spun că am alături de mine reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj şi ai Grupării de Jandarmi Mobile Craiova, fdără sprjinul lor neputând bdezvolta programele aflate în derulareAm fost, astăzi, în teritoriu şi am găsit mai multe nereguli. Am descoperit o zonă în Craiova, într-un cartier, unde se mai ard deşeuri, dar foarte multe persoane din asta trăiesc (colectare de deşeuri). De asemenea, am găsit şi o balastieră, unde se desfăşrau activităţi neautorizate. În aceste patru zile, am trecut prin , cred, 35% din Unităţile Administrativ – Teritoriale din Dolj, unde au fost verificaţi şi agenţii economici, care au în obiectul de activitate deţinerea sau valorificarea de deşeuri. Am găsit mai multe nereguli, şi am aplicat mai multe sancţiuni contravenţionale – suma totală fiind undeva la 500.000 . În ceea ce priveşte Depozitul de la Mofleni, vă asigur că vor fi controale serioase, , iar rezultatul va fi făcut public”, a precizat Berceanu.
Sprijin de la autorităţi
Nici azi, nu a fost prezent Gheorghe Gălinoiu, comisar – şef al Comisariatului Judeţean Dolj al Gărzii de Mediu. Absenţa sa a fost explicată, cu eleganţă, în cutumele funcţiei, de Octavian Berceanu: “Domnul Călinoiu are muncă de teren, aşa am înţeles, şi ne va prezenta un raport asupra activităţii desfăşurate”. Prezenţi la întâlnire, reprezentanţi ai instituţiilor invocate de Berceanu, au menţionat: “Urmare a solicitării Gărzii Naţionale De mediu, am sprijinit şi vom sprijini în continuare aceste acţiuni. Soarta mediului nu ne este indiferentă” – Emanual Botan, adjunct al comandantului Grupării de Jandarmi Mobilă Craiova; ” Poliţiştii doljeni au efectuat, în teritoriu, acţiuni de acest fel. Pe 30 aprilie, la Breasta, au fost găsite două autobuze şi deşeuri care afectau mediul, în acest caz fiind întocmite actele necesare începerii urmării penale. De asemenea, este un dosar care se referă la peştii găsiţi morţi în lacul Cornu, comuna Orodel. Tot timpul vom fi aproape de Grada de Mediu” – Mihaela Sadoveanu, purtător de cuvânt al IPJ Dolj.