Concert cameral „In memoriam Daniel Wesmaş”

0
487

Filarmonica „Oltenia” va prezenta marţi, 15 mai, de la ora 19.00, un concert cameral „In memoriam Daniel Wesmaş”. Își dau concursul Tamas Vesmas (pian),  Alexandru Marian (vioară), Iulian Popovici (violă), Elvis Ciuculescu (violoncel).

În program:

Gabriel Fauré: Elegie pentru violoncel și pian

Franz Schubert: Trio op. 118 (vioară, violoncel, pian) Nocturnă

Josef Suk: Cvartetul în La minor pentru vioară, violă, violoncel și pian, op. 1

Franz Schubert: Andante din Trio op. 100

Wolfgang Amadeus Mozart: Cvartetul în Sol minor pentru vioară, violă, violoncel și pian, K. 478

Preţuri bilete: 15 lei; 10 lei (elevi, studenţi, pensionari)

 

Născut la Arad, la data de 1 noiembrie 1941, Daniel Wesmaş a absolvit, succesiv, Liceul de Muzică „Ion Vidu” din Timişoara şi Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti (astăzi, Universitatea Naţională de Muzică). În anul 1966 (anul absolvirii conservatorului) este încadrat ca instrumentist – percuţie în Orchestra simfonică a Filarmonicii „Oltenia”, desfăşurând o intensă activitate concertistică atât în ţară (Bucureşti, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Timişoara, Craiova), cât şi peste hotare, cu prilejul turneelor întreprinse de Simfonicul craiovean.

Multă vreme a îndeplinit calitatea de şef partidă – percuţie, fiind, totodată, profesor la Şcoala Populară de Artă şi Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova.

Pentru Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” a compus muzică de scenă (11 titluri de spectacole), realizând ocazional şi transcripţii pentru marimbă (a reorchestrat pentru un ansamblu de percuţie celebra miniatură a lui Haciaturian – „Dansul săbiilor”).

În ultimii ani ai vieţii, profesorul Daniel Wesmaş s-a implicat activ şi cu pasiune în pregătirea şi îndrumarea profesională a noilor generaţii de percuţionişti, creând o adevărată şcoală. A încetat din viaţă la 22 iunie 2017, lăsând în urmă dorinţa de a face şi transmite muzica la cel mai înalt nivel artistic.