Părinţii şi ONG-urile pot monitoriza bacalaureatul

0
375

Părinţii elevilor şi reprezentanţii ONG-urilor ar putea monitoriza organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat de anul acesta, potrivit unei invitaţii publice făcute de Ministerul Educaţiei.

Demersul a fost făcut pentru „a asigura o desfăşurare corectă şi echitabilă a examenului naţional de bacalaureat” şi pentru că ministerul este „adept al principiului transparenţei”, după cum spun reprezentanţii instituţiei.

Potrivit Metodologiei de organizare şi desfăşurare a acestui examen, observatorii pot monitoriza pregătirea bacalaureatui, adică stabilirea, prin tragere la sorţi a componenţei comisiilor, realizarea instruirii generale a membrilor comisiilor, instruirea asistenţilor din centrele de examen, verificarea sălilor de examen. De asemenea pot asista şi la desfăşurarea acestuia şi pot sesiza eventualele încălcări ale prevederilor metodologiei.

Cererile pentru observatori se depun până la 1Iunie

Pentru a putea participa cu observatori la examenul de bacalaureat, asociaţiile de părinţi constituite conform legii şi organizaţiile nonguvernamentale care au activitate relevantă în domeniul educaţiei vor adresa Comisiei de bacalaureat judeţene sau Municipiului Bucureşti o solicitare scrisă, oficială, până la data de 1 iunie 2011. Observatorii vor avea acces în centrele de examen numai însoţiţi de un membru al comisiei, delegat de preşedintele acesteia şi doar în baza adeverinţei şi a unui act de identitate.

În cadrul activităţii din centrele de bacalaureat, observatorilor le este interzis să ia contact direct cu subiectele ce vor face obiectul examenului de bacalaureat înainte de afişarea acestora şi nu au voie să citească lucrările candidaţilor sau să discute cu aceştia în timpul probelor. De asemenea, observatorilor nu le este permis să discute cu profesorii asistenţi în timpul probelor, să intervină în orice fel în activităţile din sălile în care candidaţii susţin probe de examen, să perturbe activitatea specifică pe care o desfăşoară comisiile sau să părăsească centrele de examen în care se desfăşoară probele scrise, înainte de ieşirea primului candidat din centru. Prima sesiune a Bacalaureatului 2001 va avea loc în intervalul 6 iunie-1 iulie, iar cea de-a doua, în perioada august-septembrie.