Liceul ,,Voltaire” plantează ”Codrii de Mâine”

0
859

Duminică, 11 aprilie a.c,  elevii, profesorii și părinții de la Liceul ”Voltaire” din Craiova au petrecut duminica în natură, nu doar fiindcă a fost o zi foarte frumoasă de primăvară, ci și pentru că a avut loc prima ediție din acest an a proiectului ”Codrii de mâine”, coordonat de ”Asociația Principele Nicolae”. Acest proiect își propune ca, până în 2023, să fie sădiți 1.000.000 de puieți, pentru a reîmpăduri zonele cele mai afectate de inundații de pe întreg teritoriul țării. Pentru deschiderea oficială a acestui sezon de plantare a fost aleasă comuna Bucovăț din județul Dolj, cunoscută pentru potențialul său recreativ, având în vedere că un număr important de locuitori din Craiova și din zonele învecinate îl preferă pentru a face sport și drumeții.

La acțiunea ecologică organizată cu sprijinul autorităților locale, al sponsorilor și al voluntarilor, au fost plantați, pe o suprafața de aproximativ 5000 mp, sute de puieți de cer (quercus cerris), arbori care, pe măsură ce vor crește, vor asigura perdele forestiere de protecție, contribuind astfel la diminuarea vitezei vântului și la reducerea semnificativă a factorilor poluanți.

Principele Nicolae al României, prezent la acest eveniment de împădurire, s-a arătat încântat de entuziasmul tinerilor, de nevoia lor de a-și atrage natura de partea lor și de a construi o Românie verde. De altfel, activitatea de duminică nu a fost în premieră în cazul unor elevi, ci ea a fost asociată, prin specificul său, proiectului deja implementat de Liceul ,,Voltaire”,  intitulat ”Eco-école”. Acest program educativ implică o serie de manifestări practice, pornind de la grădinărit, până la amplasarea mobilierului exterior clădirii liceului și are ca scop amenajarea unor oaze de recreere în care natura prinde contururi originale și a unui spațiu reconfortant pentru elevii care doresc să desfășoare activități în aer liber, atunci când acest lucru va fi posibil.

Pentru proiectul ”Codrii de mâine”, coordonatoarea grupului de voluntari de la Liceul ”Voltaire” a fost chiar directorul instituției, prof. dr. Dorina Loredana Popi. Aceasta consideră că ”generațiile viitoare pot fi în mod categoric influențate prin puterea exemplului și că educația ecologică are un rol esențial în formarea unor competențe sociale și civice, cum ar fi dezvoltarea unui comportament responsabil sau proiectarea unor acțiuni de soluţionare a problemelor de mediu. Tocmai de aceea, activitatea de împădurire desfășurată la Bucovăț nu poate fi privită dintr-o singură perspectivă, întrucât nu este doar o modalitate de întoarcere la resurse, ci şi un mesaj de grijă și de speranță pentru cei care vor veni după noi. Până la urmă, tinerii trebuie să conștientizeze că a fi eco-cetățean înseamnă a acționa responsabil în prezent, pentru a-i da cu adevărat o șansă viitorului.”