Personalități marcante, tradiții bogate, meșteșuguri unice și o istorie cu care noi, oltenii, ne mândrim. Ziua Olteniei o sărbătorim în fiecare an, din 2017, pe data de 21 martie. Atunci a fost ziua în care Tudor Vladimirescu, conducătorul pandurilor, intra călare în București, pe Podul Calicilor.
Și în acest an, Ziua Olteniei va fi marcată la Craiova printr-o serie de evenimente ce vor readuce în prim plan spiritul oltenilor, obiceiurile strămoșești, momentele istorice de la 1821, poveștile Craiovei de altădată, dar și mari personalități din Oltenia cu care ne mândrim.
Organizate de Primăria Craiova, în parteneriat cu Consiliul Județean Dolj, toate manifestările dedicate oltenilor pentru ziua de 21 martie 2022 vor fi cu intrare liberă: de la expoziții în aer liber sau la sediul instituțiilor de cultură și până la spectacolul de tradiții N-auzirăți de-un oltean propus de Ansamblul Folcloric Maria Tănase, pe scena din Piața Frații Buzești – Centrul Vechi.
Astfel, copiii sunt invitați luni, 21 martie 2022, la Teatrul Colibri pentru a participa la expoziții și ateliere de creație, gurmanzilor li se pregătește un festin culinar ca-n Lunca Dunării în holul Consiliului Județean Dolj, iar pasionații de artă, istorie și cultură pot face duminică, 20 martie 2022, o incursiune – un tur ghidat la clădirile monument ale Craiovei, iar luni, 21 martie, pot admira expozițiile din Centrul Vechi, de la Muzeul de Artă, de la Muzeul Olteniei sau pe cele programate la Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman.
Iubitorii tradițiilor și ai folclorului oltenesc sunt așteptați luni, 21 martie 2022, în Centrul Vechi – Piața Frații Buzești, între orele 18.00 – 21.00, pentru a-i urmări live pe cei mai îndrăgiți artiști din regiune, precum Angelica Stoican, Niculina Stoican, Constantin Enceanu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Vasilica Dinu, Victorița Lăcătușu, Maria Loga, Neta Soare, Zorina Bălan, Ileana Lăceanu, Emilia Dorobanțu și mulți alții, acompaniați de Orchestra Ansamblului Artistic Profesionist Doina Gorjului.