Daniel Constantin: Din informaţiile pe care le deţinem, cantităţile de carne alterată nu au ajuns la comercializare

0
351
Daniel Constantin

Cantităţile de carne alterată din import provenite din evaziune fiscală nu au ajuns la comercializare, ci sunt încă în anumite depozite, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-o conferinţa de presă, în urma apariţiei în mass-media a unor informaţii potrivit cărora tone de carne stricată ar fi fost vândute în magazine, restaurante şi fast-food-uri. „Acţiunea de miercuri dimineaţa este una a Direcţiei antifraudă şi se desfăşoară în aceste moment la nivel naţional, nu numai în Bucureşti şi, din informaţiile pe care le deţinem, cantităţile de carne provenite din evaziune fiscală nu au ajuns la comercializare, ci sunt încă în anumite depozite. Practic, este o acţiune desfăşurată pentru combaterea evaziunii fiscale. Suntem în legătură cu cei de la Direcţia Antifraudă şi vom evalua toate posibilităţile, iar dacă a ajuns pe raft o anumită cantitate de carne, ea o să fie imediat retrasă, dar în acest moment este puţin probabil ca marfa să fie pusă în vânzare”, a spus ministrul Agriculturii. Acesta a recunoscut însă că, deşi toate instituţiile statului care gestionează această zonă lucrează pentru combaterea evaziunii fiscale, fenomenul este încă destul de ridicat în sectorul cărnii. „Din păcate, partea de evaziune fiscală ajunge la un procent extrem de ridicat (…). Pe zona de importuri de carne din UE şi nu numai, evaziunea s-a redus, de la un procent de peste 50% în 2012-2013 la 30-40%, dar încă avem un procent extrem de ridicat. (…)”, a subliniat Constantin. La rândul său, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vlad Mănăstireanu, a precizat ieri, întrebat despre gruparea care ar fi comercializat carne alterată, că astfel de produse nu pot ajunge pe rafturi într-un comerţ fiscalizat, iar dacă se întâmplă „accidente”, acea marfă are modificări de culoare şi miros. „Carnea alterată nu poate ajunge, în mod normal, pe rafturi, într-un comerţ fiscalizat. Dacă se întâmplă accidente, ca anumite societăţi să aibă astfel de carne, carnea respectivă are în primul rând modificări de culoare, de consistenţă şi de miros”, a spus preşedintele ANSVSA, care a adăugat că nu există suspiciuni în privinţa cărnii depistate în depozite pe filiera de evaziune fiscală că ar fi alterată, dovadă fiind faptul că la acţiunea DIICOT de ieri dimineaţa inspectorii sanitar-veterinari nu au fost solicitaţi. Anchetatorii au făcut percheziţii, ieri, la 102 adrese din Capitală şi din 18 judeţe (între care Ialomiţa, Dâmboviţa, Ilfov, Giurgiu, Cluj, Bihor, Arad, Neamţ, Satu Mare, Braşov şi Constanţa), în cazul a două grupuri infracţionale organizate, formate din 80 de persoane, ai cărei membri sunt suspectaţi de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă. Concret, potrivit unui comunicat DIICOT, aceştia ar fi livrat în magazine tone de produse din carne alterată. Carnea era importată din Uniunea Europeană, fără plata TVA, şi apoi vândută în magazinele mari din România, fără să declare cantităţile şi cu etichete schimbate. În cazul în care carnea depăşea termenul de valabilitate, aceasta nu era aruncată, ci trimisă către abatoare, pentru a fi procesată şi amestecată în diverse produse care, de asemenea, ajungeau la vânzare în magazine, în restaurante, sub formă de mici, ori în fast-food-uri. Şi o firmă de catering deţinută de soţia unuia dintre membrii reţelei vindea carnea alterată. Potrivit unor surse judiciare, gruparea infracţională ar fi produs, în acest fel, un prejudiciu de aproximativ 15 milioane de euro. Angajaţi ai Poliţiei de Frontieră şi şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor sunt suspectaţi că au sprijinit gruparea infracţională, au precizat sursele citate.