Zilele Francofoniei, sărbătorite prin concursuri, după-amiezi de teatru, lectură şi braserie franceză

0
377

Lectoratul francez al Universităţii din Craiova va organiza împreună cu Asociaţia „Dimanche” şi Departamentul de Limbi Romanice şi Comunicare mai multe activităţi dedicate Lunii Francofoniei, între acestea numărându-se concursuri de fotografie şi de cultură generală, un recital de poezie şi un spectacol de teatru. Acestor evenimente li se adaugă numeroase alte manifestări în Craiova, dar şi în ţară, 2013 marcând împlinirea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF).

Logo special şi portal dedicat celor 20 de ani de francofonie instituţională, pe site-ul MAE

Institutul Francez din România, împreună cu diferitele sale direcţii regionale, lectoratele franceze şi Alianţa Franceză vor organiza numeroase manifestări în baza domeniilor de acţiune ale OIF şi ale valorilor pe care le promovează. Cu acest prilej, Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a decis să creeze un logo special pentru Luna Francofoniei. În cadrul aceluiaşi amplu eveniment, MAE organizează o serie de manifestări, care au debutat pe 1 martie, cu lansarea unui portal dedicat celor 20 de ani de francofonie instituţională şi sărbătoririi Zilei Internaţionale a Francofoniei, pe site-ul MAE. De asemenea, pe 21 martie va fi organizată Gala Francofoniei, la Casa Radio din Bucureşti, împreună cu Societatea Română Radio şi în cooperare cu Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor francofone în România (GADIF).

Tot în cadrul Lunii Francofoniei, GADIF va patrona câteva evenimente care promovează limba franceză, precum Zilele Filmului Francofon (14-28 martie, în diferite oraşe din ţară), organizate de Institutul Francez şi dedicate Africii, care a fost gazda ultimului Summit al Francofoniei, din octombrie 2012, şi Forumul de recrutare francofon (11-15 martie, Bucureşti), organizat de Asociaţia Franco-Jobs, cu scopul de a crea contacte între francofonii activi pe piaţa de muncă şi angajatorii care oferă posibilităţi de carieră într-un mediu francofon în România. De asemenea, Luna Francofoniei va fi ocazie pentru lansarea mai multor concursuri, printre care Premiul tânărului jurnalist francofon 2013. În luna aprilie, Ministerul Afacerilor Externe va organiza, în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Delegaţia Wallonie-Bruxelles, ceremonia de înmânare a atestatelor funcţionarilor români participanţi la planul de formare în limba franceză în cursul anului 2012.

În debut – concurs şi expoziţie de fotografie Dis-moi dix mots!”, în final – serată muzicală la „Scena 8”

Programul cultural al Lunii Francofoniei va fi unul bogat în manifestări, spectacole de teatru, concerte, expoziţii, seri tematice, care vor sublinia diversitatea culturală a francofoniei şi vor promova limba franceză. Lectoratele franceze vor organiza, împreună cu studenţii lor, o serie de evenimente dedicate francofoniei, printre care şi concursul de fotografie „Spune-mi zece cuvinte!” (Dis-moi dix mots!”). Acesta se va desfăşura şi la Craiova, luni, 18 martie, de la ora 10.00, în holul central al Universităţii, unde va avea loc şi vernisajul expoziţiei de fotografie. Îi va urma, de la ora 12.00, un recital de poezie.

Programul Zilelor Francofoniei la Craiova mai include concursul de cultură generală „Tu sais, tu gagnes!” (25 martie, între orele 10.00 şi 13.00, la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”), expoziţia şi prezentarea de carte din literatura franceză „La voix des livres” (26 martie, ora 16.00, holul central al Universităţii). De asemenea, miercuri, 27 martie, Lectoratul francez al Universităţii craiovene va găzdui activităţile „Théâtre francophone” (ora 13.30) şi „Brasserie à la française” (ora 14.00). Zilele Francofoniei se vor încheia pe 28 martie, cu o serată muzicală la „Scena 8”.

***

România a devenit, în 1993, membru cu drepturi depline al Francofoniei instituţionale (iniţial Agenţia de cooperare culturală şi tehnică – ACCT, iar din 1998, Organizaţia Internaţională a Francofoniei – OIF). Acest statut, dublat de vocaţia sa francofonă şi francofilă de tradiţie, i-a permis ţării noastre consolidarea dimensiunii globale a cooperării sale internaţionale, în condiţiile reprezentării transcontinentale a francofoniei.