Credincioşii ortodocşi se află, de luni, în ultima săptămână dinaintea Postului Mare, numită în Biserică Săptămâna albă sau Săptămâna brânzei. În această perioadă nu se mai consumă carne, iar în zilele de miercuri şi vineri se face dezlegare la ouă, lapte, brânză şi peşte. În calendarele bisericeşti, pentru aceste zile apare menţiunea harţi, un termen popular care desemnează zilele de dezlegare a postului. „Este o săptămână pregătitoare pentru Postul Mare şi aminteşte de perioada petrecerii lui Adam şi Eva în grădina Edenului, când mâncau numai ce le oferea natura. Perioada se încheie cu Duminica izgonirii strămoşilor neamului omenesc din Rai, urmând ca Postul Sfintelor Paşti să înceapă luni, 18 martie. Zilele de miercuri şi vineri sunt aliturgice, adică nu se face Sfânta Liturghie, ci Utrenia, Ceasurile şi Obedniţa”, a precizat Gabriela Popescu, din cadrul Biroului de presă al Mitropoliei Olteniei. În această săptămână nu se fac nunţi şi petreceri, iar duminică este obiceiul ca toţi credincioşii să îşi ceară iertare unii de la alţii pentru a începe postul împăcaţi.