Proiect transfrontalier la Moţăţei, pentru intervenţii în cazuri de dezastre naturale

0
2961

 Ieri, în comuna Moţăţei a avut loc un exerciţiu demonstrativ organizat de administraţia publică locală, cu sprijinul ISU Dolj. Evenimentul a fost prilejuit de implementarea proiectului finanţat din fonduri europene „Echipamente pentru salvarea vieţilor noastre”, desfăşurat în parteneriat cu Primăria din localitatea Montana (Bulgaria), lider de proiect. Prin acesta, au fost achizionate două utilaje ultraperformante – autospecială de lucru cu apă şi spumă pentru stingerea incendiilor, respectiv un buldoexcavator cu multiple aplicaţii.

Prin acest proiect, cei doi parteneri îşi propun să crească şi să facă mai eficient răspunsul autorităţilor în situaţii de urgenţă cauzate de dezastre naturale (incendii, inundaţii, furtuni, cutremure, etc.), Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din Moţăţei fiind cel care va asigura serviciile. „Este un proiect în valoare de peste 910.000 de euro, iar, pe partea română, autospeciala a costat în jur de 1,6 milioane de lei, iar buldoexcavatorul cca. 630.000 de lei. Este cel de-al treilea proiect cu finanare europeană în comună, după asfaltarea unor străzi şi reabilitarea Bisericii „Sf Nicolae”, monument istoric, şi ne dorim şi altele”, a precizat Liana Tătăranu, responsabil de comunicare al proiectului. La rândul său, coordonatorul din partea română, Liviu Marius Bărbulescu  a menţionat: „Am dus la bun sfârşit acest proiect, în urma unei colaborări foarte bune cu partenerii bulgari şi sperăm să continuăm, dorindu-ne accesarea unor fonduri şi pentru amenajarea pârâului Balasan, care  trece prin comuna noastră”. La eveniment a fost prezentă şi o delegaţie din Montana, managerul general al programului,  Vasia Simeonova, decarând că speră în continuarea colaborării, inclusiv pe alte proiecte. 

„Ne dorim mai multe localităţi cu capacităţi proprii de intervenţie”

La acţiune au fost prezenţi  şi doi reprezentanţi ai ISU Dolj, col. Bogdan Vlăduţoiu respectiv plt.adjt.şef Ilie Ţenea.  „Este un proiect care merită felicitări. Intervenţia în situaţii de urgenţă în comunităţi este foarte importantă pentru noi. Ne dorim să întărim comunităţile locale şi am vrea cât mai multe localităţi cu capacităţi proprii de intervenţie. Suntem deficitară, mai ales în mediul rural, cu tehnică de răspuns. În judeţ avem 26 de SVSU-uri, multe dintre ele cu tehnică învechită. Ceea ce s-a întâmplat la Moţăţei arată  că se poate. Poate, acum, reprezentanţii autorităţilor publice locale, vor accesa astfel de proiecte, în parteneriat cu vecinii noştri de peste Dunăre. Mai mult, sunt comune care pot colabora şi accesa fonduri europene cu care să achiziţioneze astfel de utilaje, prin care zonele de deservire să fie cât mai mari. Sigur, cu ceea ce este, în prezent , la Moţăţei, sunt acoperite mai multe localităţi, dar acestea ar putea fi mai multe dacă administraţiile publice locale şi-ar da mâna şi ar învăţa din exemplul de la Moţăţei”, a precizat Bogdan Vlăduţoiu.