De vorbă cu elevii de la Liceul Tehnologic „C.D Neniţescu” : Ce sunt ştirile false ?!

0
1475

Pentru că îşi petrec mai tot timpul pe reţelele sociale, adolescenţii sunt cei mai expuşi fake news-ului. Cei mai mulţi dintre elevii români care folosesc internetul zilnic (9 din 10 conform INS) o fac pentru a intra pe reţelele sociale. Adică, pe Facebook şi Instagram, fiefuri de informaţii, dar şi de dezinformare. Dezinformarea din presă îi poate face pe tineri să-şi bazeze deciziile de viitor pe o realitate complet falsă. În acest context, cotidianul regional “Cuvântul Libertăţii” din Craiova, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, vor organiza pe parcursul anului şcolar 2019-2020, campania de conştientizare “Impactul fake news şi al dezinformării asupra adolescenţilor”. Grupul ţinţă este format din elevii a 10 licee din Craiova. Întâlnirile se doresc a fi interactive, se vor baza pe dialoguri constructiv, iar la final se trag concluziile acestui proiect.  Invitaţii speciali de ieri au fost : cms.Nadia Gîrjel, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj şi lect.univ.dr Constantin Crăiţoiu, prodecanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale, Universitatea din Craiova.  

Zilele trecute, am stat de vorbă cu un grup de elevi,  clasa a IX-a, de la Liceul Tehnologic „CD Neniţescu”, din Craiova, aflaţi sub coordonarea doamnelor : Laura Boşonea, Larisa Păun şi Lidia Nicu. Atât elevii, cât şi cadrele didactice au manifestat deopotrivă receptivitate şi deschidere la tema lansată. Mai mult, directorul acestui liceu, prof.Carmen Daşoveanu, a spus că ideea de a-i preveni pe tineri în legătură cu expunerea vieţii lor în online este o ideea foarte bună, aceştia având tendiţa de a intra în legătură cu necunoscuţi şi desigur, ar putea astfel, să cadă şi victime. Toţi elevii prezenţi la dezbatere au spus că folosesc telefonul mobil, au conturi pe reţelele de socializare şi marea majoritate îşi expun fotografii pe Instagram. Nu le este străin nici termenul de „fake news”, despre care au spus că înseamnă minciună. „Dacă eşti adolescent, eşti mai predispus să te confrunţi cu dezinformarea, iar fake news-ul îţi poate influenţa viaţa mai mult decât crezi. Statisticile arată că 43% dintre tineri au distribuit cel puţin o dată o fake news. Cu toate astea, 89% dintre adolescenţi consideră că fenomenul ştirilor de acest tip este o problemă în România”, li s-a explicat tinerilor. Aceştia au fost sfătuiţi să verifice informaţiile din mai multe surse şi asta pentru că impactul fake news asupra unui adolescent este mai mare şi mai nociv. El se dezvoltă, ia decizii în viaţă plecând de la o realitate distorsionată. Un elev de liceu trebuie să aleagă la ce facultate să meargă sau să-şi aleagă un job, adică, trebuie să ia decizii care îi vor influenţa viitorul. 

Despre controversele  morţii  lui Adolf Hitler….

La rândul său, lect.univ.dr Constantin Crăiţoiu le-a sugerat elevilor să caute pe google informaţii despre moartea lui Adolf Hitler. Tinerii au găsit câteva variante, desigur, cea mai uzitată este cea în care dictatorul Adolf Hitler a murit în 1945 în Berlin. Dar există şi varianta cu Argentina, precum şi varianta cu viaţă fără de moarte, adică, trăieşte şi astăzi. Elevii au înţeles că internetul este o sursă inepuizabilă de fake news, iar faptul că scrie pe internet nu înseamnă nicidecum că este adevărat, motiv pentru care profesorul Crăiţoiu i-a îndemnat pe elevi să verifice informaţiile din mai multe surse. “Un alt efect al fake news-ului care poate fi crucial în rândul tinerilor este polarizarea. Adolescenţilor le lipseşte complet reflexul de a căuta informaţia pe site-urile jurnalistice. În timp, fake news-ul îţi poate influenţa modul de gândire. Ne place fake news-ul pentru că apasă pe două butoane: noutate şi emoţie…”, a mai spus sociologul Constantin Crăiţoiu.
Manifestăm tendinţa de a ne prezenta viaţa personală în online

Cms Nadia Gîrjel  a făcut o serie de recomandări interesante şi folositoare tinerilor în ceea ce priveşte utilizarea cu responsabilitatea a online-ului. „Întâlnirea cu voi este o oportunitate şi pentru noi să prevenim victimizarea voastră, a tinerilor. În ultimii, Poliţia Română a avut ca prioritate ore prevenirea victimizării minorilor şi a delicvenţei juvenile. Unul dintre domeniile pe care le abordăm în aceste activităţi este şi utilizarea online-ului. Recent aţi văzut cum s-a finalizat conflictul dintre doi tineri de 14 şi 15 ani din Constanţa. Cearta a început pe facebook, în on line, acolo tinerii prind curaj, numai că după, cei doi s-au întâlnit în lumea reală şi cel de 15 ani l-a bătut pe cel de 14 ani, care este acum în comă. Totul pentru o fată…Aşa cum se întâmplă de multe ori. Pe de altă parte, manifestăm tendinţa de a ne prezenta viaţa personală în online. Şi lucrul acesta nu e bun. Încercaţi ca în lista de amici virtuali să ataşaţi amicii din viaţa reală. Nu vă duceţi la întâlnire cu necunoscuţii, pe care-i întâlniţi în online. Iar dacă v-aţi hotărât să vă duceţi la o astfel de întâlnire, nu vă duceţi singuri, duceti-vă însoţiţi.”,  le-a dat câteva sfaturi cms Nadia Gîrjel, elevilor de la CD Neniţescu.