“Vântul schimbării a-nceput din sud”

0
403

Documentarul “Vântul schimbării a-nceput din sud” ( link către Youtube,aici) urmărește șase din cele 30 de familii sprijinite de partenerii proiectului zefiR – Împreună pentru puterea de acțiune., care au primit finanțări și au învățat cum se scrie un plan de afaceri, noțiuni de marketing și vânzări, dar și cum să își îmbunătățească producția și să își crească profitul. Antreprenorii provin din comunități vulnerabile din județele, Olt, Dolj si Gorj.

Această componentă de economie socială a proiectului ZefiR a fost un adevărat succes, prin care 28 de familii, curajoși pionieri antreprenoriali în rural, au primit finanțări și consiliere pentru a dezvolta activități economice noi sau deja existente în domeniul tinichigeriei, construcțiilor, agriculturii și creșterii animalelor.  Curajul, încrederea și perseverența antreprenorilor, dar și o legătură strânsă cu echipa de proiect au fost câteva din ingredientele care au ajutat la reușita acestei inițiative.

Asociația Terre des Homme România și Fundația PACT vă invită să vizionați scurtul documentar, Vântul schimbării a început săbată în Sud , care ne expune, cât se poate de românește, adevăratele provocări ale unor curajoși antreprenori din rural și avântul schimbării în bine pe care îl produc succesele lor.

Auzim des vorbindu-se despre antreprenori în România, despre cât e de dificil succesul iar mass-media îi încununează cu lauri pe cei care răzbesc. Dar cum rămâne cu antreprenoriatul acolo unde România are cea mai mare nevoie de el?

Aproape jumătate din populația României locuiește la sat. Iar proporția de romi din mediul rural este chiar mai mare, aproximativ 60 la sută. Majoritatea acestora, din cauza problemelor sociale și economice, trăiesc deja sau sunt în pragul sărăciei, potrivit statisticilor guvernamentale. 3 milioane de români au părăsit țara în ultimii 10 ani, conform ONU,  pentru că nu reușesc să ducă un trai decent aici.

Sudul României este una dintre cele mai afectate zone de acest fenomen. Aici găsim foarte multe comunități izolate în care nu s-a investit, nu există infrastructură și unde nu doar oamenii, ci și informațiile ajung cu dificultate.

Proiectul ZefiR, Împreună pentru puterea de acțiune, a început în 2013 și a avut ca scop reducerea diferențelor de trai dintre comunitățile de romi și populația majoritară din rural, prin creșterea accesului la servicii de educație, sănătate și pe baza unui proces de dezvoltare comunitară. Astfel, în 12 comunități din județele Olt, Dolj și Gorj s-au format grupuri de inițiativă care au lucrat la proiecte comunitare proprii, s-au înființat programe de școală după școală și s-au deschis centre medico-sociale.

Pentru că sărăcia este una dintre principalele probleme ale acestor comunități, în 2016 s-a dat startul și unei componente de dezvoltare economică ce a sprijinit fie antreprenorii deja existenți, fie pe cei cu potențial de a deveni antreprenori, să-și dezvolte afaceri. În proiect, 28 de familii au primit finanțări și consiliere pentru a dezvolta activități economice noi sau deja existente în domeniul tinichigeriei, construcțiilor, agriculturii și creșterii animalelor.

Componenta de dezvoltare economică a proiectului ZefiR a avut o rată de succes cu mult peste medie pentru afacerile susținute, 90% din afaceri continuând și anii următori. Au făcut diferența cursurile de antreprenoriat, marketing si management financiar și finanțările între 2500 și 15 000 CHF, astfel 13 activități economice au dobândit personalitate juridică și 42 de antreprenori și-au crescut capacitatea de a produce, promova și vinde produsele lor.

Succesul acestor mici antreprenori se datorează câtorva abordări chieie ale proiectului. Întâi, echipa ZefiR lucrase deja în aceste comunități unde se formase un nucleu de oameni cu inițiativă iar procesul de selecție al celor care au primit sprijin administrativ și financiar a fost unul foarte riguros. Apoi, s-a investit mult timp în consultare și instruire, au avut loc zeci de întâlniri care i-au ajutat pe beneficiari să înțeleagă procesul birocratic al legalității, noțiuni financiare, de marketing și antreprenoriat.

Dar poate cea mai importantă abordare pe care a adus-o proiectul ZefiR în sprijinul antreprenorilor a fost lipsa prejudecăților și încrederea. După cum arată și documentarul, echipa proiectului a știut că acești oameni nu sunt ”leneși și fără chef de muncă” ci dimpotrivă, în aceste comunități găsim muncă nevalorificată. Nu toți renunță și părasesc țara după condiții mai bune, familia îi ține aici și dacă cresc oportunitățile și înfruntă birocrația, mulți rămân sau se întorc cu dorință de muncă.

Acești oameni sunt adevarați pionieri în comunitățile lor, riscul lor de a se avanta în afaceri poate însemna și să nu aibă ce mânca însă succesul lor formează următoarea generație, ”Copiii își formează o disciplină uitându-se la părinți” spune antropologul V. Mihăilescu, și  îi inspiră și pe alții creând  comunități mai puternice, un Sud mai bogat și o Românie mai câștigată.

Proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană

Site proiect:

www.zefirincomunitate.ro

Partenerii în consorțiu:

Fundația Terre des hommes România – lider de consorțiu și coordonator proiect

 (www.tdh-childprotection.org; www.tdh.ch)

Fundația PACT – Parteneriat pentru Acțiune Comunitară și Transformare (www.fundatiapact.ro)

Centrul Rromilor Amare Rromentza (www.amarerromentza.org)

Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună (www.agentiaimpreuna.ro)

Fundația Pestalozzi România (www.pestalozzi.ro)

Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN  (www.sastipen.ro)