Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, ieri, raportul Comisiei privind alegerile prezidenţiale din anul 2009 cu 205 voturi „pentru”, 94 „împotriva” şi 24 de abţineri, deputaţii minorităţilor naţionale anunţând că nu vor vota “o astfel de anchetă”, în timp ce UDMR a anunţat că se va abţine. Deputatul PSD Liviu Pleşoianu a afirmat că „statul paralel este sufrageria lui Oprea”, considerând că se impune constituirea unei comisii de anchetă care să verifice modul în care România a fost luată „ostatică”. “Grupul minorităţilor nu va vota niciodată o astfel de anchetă”, a declarat deputatul Dragoş Zisopol. Şi reprezentanţii UDMR au anunţat , în plen, că se vor abţine de la vot. După aprobare, hotărârea urmează să fie trimisă, alături de raport, către mai multe instituţii ale statului.
„Parlamentul transmite prezenta hotărâre, raportul final şi dosarele cu materialele documentare care au stat la baza elaborării raportului către Administraţia Prezidenţială – preşedintelui României, Guvernul României, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi către Consiliul Superior al Magistraturii, care au competenţe în domeniul analizat de comisia parlamentară de anchetă, pentru ca acestea să-şi poată exercita atribuţiile legale”, potrivit documentelor ordinii de zi.
Preşedintele Comisiei pentru alegerile din 2009, deputatul PSD Oana Florea, a prezentat, în 23 ianuarie, concluziile Raportului final al acestui for, după 8 luni de activitate, precizând că, în lipsa buletinelor de vot, se poate doar deduce că au existat acţiuni de influenţare a scrutinului. „Concluzia Raportului este că au fost nişte acţiuni concertate de schimbare a şefilor de prefecturi şi de deconcentrate din teritoriu cu intenţia de a schimba sau de a modifica rezultatul votului dacă era necesar, dar neavând buletine de vot nu putem spune cu certitudine acest lucru. Putem doar să deducem că aceste acţiuni au avut loc, că s-a încălcat legea şi că au avut scopul de a influenţa rezultatul votului”, a spus Oana Florea.
În ceea ce priveşte subiectul „sufrageriei lui Oprea”, Oana Florea a arătat că unele persoane au refuzat să vină al audieri, altele au răspuns în scris „nespunând nimic”, iar altele au invocat ancheta Parchetului.
„Conform Ordonanţei de clasare am aflat că în casa domnului Oprea au participat George Maior, Florian Coldea, Laura Codruţa Kovesi, Dan Andronic, Neculai Onţanu şi Anghel Iordănescu. Nu au vrut să vorbească cu ce scop se aflau în acelaşi loc, ceea ce face să planeze suspiciunea că s-au întâlnit cu scopul de a influenţa rezultatul alegerilor. Din probe nu se poate trage o astfel de concluzie, am explicat motivele”, a arătat Oana Florea.