Cartierul de locuințe are buget, și încă o felie destul de consistentă în raport cu alte investiții ale orașului. Primăria Craiova a stabilit că suma necesară pentru finalizarea primelor 250 de locuințe este de 9,36 milioane de lei. Banii aceștia vor fi investiți în zidurile neterminate ale primelor trei blocuri, urmând să se întoarcă la bugetul local din vânzarea locuințelor către angajații MApN.
Cartierul de locuințe de pe strada Caracal, care se găsește pe un teren concesionat de la Armată, presează în continuare autoritățile locale. La schimb cu amplasamentul, după cum se știe, municipalitatea s-a angajat, prin contract, că va oferi, într-un răstimp de trei ani, primele 250 de locuințe cadrelor militare, fiind astfel primii care vor putea cumpăra locuințe în noul cartier. Trei ani au trecut fără să fie posibil acest lucru, autoritățile invocând încurcăturile financiare ale fostului dezvoltator chinez, care a ținut lucrarea în loc. În cele din urmă, MApN-ul a acceptat să mai acorde o perioadă de încă trei ani municipalității, timp în care să poată să-și onoreze angajamentul.
Un buget asigurat de 9,36 milioane de lei
Strânși cu ușa, reprezentanții municipalității nu au avut de ales decât să meargă într-o singură direcție, cea mai facilă: bani de la buget. Așa se face că au fost abandonate toate căutările de alte soluții și s-a avut grijă ca la construirea bugetului pe anul în curs să se facă loc, cu prioritate, cartierului de locuințe. Investiția de pe strada Caracal figurează, prin urmare, pe lista de investiții care sunt programate să se realizeze din bugetul de venituri și cheltuieli al acestui an. După cum se anunțase încă de la sfârșitul anului trecut, lucrarea este bugetată doar pentru prima etapă, care presupune finalizarea celor 250 de apartamente.
Șantierul va fi reluat la trei blocuri
Concret, este vorba de terminarea a trei blocuri cu 10 etaje – L1, L2 și I1 – care sunt aliniate paralel cu strada Caracal (cartierul este proiectat în firma literei U, cu o piscină la mijloc). Pentru finalizarea lucrărilor, autoritățile au alocat suma de 9,36 milioane de lei. În plus, odată cu anunțarea sumei alocate, primarul Mihail Genoiu a explicat că demersurile sunt avansate și în ceea ce privește documentația. „Se lucrează acum la caietul de sarcini pentru execuție, lucrarea fiind scoasă din nou la licitație, pe un acord-cadru”, a precizat edilul care este modalitate de desfășurare a investiției. Autoritățile au recunoscut că s-a pornit cu un avans în privința documentației, întrucât investitorul chinez Shandong Ningjiang a cedat autorităților atât amplasamentul, cu toate investițiile pe care le făcuse deja, cât și proiectul tehnic al cartierului, de la care s-a plecat la scrierea caietului de sarcini, varianta noua.
Se schimbă prețurile de vânzare
Cartierul de locuințe a fost proiectat să fie alcătuit din 23 de blocuri, toate cu 10 etaje. În total, 1.850 de apartamente, din toată gama: garsoniere, apartamente cu două și trei camere, iar la etaje superioare – penthouse-uri, cu suprafețe între 140-200 de metri pătrați. În 2014, la momentul începerii șantierului, prețul de vânzare anunțat cumpărătorilor interesați a fost de 400 de euro pe metru pătrat, ceea ce însemna ca o garsonieră (44 – 52 mp) să coste între 19.000 și 26.000 de euro; un apartament cu două camere (65 – 76 mp) – între 29.000 – 37.000 de euro; un apartament cu trei camere (99 – 120 mp) – între 44.000 – 57.000 de euro. În varianta construcției cu bani de la buget, autoritățile spun că aceste prețuri nu mai pot fi onorate, urmând să fie mai mari, fără a se anunța, totuși, în jurul cărei sume se învârte valoarea lor.