3.000 de copii suferă de diabet zaharat insulino-dependent

0
2707

În România, conform datelor Societăţii Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice sunt aproximativ 3.000 de copii cu diabet zaharat insulino-dependent, copii al căror regim de viaţă impune, pe lângă restricţii alimentare şi de activitate fizică, testarea zilnică (cu glucometru cu picătură de sânge), dezechilibre sociale, de adaptare, de integrare în colectivitate.

Un copil diagnosticat cu diabet insulino-dependent are ca principală grijă găsirea unei stări de „normalitate” care să asigure echilibrul vieţii cu cel al afecţiunii sale. Minimum patru injecţii de insulină şi şase înţepături pentru testele de măsurare a valorii glicemiei arată că în viaţa unui astfel de pacient unitatea de măsura a timpului devine numărul de înţepături pe an: peste 3.650.

Având un regim de viaţă diferit, copii cu diabet tip 1 au nevoie de un tratament complex ce presupune: insulinoterapie realizată prin 4-6 injecţii zilnice sau pompă de insulină, cu adaptarea la domiciliu a dozelor de insulină în funcţie de rezultatele autocontrolului glicemic; alimentaţie specifică, echilibrată şi adaptată vârstei şi sexului, fracţionată în 5-6 mese pe zi, al căror orar trebuie respectat cu stricteţe de la o zi la alta; exerciţii fizice efectuate regulat, minim 3 reprize de câte 30 minute pe săptămână; educaţie medicală specifică atât a copilului şi familiei acestuia cât şi a mediului social în care activează copilul (prieteni, şcoală); monitorizarea permanentă a glicemiei şi stării de sănătate pentru a evita perioadele de dezechilibru ce pot afecta grav viaţa ulterioară a copilului.

Echilibrarea permanentă a diabetului zaharat sub toate aspectele sale este obiectivul central al monitorizării continue. Evitarea unor perioade de dezechilibru metabolic poate înseamnă în cea mai mare măsură evitarea complicaţiilor ulterioare ale bolii.

Zece copii cu diabet vor beneficia de dispozitive de monitorizare a glicemiei

Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (SRDNBM) a lansat în urmă cu mai bine de un an campania de donaţii „Act Today to Change Tomorrow” în încercarea de a ajuta copiii bolnavi de diabet zaharat insulino-dependent, ca parte din noua strategie pentru combaterea diabetului zaharat şi a bolilor metabolice.

După ce s-au strâns până în prezent circa 11.000 de euro, zece copii din toată ţara au primit dispozitive de monitorizare a glicemiei, precum şi consumabilele necesare pentru o perioadă de şase luni. Dispozitivul de monitorizare a glicemiei şi consumabilele pentru şase luni costă aproximativ 1.000 de euro. Dacă se foloseşte senzorul glicemic, nu se mai fac testele clasice de măsurare a glicemiei.

Prin Campania „Act Today to Change Tomorrow”, Societatea caută soluţii de a rezolva parţial această problemă a copiilor prin oferirea de sisteme de monitorizare continuă, în timp real, a glicemiei, reducând astfel semnificativ numărul de înţepături zilnice ale unui copil cu diabet şi asigurând pe de altă parte un echilibru glicemic mult mai bun.

Afecţiunea poate duce la complicaţii majore

Dezechilibrul cronic al diabetului zaharat de tip 1 în anii copilăriei poate duce la complicaţii majore mai târziu: insuficienţă renală, orbire, amputaţii ale membrelor inferioare. Tocmai acesta este motivul pentru care SRDNBM încercă prin acest program să ajute copiii cu diabet zaharat de tip 1 din România în lupta lor continuă pentru o viaţă cât mai aproape de normalitate.

SRDNBM şi-a stabilit ca obiective strategice pentru următorii ani, pe lângă ameliorarea calităţii îngrijirii medicale şi a calităţii vieţii persoanelor cu diabet zaharat şi asigurarea accesului pacienţilor români la medicamente de ultimă generaţie în tratamentul acestei boli. În acest sens, Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice a iniţiat o amplă campanie de informare şi susţinere în rândul tinerilor pacienţi a modalităţilor moderne de tratament: sisteme de monitorizare continuă în timp real a glicemiei şi sisteme de infuzie subcutanată continuă a insulinei (pompe de insulină).