Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale împotriva lui Vosganian

0
392

Senatul a respins, ieri, solicitarea Parchetului General de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva senatorului PNL Varujan Vosganian, fiind înregistrate 71 de voturi „împotrivă”, 56 „pentru”, 5 voturi fiind anulate. Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a solicitat, în 2 februarie, procurorului general al României, să ceară Senatului avizarea cererii de urmărire penală pe numele lui Varujan Vosganian, ministru al Economiei în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, sub aspectul infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare. Vizibil emoţionat în timpul şedinţei în plen, senatorul PNL a avut înainte de vot şi un discurs de la tribuna Senatului. Cu această ocazie, el a explicat că faptele reţinute în sarcina sa în referat reprezintă exclusiv decizii politice în domeniul economic, a reamintit că şi-a pledat nevinovăţia încă din 2013, atunci când DIICOT a solicitat pentru prima oară declanşarea urmăririi penale, iar argumentele sale au fost susţinute, prin vot (în Senat – n.r.), de o majoritate copleşitoare, aproape 85% din voturi. Senatorul a subliniat că acţiunile sale legate de susţinerea industriei chimice din România, din anul 2008, au fost făcute în virtutea atribuţiilor sale de ministru şi nu poartă răspunderi de natură penală. Întrebat despre acest vot, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că Parlamentul nu a arătat toleranţă, în ultima vreme, faţă de cei care au fost acuzaţi de fapte de corupţie, adăugând însă că senatorul Vosganian nu este suspectat de astfel de fapte. Chestionat dacă a fost vorba despre un vot emoţional, în urma discursului senatorului PNL, Tăriceanu a răspuns că „discursul lui Vosganian mi s-a părut unul raţional, nu emoţional, un discurs sobru. Cred că a contat şi faptul că, în cazul domnului Vosganian, Senatul s-a mai pronunţat o dată pe aceeaşi speţă şi sunt oameni care au arătat, probabil, o anumită consecvenţă cu poziţiile exprimate atunci”.

Votul de ieri a stârnit imediat reacţii pe scena politică. Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a postat un mesaj pe Twitter în care afirma că votul este o mare greşeală şi inconsecvenţă şi adăuga că „Noua Alianţă Blaga/Gorghiu/Geoană/Vanghelie” îşi arată priorităţile. Şi preşedintele Klaus Iohannis a scris, ieri, pe Facebook, că se aştepta ca Senatul să încuviinţeze cererea de începere a urmăririi penale în cazul senatoului PNL. „Votul senatorilor arată că nu s-a înţeles încă pe deplin necesitatea schimbării pentru care am pledat atât la consultările cu partidele politice parlamentare, cât şi în recentul discurs ţinut în plenul Parlamentului”, a fost concluzia preşedintelui, aflat la Bruxelles, la reuniunea informală a Consiliului European. Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, consideră, la rândul său, votul de ieri drept un „accident”, menţionând că pe viitor parlamentarii care nu vor vota „la vedere” vor fi în situaţia nerespectării unei decizii politice a PNL. „Senatori din toate partidele au votat, astăzi, regretabil, pentru a bloca bunul mers al justiţiei. Nu vreau să arunc responsabilitatea asupra acestui vot pe alte partide. Din păcate, nici domnul senator Varujan Vosganian, nici unii dintre colegii din PNL nu au înţeles că parlamentarii nu trebuie să fie mai presus de ceilalţi cetăţeni ai României. Dacă nu vom reuşi să avem încredere în justiţie, nimic nu se va putea schimba în România”, a susţinut Gorghiu, într-o postare pe Facebook. „Acest vot nu este definitoriu pentru PNL, îl consider un accident. Asemenea situaţii sunt de neacceptat”, a completat aceasta.

Tot ieri însă, Senatul a aprobat, cu 77 de voturi „pentru” şi 52 „împotrivă”, solicitarea Parchetului General de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva senatorului PSD Ion Ariton, fost, şi el, ministru al Economiei. Acesta este acuzat că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu peste 1,7 milioane lei, organizarea „Galei Bute” de către firma lui Rudel Obreja. DNA vrea să înceapă urmărirea penală în cazul lui Ariton pentru participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.