Cele mai multe decese sunt provocate în judeţul Dolj de boli ale aparatului circulator, tumori şi boli ale aparatului digestiv. Aceasta este concluzia care se desprinde dintr-un raport asupra stării de sănătate a populaţiei publicat recent de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj.
Conform aceluiaşi raport al DSP Dolj, principalele probleme de sănătate ale doljenilor sunt hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică cronică, diabetul, tumorile, boala ulceroasă şi bolile cerebro-vasculare. În ceea ce priveşte decesele, pe primele trei locuri se situează cele provocate de boli ale aparatului circulator, de tumori şi boli ale aparatului digestiv. Mediul urban copiază acelaşi model pe primele trei locuri, însă pentru mediul rural locul al treilea este ocupat de decesele survenite prin bolile aparatului respirator.
În ceea ce priveşte comunităţile cu populaţie îmbătrânită, natalitate scăzută, mortalitate crescută şi spor natural negative, localităţile doljene cu probleme demografice sunt Seaca de Pădure, Brabova, Drănic şi Terpeziţa.
Afecţiunile aparatului respirator, pe primul loc
Bolile transmisibile care le-au dat mari bătăi de cap doljenilor, dar şi medicilor, sunt virozele respiratorii, pneumonia acută bacteriană, bolile diareice acute, oxiuraza şi giardioza. Ca o concluzie generală, anul 2011, pentru care specialiştii din cadrul DSP Dolj au publicat cel mai recent raport, s-a caracterizat prin patologie respiratorie, digestivă şi mai ales parazitară. Pe de altă parte, structura morbidităţii spitalizate pe afecţiuni situează pe primele locuri bolile aparatului respirator, bolile aparatului circulator şi bolile aparatului digestiv. Frecvenţa spitalizării a fost 21,88%.
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, serviciile de sănătate din judeţul Dolj, în structura lor actuală, pot asigura ameliorarea stării de sănătate a populaţiei judeţului mai ales prin derularea de Programe de sănătate, centrate pe principalele probleme evidenţiate de Raportul stării de sănătate a comunităţii judeţului Dolj.
Cum sunt afectate localităţile doljene
Grijile de zi cu zi, neajunsurile şi condiţiile de trai precare afectează tot mai mult starea de sănătate a doljenilor. În plus, tot mai mulţi pacienţi care trec pragul spitalelor şi cabinetelor medicale doljene sunt diagnosticaţi cu afecţiuni grave ale inimii, iar statisticile sunt încă şi mai alarmante. Din evidenţele cabinetelor medicilor de familie, spre exemplu, reiese că pe primele cinci locuri la hipertensiune arterială se găsesc localităţile Gherceşti (24%), Murgaşi (20,19%), Goicea (18,87 %), Vela (17,96%) şi Coşoveni (17,85%). Nu mai puţin de 43 de localităţi doljene au însă valori ale indicelui peste limita superioară a intervalului de încredere. Cardiopatia ischemică cronică, o altă afecţiune care îşi face din plin simţită prezenţa în Dolj, are valori peste limită în 46 de localităţi, însă mai cu seamă la Vela, Sopot, Pleşoi, Murgaşi şi Ghindeni. De pe lista bolilor nu lipseşte nici diabetul, 24 de localităţi înregistrând valori ale indicelui peste limita superioară a intervalului de încredere. Localităţile cele mai afectate sunt Murgaşi, Almăj, Coşoveni, Bucovăţ şi Ghindeni. Pacienţii cu tumori reprezintă un capitol aparte. În total, 43 de localităţi au valori ale indicelui peste limita superioară a intervalului de încredere. Printre acestea, Cârna, Vârtop, Murgaşi, Bulzeşti şi Bratovoieşti.
Afecţiuni precum ciroza şi alte hepatite cronice sunt întâlnite cu precădere în 51 de localităţi. Cele mai multe cazuri au fost însă la Secu, Ciupercenii Noi, Maglavit, Sopot şi Unirea. În privinţa bolilor cerebro-vasculare, 54 de localităţi au valori ale indicelui peste limita superioară a intervalului de încredere. Printre acestea: Ghindeni, Sopot, Maglavit, Cioroiaşi şi Malu Mare.
Boala ulceroasă este mai prezentă în 45 de localităţi cu valori ale indicelui peste limita superioară a intervalului de încredere – Vela, Cerăt, Ciupercenii Noi, Sopot şi Brabova. O altă afecţiune prezentă în judeţul Dolj este bronhopneumopatia obstructivă cronică. Nu mai puţin de 51 de localităţi doljene sunt pe lista celor afectate de această boală. Printre ele, Ghindeni, Ciupercenii Noi, Maglavit, Bucovăţ şi Bulzeşti.