Bienala Naţională de Arhitectură, în Bănie

0
427

Muzeul Olteniei găzduieşte, în aceste zile, Bienala Naţională de Arhitectură. Craiovenii au, astfel, ocazia să cunoască valorile patrimoniale ale spaţiului arhitectural şi cele mai deosebite lucrări arhitecturale, dar şi proiecte de arhitectură ce au fost premiate în anul 2012. La evenimentul de deschidere, organizat ieri de Filiala euroregională Sud-Vest Oltenia a Uniunii Arhitecţilor din România, au fost prezenţi arhitecţi de prestigiu din Craiova şi Bucureşti, precum şi autorităţile judeţene, care au adus în discuţie şi problema culelor din Oltenia.

În acest an, Craiova este prima gazdă a acestei extraordinare prezentări a producţiei de arhitectură naţională, împreună cu istoria acesteia, ca centru al Regiunii de dezvoltare europeană Sud-Vest, urmând apoi traseul Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov, Ploieşti şi Constanţa. Potrivit organizatorilor, scopul evenimentului a fost acela “de a arăta tuturor celor interesaţi de frumos şi de soarta localităţilor judeţelor regiunii noastre, mai ales acum, când fondurile europene trebuie folosite cu mai mult discernământ şi responsabilitate civică, cum trebuie accesate proiectele şi cum trebuie să colaboreze cu arhitectul, membru al Ordinului Arhitecţilor din România, ce va concepe obiectivul, sau obiectul, dorit de beneficiar”.

Cel mai important eveniment al breslei arhitecţilor

Această a X-a ediţie a Bienalelor de arhitectură, denumită Bienala Naţională de Arhitectură Bucureşti, a fost începută în 1994, denumită atunci Bienala de Arhitectură Bucureşti. Ea a primit noua denumire, de Naţională, pentru a o deosebi de anuala Bucureştiului. Este cel mai important eveniment profesional al “breslei” arhitecţilor organizat vreodată în România. «Apreciez că alături de noi este în primul rând breasla arhitecţilor, precum şi reprezentanţii celor care ne vor sprijini în investiţiile viitoare şi care au încredere în arhitecţi. Profitând de două mari evenimente care au marcat evoluţia acestui eveniment, am ales această tematică aniversară „Arhitectura la aniversare – 120 de ani de organizare profesională şi învăţământ superior de arhitectură”. Pe 27 februarie 1891, un grup de tineri arhitecţi absolvenţi ai şcolilor pariziene, în frunte cu arhitectul Ion Mincu, au hotărât să pună bazele societăţii arhitecţilor români care, ulterior, pe 15 octombrie 1892 au înfiinţat şcoala superioară de arhitectură, care a devenit Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu. (…) Această expoziţie vrea să se constituie într-un fond metodologic pentru viitorul muzeu de arhitectură şi este o expoziţie care se va dezvolta permanent. Bienala, aflată la a zecea aniversare, susţine calitatea spaţiului contemporan românesc certificat prin cele cinci jurii internaţionale cu 27 de membri, care au bătut toată ţară şi au văzut casele. Este o bienală cu ecou internaţional», a declarat prof. dr. arhitect Cristina Olga Gociman, profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti.

„Culele din Oltenia trebuie salvate”

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a fost numit preşedintele comitetului organizator al Bienalei Naţionale de Arhitectură. Acesta a adus în discuţie şi problema culelor din Oltenia, care se află într-o stare avansată de degradare. “Vorbim astăzi de 120 de ani de arhitectură românească, dar şi despre un subiect care ne face o deosebită plăcere. Sunt 16 cule în Oltenia, dintre care două în Dolj, la Brabova şi Cernăteşti, care trebuie să fie salvate. Ştiu că nu sunt bani, dar poate cu ajutorul unui proiect european rezolvăm şi această problemă. Arhitectura este o profesie aparte. Arhitectul este profesor, artist, inginer. Reabilitarea clădirii Muzeului Olteniei a costat 8 milioane de euro. De asemenea, Muzeul de Artă este reabilitat şi el. Aceste clădiri vor înnobila Craiova, astfel că cetatea noastră dragă va avea şi o componentă culturală şi artistică”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Expoziţiile prezente la Muzeul Olteniei sunt deosebite manuale de istoria arhitecturii, teoria arhitecturii şi un album unic, instructiv pentru populaţia localităţilor şi în special pentru cei ce doresc să-şi realizeze construcţii sociale sau de producţie. Cumulate, expoziţiile prezintă aproximativ 950 de panouri de expunere, un record extraordinar al arhitecţilor.

 

Expoziţia va putea fi vizitată începând de astăzi şi până pe 22 februarie a.c., în intervalul orar 10.00 – 16.00, excepţie făcând ziua de luni, 18 februarie, când nu va fi deschisă publicului.