Vremea rea dă în continuare bătăi de cap autorităţilor. Chiar dacă ieri, până la ora 16.00, în judeţul Dolj se circula în condiţii de iarnă, fără însă ca vreun drum să fie închis, avertizarea cod portocaliu de viscol puternic şi ninsoare abundentă a fost suficientă pentru a impune o serie de măsuri specifice. Comitetele de urgenţă au fost convocate în toate localităţile doljene, iar şcolile rămân şi astăzi închise. Au fost instituite filtre de poliţie pe cele mai importante căi de acces din judeţ, iar la Craiova proba practică a examenului auto a fost suspendată pentru întreaga săptămână. Autorităţile fac din nou apel la populaţie să deszăpezească aleile şi trotuarele din faţa locuinţelor şi să semnaleze orice caz social de care au cunoştinţă.
Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie a precizat, în cadrul videoconferinţei de ieri cu prefecţii, că până pe 20 februarie a.c. în România „nu se pune problema de inundaţii, chiar dacă, odată cu ieşirea din codul portocaliu şi apoi galben temperaturile vor ajunge la +3…+4 grade Celsius”. Deocamdată însă Doljul rămâne sub imperiul zăpezilor, pentru prima dată din 1984 încoace Dunărea fiind complet îngheţată.
De ieri seară, Doljul este sub avertizare cod portocaliu de ninsori şi viscol, meteorologii atenţionând că noul strat de zăpadă depus va depăşi 30-40 cm. Viscolul rămâne însă cea mai mare ameninţare, întrucât, la o viteză de circa 50 km/h, din cauza zăpezii spulberate de vânt vizibilitatea se reduce drastic, iar munca drumarilor devine practic inutilă. Din cauza vremii nefavorabile, cel puţin până mâine, fiecare primărie din judeţ are obligaţia să transmită Prefecturii Dolj numărul utilajelor cu care se intervine pe drumurile comunale şi să colaboreze cu Poliţia şi Jandarmeria astfel încât să se poate interveni pentru deszăpezire. “Ne aşteptăm în continuare ca viteza vântului să atingă la rafală 40-50 km/h, spulberând şi viscolind zăpada. Ziua de luni va debuta sub aceleaşi auspicii, respectiv ninsori şi viteze ale vântului care la rafală vor ajunge până în 40-45 km/h. Vom avea strat nou de zăpadă, iar cantităţile de zăpadă acumulate sâmbătă, duminică şi luni izolat vor atinge 30-40 de cm. Începând din noaptea de luni spre marţi, vremea se va ameliora, o să trecem în cod galben de ninsoare, iar în cursul zilei de marţi vor fi condiţii de ninsori slabe, vântul însă nu va mai prezenta intensificări. Din punctul nostru de vedere, marţi, după prânz, problemele mari vor trece”, a declarat, sâmbătă seara, în cadrul Comandamentului de iarnă, Ladislau Lup, directorul Centrului Meteorologic Regional Oltenia.
150 de poliţişti, în stradă
De altfel, în judeţ au fost reinstituite filtrele rutiere care acţionează la intrările şi ieşirile din municipii şi oraşe, tocmai pentru ca participanţii la trafic să fie informaţi cu privire la starea drumului şi a condiţiilor de trafic. Zilnic, în cele 19 filtre fixe şi în cele 16 patrule intermediare acţionează 150 de poliţişti şi sunt folosite 68 de autospeciale. Efectivele acţionează împreună cu reprezentanţi de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul Transportului Rutier şi Registrul Auto Român şi Secţia Drumuri Naţionale, care de asemenea sprijină activitatea cu 10 autovehicule. Poliţiştii vin în ajutor cu informaţii utile şi cu sfaturi concrete, fiind astfel prevenite evenimentele rutiere, în această perioadă neînregistrându-se evenimente deosebite.
Şoferii sunt sfătuiţi să sune la InfoTrafic 021.9360
Principala recomandare a poliţiştilor este ca nimeni să nu pornească la drum doar dacă este absolut necesar. Pentru cei care nu pot amâna călătoria, este bine de ştiut că la numărul de telefon InfoTrafic 021.9360 pot afla toate informaţiile privind starea traseului pe care urmează să-l parcurgă. “Le recomandăm conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu este absolut necesar. În cazul în care călătoria nu poate fi amânată, îi sfătuim pe şoferi să-şi echipeze corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă cu anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, o rezervă de combustibil sau sistem de climatizare-dezaburire funcţional”, a declarat agent Amelia Căprărin, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj.
Înainte de a pleca la drum, conducătorii auto sunt sfătuiţi să ia în calcul şi posibilitatea întreruperii circulaţiei pe unele şosele, iar în acest caz din autovehicul nu trebuie să lipsească haine groase, pături, alimente, apă şi unul sau mai multe telefoane mobile cu adaptor la priza auto. În cazul în care traficul rutier se întrerupe din cauza zăpezii, şoferii trebui să oprească autovehiculele în afara părţii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină.
cine i-a angajat pe astia acolo?? pe ce criterii politice s-a facut angajarea la acest aeroport…pt acest gest, ca nu au vrut sa stea la serv pt o urgenta ar tr sa se ia masuri si sa-i dea afara pe toti cei care au lucreaza acolo…aici este orasul lui papura voda????
Comments are closed.