Pe fondul de vânătoare Gebleşti: Patru braconieri au dezarmat paznicul de vânătoare şi l-au molestat!

0
23749

Butaru Clement (57 ani), paznic de vânătoare de ani buni pe fondul Gebleşti, aparţinând asociaţiei „Lunca Dunării – Unirea”, gestionat de fraţii Sgaibă, care administrează vreo 10.000 ha de teren agricol, a avut presimţiri pe 8 ianuarie a.c., când s-a decis spre seară să facă obişnuitul rond, spre descurajarea braconierilor, ispitiţi să vâneze la lumina hoţească a farurilor. Deşi zilnic mai drege o hrănitoare, mai aşează unde trebuie o sărărie, mai ia seama la stocurile de nutreţ, pregătite din timp, mai împuşcă un şacal, o vulpe, sau o pasăre de vânătoare. Pentru a fi paznic de vânătoare, pe fondul Gebleşti, ca de altfel pe oricare altul, înainte de toate îşi trebuie multă răbdare şi tragere de inimă, o datorie ce revine prin legea îndeletnicirii, pentru mulţi dintre noi neobişnuită. Trăind în respectul legilor scrise şi nescrise ale convieţuirii omului cu jivinele, Butaru Clement ştie cum stă la fiecare specie de vânat, avută în gestiune, şi mai cunoaşte din atâta experienţă că braconierii înrăiţi sunt seduşi, în acest sezon, de iepuri şi căprioare, specii la care efectivele au fost greu încercate, din vari motive, în ultimii ani. Încercat din cauza pestei porcine este şi mistreţul, dar asta este de acum o altă poveste. O precizare de acum necesară: prin legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, gestionarii sunt obligaţi să asigura paza faunei de interes cinegetic, cu cel puţin un paznic de vânătoare pe fiecare fond. Decizând să se aventureze la ceas de seară în inima unei întinderi de peste 5000 ha, ale cărei poteci le ştie pe dinafară, bântuit de o vagă nelinişte, Clement Butaru decisese să ia în autoturismul său „Freelander”, „obosit” de atâtea drumuri de hotar, străbătute zilnic, pe fratele său, Nicolae Butaru şi Jean Marinescu, un apropiat prieten, şi pentru a avea cu cine schimba o vorbă pe timpul pândei într-unul din punctele de observaţie ale pădurii Ştiubei, nu departe de satul Gebleşti. Eram aşadar în seara zilei de 8 ianuarie a.c., în jurul orei 20.00, când negura pusese deplină stăpânire pe întinderea chelită de orice vegetaţie, şi pânda se va arăta cât de curând justificată.

 

Braconierii erau dezbrăcaţi până la brâu

Şi n-a trecut multă vreme, când dinspre Gebleşti, un autoturism Opel Astra, venind dinspre Gebleşti, cu farurile aprinse şi-a făcut apariţia, în el aflându-se patru tineri –Şarla Auraş Ştefan din Suharu, Aurel Bădin din Vela, Alexandru Stăncuţă din satul Viorica, comuna Vela, Popa George zis „Cartof” din Gubaucea- dezbrăcaţi până la brâu, bine cunoscuţi în zonă, chiar de poliţia din Vela. Şi a început ceea ce se putea încheia cu o dramă. Altercaţia a debutat abrupt, şi a durat mai mult de 10 minute: lui Constantin Butaru i s-a luat arma de către Alexandru Stăncuţă zis „Alin”, recuperată mai târziu din curtea socrului acesta, Constantin Corneanu. Formulele „amiabile” de dialog nu işi aveau locul, agresorii au lovit cu o ţeavă metalică, un topor şi o bâtă noduroasă, autoturismul în care se aflau Clement Butaru, fratele său şi Jean Marinescu, toţi aceştia alegându-se cu leziuni şi certificate medicale după ce au trecut pe la Spitalul de urgenţă din Craiova. S-a sunat la poliţie, compartimentul de arme şi muniţii, în fine, tot tacâmul. Agresorii au fost audiaţi de secţia de poliţie Bucovăţ. Butaru Constantin are plăgi multiple, lovituri pe corp, un dinte pierdut şi unul fracturat. Jean Marinescu are plăgi deasupra genunchiului stâng, o plagă mandibulară şi una la umărul stâng. La poliţie unde a fost audiat paznicul de vânătoare, aflat, repetăm, în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, acesta a denunţat, pe lângă braconaj, tentativa de omor şi ultraj, nerespectarea regimului de arme şi muniţii, făptaşii nedispunând de autorizaţie eliberată de gestionarul fondului menţionat, Asociaţia „Lunca Dunării”. O mulţime de alte detalii au intrat deja în posesia poliţiştilor. Dosarul se anunţă unul interesant.

Un caz de competenţa parchetelor

Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova sau Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, asta urmează să decidă procurorii. Circumstanţele evenimentului sunt agravante: dacă nu ar fi existat elemente să legitimeze tentativa de omor şi ultrajul paznicului de vânătoare, cazul ar fi fost de competenţa Parchetului local Craiova. Cum în discuţie intră agresarea paznicului de vânătoare, molestarea acestuia, deposedarea de arma de vânătoare de către un grup organizat, nu excludem preluarea cazului de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. Faptul că braconierii erau dezbrăcaţi până la brâu, ridică şi alte probleme, care urmează să fie lămurite, în sensul dacă nu cumva se aflau sub influenţa unor droguri uşoare sau puternice. La poliţia din Vela, numele făptaşilor nu este unul necunoscut, dar până în prezent, plângerile la adresa lor s-au dovedit fără nici un rezultat. Paznicul Clement Butaru ştia despre ei că se învrednicesc şi cu braconajul. Pe un fond de vânătoare, al cărui gestionar chiar face ceea ce trebuie să facă, Clement Butaru crede că nu este o treabă dintre cele mai uşoare, a scoate nevătămate, până în primăvară, speciile de vânat. Până mai deunăzi era convins că nu puşca îi este necesară, pentru a îndeplini această misiune. Prin coşmarul trăit într-una din serile trecute, s-a convins de contrariu. Repetăm, toţi cei aflaţi în autoturismul „Freelander” au fost bătuţi măr, şi semnele sunt evidente, probate cu certificate medicale, după cum atestă şi fotografiile anexate.