Ion Prioteasa despre bugetul pe 2012: “Anul acesta o să fie unul foarte greu”

0
356

“Mulţi primari au spus că o să-şi asigure în primul rând funcţionalitatea primăriei, salariile, utilităţile şi naveta cadrelor didactice. Anul acesta nu se va putea vorbi despre investiţii importante, decât cele care sunt pe fonduri europene”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a prezentat ieri un bilanţ al celor trei zile de discuţii pe tema construcţiei bugetului şi a cifrelor pe care le au la dispoziţie în 2012 autorităţile judeţene. Primarii, contabilii, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean, membrii comisiei de buget finanţe din Consiliul Judeţean, precum şi reprezentaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice şi ai Trezoreriei au ajuns la concluzia unanimă că bugetul judeţului Dolj pe anul 2012 este cu mult mai mic decât se aşteptau.

Şeful administraţiei publice judeţene, Ion Prioteasa, a spus că, în timpul discuţiilor purtate cu primari în legătură cu bugetul, le-a atras acestora atenţia că trebuie să se concentreze asupra proiectelor în derulare: “Primăriile trebuie să-şi prioritizeze investiţiile pe care le au, în aşa fel încât să plătească în primul rând datoriile la investiţiile terminate, să le continue pe cele începute, şi abia apoi să demareze altele. Foarte mulţi primari au spus că acelaşi lucru ar trebui să se întâmple şi cu Guvernul României. Mai exact, dacă s-au început unele investiţii – şi sunt mii de şantiere în România cu alimentări cu apă, drumuri, podeţe, care zac neterminate din 2009 – să fie duse la bun sfârşit măcar în acest an”. Aşa cum a mai anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj şi în alte conferinţe de presă, în bugetul pe anul în curs, o sumă de circa 160 de miliarde lei vechi a fost prevăzută pentru plata salariilor cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar, care au câştigat în instanţă nişte hotărâri judecătoreşti. “Această sumă este insuficientă, se adresează şi altor domenii şi aceste plăţi nu se pot face decât în proporţie de 5% pentru fiecare hotărâre judecătorească câştigată în instanţă. Bugetul aduce în discuţie, de asemenea, naveta cadrelor didactice. De data aceasta, se ia în calcul ca naveta să fie suportată din veniturile proprii ale administraţiei publice locale”, a spus Ion Prioteasa.

Mai puţini bani pentru drumurile judeţene şi comunale

Primarii nu au primit veşti bune nici în ceea ce priveşte banii destinaţi drumurilor judeţene şi comunale. “Infrastructura este una dintre priorităţile fiecărei localităţi, însă, nici din acest punct de vedere nu am putut să le dăm veşti bune primarilor, pentru că bugetul pentru drumurile judeţene şi cele comunale, este cu 30% mai mic decât cel de anul trecut. Şi pentru că anul acesta o să fie şi mai dificil, la nivelul Consiliului Judeţean Dolj am luat hotărârea, dat fiind faptul că până în prezent nu a fost zăpadă, să mai luăm bani de la drumurile judeţene şi să dăm la drumurile comunale, pentru a ajunge cel puţin la nivelul sumei de anul trecut şi să vedem în ce măsură putem să aducem nişte fonduri către LDP în perioadele următoare”, a mai spus şeful Consiliului Judeţean Dolj.

Sunt şi primării care se autofinanţează

Una din puţinele veşti bune este aceea că patru localităţi din Dolj, respectiv Pieleşti, Cârcea, Podari şi Işalniţa, se autofinanţează. “Practic, aceste localităţi nu ar mai avea nevoie de bani pentru funcţionare pentru că îşi asigură sumele de bani din investiţiile care s-au făcut pe raza comunei şi din taxele absorbite de la cetăţeni. În ceea ce priveşte aceste taxe, cea mai mare parte a banilor este repartizată de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice, în funcţie de numărul populaţiei, suprafaţa de teren din intravilan şi de realizarea preluării taxelor de la cetăţeni, care, din câte am înţeles de la Direcţia Finanţelor, este de circa 97-98% absorbţie de taxe. Înseamnă că primăriile s-au străduit să încaseze bani, iar cetăţenii s-au îndreptat către primărie să-şi plătească taxele”, a anunţat Ion Prioteasa.

“Toată lumea se aştepta să fie un an greu, dar nu într-o asemenea măsură”

Primăriile care au câştigat proiecte pe Măsura 3.2.2. se află acum într-o situaţie cu totul specială, din cauza bugetului mic, pentru că atunci când vor vrea să pună în practică proiectele respective, timp de trei luni trebuie să plătească din banii primăriei. “Sunt 17 localităţi din Dolj care au câştigat proiecte pe Măsura 3.2.2. În valoare de circa trei milioane de euro. În momentul în care vor vrea să pună în operă aceste proiecte, trebuie să plătească din banii primăriei, timp de trei luni lucrările. Ar trebui să ia un credit de la bancă, iar pentru asta ar trebui să pună ceva gaj şi nu au ce, poate sediul primăriei, pentru că altceva nu au. După ce am transmis o scrisoare prin toate localităţile, prin care le-am solicitat primarilor să ne comunice planurile pe care le au. Şi s-a ajuns la o sumă extraordinară, vor o dezvoltare de circa 2.100 de miliarde vechi, ceea ce înseamnă mai mult decât tot bugetul Consiliului Judeţean Dolj care este de 1.147 de miliarde lei, faţă de 1.324 de lei adică 86% faţă de bugetul anului trecut. Diferenţele sunt enorme, toată lumea se aştepta să fie un an greu, dar nu într-o asemenea măsură”, a mai afirmat Prioteasa.


Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa:

“Au sosit sumele de bani pe care Consiliul Judeţean Dolj le repartizează celor 111 localităţi pentru cofinanţarea programelor locale, şi pentru investiţii. Ne aşteptam să fie un an greu, însă sumele care revin localităţilor pentru dezvoltare, pentru investiţii şi pentru cofinanţări, sunt la jumătate faţă de cele de anul trecut şi sunt la sfert faţă de începutul acestui mandat (2008 – 869,5 miliarde, 2009 – 520 de miliarde, 2010 – 466 de miliarde, 2011 – 399 de miliarde, 2012 – 200 de miliarde). Nu este vorba de o descreştere lină, ci de un picaj. Chiar dacă am aloca fiecărei localităţi câte 1 miliard de lei vechi, ce ar putea să facă primarii cu aceşti bani? Să pună câteva basculante de pietriş pe o uliţă, să mai repare drumul până la cimitir, să mai dea cu var pe căminul cultural, altceva nu se poate face”.

ALINA DRĂGHICI ŞI MARIN TURCITU