Liberalii au votat, ieri, la Consiliul Naţional PNL, criteriile de integritate care vor trebui să fie respectate de candidaţii la alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare cu o majoritate covârşitoare, înregistrându-se un singur vot “împotrivă” şi o abţinere.
Cei peste 700 de participanţi la Consiliul Naţional al PNL au votat cu majoritate covârşitoare numirea lui Ilie Bolojan ca secretar general al partidului. Aceasta a fost deţinută de la momentul fuziunii până în prezent de cei doi secretari generali ai vechilor partide PDL şi PNL, Gheorghe Fluture, respectiv Marian Petrache. În urma unificării acestei funcţii atât Gheorghe Flutur, cât şi Marian Petrache au devenit prim-vicepreşedinţi PNL. Liberalii reuniţi la Consiliul Naţional au votat, de asemenea, şi preluarea preşedinţiei interimare a organizaţiei PNL Bucureşti de Cătălin Predoiu, renunţându-se astfel la conducerea bicefală care fusese asigurată de Anca Boagiu şi Teodor Atanasiu.
Ca parte a strategiei de accelerare a fuziunii interne, participaţii la Consiliu au votat şi hotărârea potrivit căreia candidaţii înscrişi în cursa pentru primăriile din teritoriu să fie numiţi preşedinţi unici ai organizaţiilor de partid respective. La Consiliul Naţional a fost anunţată şi candidatura europarlamentarului PNL Cristian Buşoi la Primăria Capitalei, fără să existe un vot în această privinţă.
Totodată, liberalii au votat şi criteriile de integritate care vor trebui să fie respectate de candidaţii la alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare, înregistrându-se un singur vot “împotrivă” şi o abţinere. Criteriile vor trebui să fie respectate de candidaţii la alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare şi vizează lustraţia, traseismul, nepotismul, contractele cu statul, falsul în declaraţii, incompatibilitatea sau conflictul de interese, atitudinile discriminatorii, datoriile la bugetul de stat, plagiatul şi problemele penale.
Astfel, potrivit “Decalogului” adoptat de liberalii prezenţi la CN PNL, nu vor putea candida la alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare cei care intră sub incidenţa lustraţiei (să nu fi fost membru sau colaborator al fostei securităţi şi să nu fi fost dovedit ofiţer acoperit, să nu fi deţinut funcţii retribuite în aparatul de conducere al Partidului Comunist Român, la orice nivel), traseiştii (cei care şi-au schimbat apartenenţa politică astfel încât să fi candidat pentru al treilea partid politic, altfel decât prin fuziuni), persoanele care şi-au angajat în funcţii, în cadrul instituţiilor publice pe care le-a condus sau le conduce, soţul/soţia, rude sau afini de gradul I, persoanele care au avut afaceri cu instituţia pentru care candidează sau cu instituţii din subordinea acesteia, precum şi cele care au comis fals în declaraţia de avere sau interese, dovedit prin decizie judecătorească.
Interdicţii sunt şi pentru liberalii care au datorii la bugetul local, mai vechi de un an, cei care au hotărâri judecătoreşti definitive pentru incompatibilitate şi conflict de interese, care au manifestat atitudini discriminatorii, prin declaraţii sau atitudini rasiste, şovine, xenofobe sau discriminatorii constatate prin hotărâri definitive, precum şi cei care au obţinut titluri şi diplome prin plagiat, stabilit prin decizie definitivă a instanţei.