Gala Voluntariatului doljean, o gală a tinereţii

0
530

Prima Gală a Voluntariatului Doljean a fost găzduită, miercuri seara, de Filarmonica „Oltenia”. Sala de concerte a fost arhiplină de tineri, elevi, studenţi şi profesori, organizatorii propunându-şi să-i aducă în lumina reflectoarelor pe cei toţi tinerii care s-au implicat, pe parcursul întregului an, în acţiuni de voluntariat în cele mai diverse domenii. Spiritul de tinereţe a fost ingredientul principal al evenimentului, dar nu au lipsit nici momente artistice cu totul şi cu totul speciale care au fost oferite voluntarilor de colegi de-ai lor, deosebit de talentaţi. Jurnaliştii radio Andrada Cojocaru şi Dan Păsărin au fost gazdele perfecte care i-au felicitat şi încurajat pe tinerii voluntari.

Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova, Asociaţia de Consultanţă şi Consiliere Economico-Socială Oltenia (ACCES Oltenia) şi Asociaţia pentru Sprijin şi Implicare Socială (ASIS), fiind prima Gală a Voluntariatului care s-a organizat până acum la Craiova.

Vreau să dezvoltăm o cultură a voluntariatului aici, la Craiova, unde sunt mulţi tineri minunaţi. Avem aici valori sociale şi artistice, nişte copii cu suflete frumoase care sunt cel mai important capital pe care îl poate da România. Mulţumesc tuturor voluntarilor, întregii mele echipe, a colegilor de la Facultatea de Ştiinţe Sociale care ne-au sprijinit şi încurajat  întotdeauna”, a mărturisit Andreea Niţă, lector la Facultatea de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova şi preşedintele ACCES Oltenia.

Gala Voluntariatului Doljean a avut parte de multe momente artistice, toate oferite de mici artişti de la colegiile craiovene. S-au remarcat elevii deosebit de talentaţi de la Liceul de Artă „Marin Sorescu” din Craiova, dar şi corurile elevilor de la „Fraţii Buzeşti” şi „Carol I”. Marius Toma a cântat, la marimbă, „Dansul cărăbuşului”, iar Ştefan Vancea a interpretat, la chitară, „Fast car” – cântecul lui Tracy Chapman. Miruna Dascălu şi Emanuel Strinu au pregătit un duet pe o melodie din opereta „Fantoma de la operă”, impresionând cu vocea lor deosebită. Ioana Dincu a adus folclorul printre tineri, atât prin frumosul său costum popular, dar şi prin cântecul „Neicuţă de foc şi dor”. Tinerii Cristina Vlad şi Alex Chera au prezentat un dans contemporan, furând mai multe aplauze din sală.

Voluntarii şi-au spus propriile poveşti

Deşi s-a punctat faptul că toţi cei peste 400 de voluntari, care s-au implicat în campanii deosebit de frumoase precum „Eroi de poveste” sau „Pictăm pe chip speranţa”, în cadrul Galei au fost premiaţi cei mai activi dintre aceştia. Fiindcă domeniile de acţiune fost diverse, şi premiile au fost acordate pentru fiecare activitate în parte.

La domeniul Social, a fost premiată Mariana Rada, elevă la Colegiul Naţional „Elena Cuza” şi voluntar în cadrul A.C.C.E.S. Oltenia.

Dintre studenţi, a fost declarată „Voluntarul anului” Octavia Creţan, studentă la Facultatea de Medicină Dentară şi voluntar în cadrul Asociaţiei Vasiliada. „Pentru mine voluntariatul înseamnă o experienţă de viaţă. M-a ajutat să mă cunosc mai bine şi să înţeleg care sunt lucrurile importante din viaţa mea, familia, sănătatea şi prietenii. Sper ca împreună să facem cât mai multe fapte bune”, a mărturisit Octavia Creţan.

Coordonatorii voluntarilor pe acest domeniu au fost aleşi Radu Caşotă, elev la Colegiul Naţional ”Fraţii Buzeşti” şi voluntar în cadrul A.C.C.E.S. Oltenia, şi Mihai Nemoiu, student la specializarea Asistenţă Socială – Facultatea de Ştiinţe Sociale, Universitatea din Craiova şi voluntar în cadrul A.C.C.E.S. Oltenia.

Coordonatorii au fost şi ei premiaţi

Educaţia a fost un alt domeniu în care s-au făcut multe acţiuni de voluntariat. La această categorie, organizatorii au premiat-o pe Luciana Fugaru, elevă la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” şi voluntar în cadrul Asociaţiei pentru Tineret Streets şi A.C.C.E.S. Oltenia. „Fac voluntariat de doi ani şi mă simt foarte bine”, a fost mesajul pe care tânăra l-a transmis când şi-a ridicat trofeul.

 Coordonatorul voluntarilor din acest domeniu a fost ales profesorul Livia Popescu, la rândul ei voluntar în cadrul Asociaţiei „Cercetaşii României”: „Voluntariatul înseamnă, înainte de toate, să schimbi viaţa unor oameni. Aşa cum spunea şi Marin Sorescu, când eşti voluntar, atunci se întâmplă ceva cu noi”, a mărturisit profesorul craiovean.

La categoria Artă şi Cultură, „Voluntarul anului” a fost Andrei Grigorie, elev la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” şi voluntar în cadrul A.C.C.E.S. Oltenia şi Filarmonica „Oltenia” – Europa Season. „Voluntariatul pentru mine este unul dintre cele mai minunate lucruri pe care le poţi face. A-i face pe alţii fericiţi este cel mai frumos lucru şi asta mă face să mă simt împlinit”, şi-a motivat tânărul dorinţa de a face voluntariat.

Coordonatorul voluntarilor în acest domeniu a fost desemnată Monica Dincă, profesor la Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova.

„Asistentul social al anului” a fost Elena Iana, de la Centrul de zi pentru copii „Sf. Nicolae” din Filiaşi. „Asistenţa socială este un domeniu extraordinar, este o meserie pentru care am renunţat la un loc de muncă în Craiova pentru a merge la un centru social din Filiaşi. Câteodată simt că nici nu mă duc la serviciu, este un lucru extraordinar”, au fost cuvintele emoţionante ale tinerei atunci când şi-a ridicat premiul.

***

Organizatorii au dorit să le mulţumească deopotrivă şi tuturor colaboratorilor, oferind diplome de recunoştinţă celor trei spitale din Craiova în care s-au desfăşurat campaniile de voluntariat – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Municipal Filantropia şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş”. Recunoştinţa s-a îndreptat deopotrivă şi spre colegiile craiovene unde se formează tinerii voluntari: Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Colegiul Naţional „Carol I”, Colegiul Naţional „Elena Cuza” şi Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova.

Ionuţ Virgil Şerban, decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova:

„A face voluntariat este un lucru extraordinar şi toţi tinerii care sunt prezenţi aici sunt câştigători. Doamna profesor Andreea Niţă, colega noastră, este un adevărat ambasador al voluntariatului şi merită toate felicitările şi aprecierea noastră”.

Directorul Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti”, Zamfirică Petrescu:

„Constat că suntem pe drumul cel bun atât timp cât avem atâţia tineri care sunt dornici să facă voluntariat. În anul 2004 am găsit cu greu câţiva copii care să m-au ajutat atunci să vopsim gardul unui orfelinat, dar, privind acum în sală, voluntarii sunt mult mai mulţi. Îi felicit pe toţi elevii, indiferent de la ce şcoală provin, şi pe toţi studenţii voluntari. Diplomele sunt ale lor, ale tuturor, pentru că fac un lucru extraordinar”.

Lucia Croitoru, directorul Liceului de Artă „Marin Sorescu”:

„Dacă vă place cum arată Centrul Vechi al Craiovei trebuie să ştiţi că este şi munca elevilor noştri. Au pictat cutiile de electricitate şi jardinierele, o acţiune de voluntariat frumoasă cu care ne mândrim. Îi felicit pe toţi voluntarii care sunt aici în sală fiindcă voluntariatul este un lucru deosebit de frumos”.

Ligia Stănescu, medicul-şef al Clinicii de Pediatrie a Spitalului „Filantropia” din Craiova :

„Am fost deosebit de impresionată să văd că există atât de mulţi tineri, cu un suflet aşa de curat, care au fost dornici să dedice din timpul lor copiilor internaţi în saloanele noastre. Le mulţumesc tuturor pentru gestul pe care l-au făcut”.