Vioara „Stradivarius” revine pe scena Filarmonicii „Oltenia”

0
310

Un recital extraordinar susținut în cadrul stagiunii de muzică de cameră a Filarmonicii „Oltenia” – astă-seară, de la ora 19.00 – readuce pe scena instituției vioara „Stradivarius” (datată 1729). De această dată, cel care va cânta cu valorosul instrument este Răzvan Stoica, tânărul muzician care anul trecut câştiga prestigiosul Concurs de vioară „New Talent” de la Bratislava, cucerind Titlul de „Noul talent al anului 2013”. Astfel, Răzvan Stoica devenea primul muzician român care a obţinut această performanţă în istoria de 44 de ani a concursului iniţiat de Sir Yehudi Menuhin. „New Talent” este cea mai importantă competiţie pentru tineri instrumentişti între 18 şi 28 ani, derulată sub egida Uniunii Europene de Radio.

Intitulat generic „Virtuozitate și pasiune”, recitalul o aduce în fața publicului și pe pianista Andreea Stoica, absolventă, în 1999, a Universității Naţionale de Muzică din Bucureşti. Începând din anul 1996, împreună cu fratele său, violonistul Răzvan Stoica, au pus bazele inegalabilului „Duo Stoica”, susţinând recitaluri de succes în Europa, SUA şi Japonia. Din 2014 cei doi au concertat şi în România (la Bucureşti şi Braşov). Reprezentaţiile concertistice şi discografia „Duo Stoica” obţin numai superlative, atât din partea criticilor, cât şi a publicului, propulsându-l în topul celor mai apreciate duo-uri.

În programul recitalului de astă-seară se regăsesc lucrări de Franz Schubert – Sonata „Grand Duo” în La major, op. posth. 162, D 574; Georges Bizet/Franz Waxman – Fantezia „Carmen”; George Enescu – Impromptu concertant; Gaetano Pugnani/Fritz Kreisler – Preludiu şi Allegro; Maurice Ravel – Rapsodia de concert „Tzigane”.

Violonistul Răzvan Stoica se află la cea de-a treia colaborare cu Filarmonica „Oltenia”. Ambele evoluţii anterioare au avut loc în acest an: în iulie – în concertele itinerante din cartiere craiovene, sub genericul „Magia Paganini”, şi în octombrie – în faţa a aproape 5.000 de melomani, la Sala Polivalentă, unde a cântat „Anotimpurile” vivaldiene.