Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu: „ACL încearcă invalidarea scrutinului de duminică”

0
263

Vicepreşedintele PSD, primarul Craiovei Lia Olguţa Vasilescu, susţine că ACL s-a convins că Iohannis nu-l poate învinge pe Victor Ponta şi încearcă acum să invalideze scutinul de dumninică, folosindu-se de situaţia din diaspora.

 

Preşedintele PSD Craiova a citat două articole din Legea electorală prin care a arătat că numărul secţiilor electorale nu poate fi modificat. Olguţa Vasilescu a spus însă că „s-au reglat lucrurile” şi că alegătorii din străinătate vor vota mai repede de această dată pentru că vor avea la dispoziţie mai multe cabine de vot, ce vor fi create în cadrul aceloraşi secţii, acolo unde spaţiul va permite. „Procedura de vot va fi scurtată şi pentru că acea declaraţie, care trebuia completată de mână, va putea să fie scoasă de pe internet şi doar semnată în faţa membrilor secţiilor de votare. Cu alte cuvinte, este foarte clar că acum nu vor mai fi aceleaşi probleme ca în prima parte”, a spus Olguţa Vasilescu.

„Se cere exact ce s-a făcut la referendumul din 2009”

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, comentează discuţiile legate de votul din afara ţării ca fiind, nici mai mult nici mai puţin, decât ultimul scenariu de campanie al ACL. Liderul social-democraţilor craioveni crede că Alianţa simte că Iohannis va pierde alegerile şi încearcă acum să forţeze invalidarea scrutinului de duminică. „Se ştie că nu are cum să mai recupereze Klaus Iohannis cele zece procente şi atunci se gândesc că poate se reorganizează scrutinul, mai rămâne Traian Băsescu câteva luni şi cine ştie ce se mai întâmplă … Asta este speranţa lor”. Olguţa Vasilescu a explicat că se merge pe modelul referendumului din 2009, organizat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, doar că tema folosită acum este organizarea secţiilor de votare din străinătate. „Se cere exact ce s-a făcut la referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu. Să nu mai fie acele declaraţii ca să se voteze mai repede. Curtea Constituţională a venit atunci şi a invalidat referendumul şi nu te-ai gândi acum că, dacă MAE acceptă acest lucru, se poate întâmpla să fie invalidat şi acest scrutin electoral? Mie mi se pare o chestiune destul de logică”, a comentat Olguţa Vasilescu.

Vasilescu pariază că Iohannis nu vine la confruntare

Totodată, Olguţa Vasilescu susţine că ACL urmăreşte şi ca, prin disputele pe marginea diasporei, să paraziteze dezbaterea politică ce ar trebui să existe între cei doi candidaţi, Victor Ponta şi Klaus Iohannis. „Aceste dispute care au fost pe marginea diasporei au parazitat dezbaterea politică ce ar fi trebuit să aibă loc obligatoriu din punctul nostru de vedere. Mai important decât să iasă oamenii în stradă este să stea oamenii la televizor şi să îi vadă pe cei doi candidaţi înfruntându-se electoral şi să aleagă în cunoştinţă de cauză”. De altfel, Olguţa Vasilescu a spus că este gata să parieze că Iohannis nu va accepta nici o confruntare directă cu Victor Ponta, şi asta pentru că, întâmplător, deţine şi nişte informaţii din interiorul staff-ului acestuia cum că lucrurile vor sta aşa.

„Întâmplător am informaţii din staff-ul lui”

 „Dacă vreţi facem un pariu”, s-a adresat liderul social-democraţilor jurnaliştilor. „ Întâmplător, mulţi din staff-ul lui Klaus sunt în relaţii destul de bune cu mine, au lucra o parte din ei şi în campania mea electorală. Şi eu nu cred că va avea loc, pentru că îi este frică să vină. Nu că îi este lui frică neapărat, ci pentru că nu îl lasă cei care sunt în staff-ul lui de campanie să iasă la o confruntare cu Victor Ponta, pentru că ştiu că ar pierde iremediabil, că nu ar mai fi nici un fel de speranţă pentru el”, a spus primarul Craiovei, care a respins apoi orice interpretare că Iohannis ar putea fi boicotat chiar de către cineva din propriul staff, care l-ar putea sfătui greşit să nu meargă la o dezbatere cu Victor Ponta.

„Klaus Iohannis este setat pe gafe”

Olguţa Vasilescu a lansat un nou atac dur la adresa candidatului ACL, Klaus Iohannis, spunând despre acesta că nu poate vorbi liber şi că atunci când o face comite numai gafe. „Aduceţi-vă aminte că şi când a venit aici la Craiova a avut două promptere. Când i-a bătut soarele într-unul dintre ele a încheiat fraza că nu a mai ştiut ce să spună mai departe. E clar că îi este frică să apară într-o confruntare. De aceea, staff-ul lui a spus clar că nu are ce să caute într-o confruntare cu Victor Ponta pentru că l-ar face praf. Stai acasă şi nu greşi, dă cât mai puţine perle. Dar nu are cum să nu dea, pentru că este setat pe gafe. De câte ori apare la televizor, e imposibil să nu dea minim trei gafe”.

„PSD nu are nici un stres cu votul din diasporă”

Pe de altă parte, Olguţa Vasilescu a mărturisit că oricum PSD nu are nici un fel de emoţii legate de modul cum vor vota românii din afara ţării, deoarece aceştia sunt puţini, în jur de 2%, şi nu pot influenţa scorul. „Votul din diasporă nu are cum să influenţeze scorul. Este o temă lansată mai mult pentru influenţarea a ceea ce se întâmplă în interiorul graniţelor. În diaspora, maxim ce s-a votat vreodată a fost 200.000 de voturi. Ori numai în judeţul Dolj pentru Victor Ponta s-au luat peste 170.000 de voturi, adică nici măcar 2% nu poate să influenţeze. Dar este o temă care, iată, parazitează dezbaterea, este mănuşă pentru domnul Iohannis, care nu vrea să vină într-o confruntare şi atunci o foloseşte pe aceasta. În ceea ce priveşte diaspora, noi nu sunt absolut deloc stresaţi. În Republica Moldova, de unde vine cel mai mare număr de voturi, a bătut Victor Ponta. Şi la un scor zdrobitor faţă de ceilalţi contracandidaţi, deci nu avem de ce să avea vreun stres că ar vota mulţi în diasporă. Foarte bine, să fie primite!”, a comentat vicepreşedintele PSD.