Restanţele salariale ale profesorilor pe muchie

0
340

Plata eşalonată a drepturilor salariale câştigate în instanţă în perioada 2012-2016 a fost anulată ieri prin adoptarea Legii 196/2011, care anulează ordonanţa 113/2011. În acest fel, toţi bugetarii ar trebui să intre cât de curând în posesia sumelor suplimentare neacordate în anii precedenţi. Sindicaliştii din Educaţie spun că, în cazul profesorilor, această situaţie pune drepturile salariale pe muchie de cuţit. „S-a creat o situaţie cu dus-întors pentru că noi am apelat la ajutorul Curţii Constituţionale şi aşteptăm sentinţa în privinţa ordonanţei 113/2011. Dacă va fi declarată constituţională atunci Legea 196 nu se va aplica. Dacă este declarată neconstituţională, atunci, sigur ne vom primi banii imediat. E aşa doar o pregătire înainte de pronunţarea Curţii pentru că nu îi văd eu pregătiţi să dea banii până la sentinţă. Noi vom încerca şi înainte de acest termen să trimitem situaţii cu sumele necesare şi vom cere aplicarea legii, dar am mai fost traşi pe sfoară cu aplicare legilor. Şi nu sunt puţin cazuri”, a declarat Constantin Rada, preşedintele biroului FSLI Dolj.

Pentru a obţine drepturile salariale câştigate în instanţă sindicaliştii au trimis dosare şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Documentele au fost transmise în urmă cu doi ani şi acum organizaţiile sindicale se aşteaptă ca într-una din zile să vină şi pronunţarea.

„O pronunţare a CEDO nu ar avea cum să mai fie amânată pentru a fi pusă în practică”, a mai spus liderul FSLI Dolj.

În prezent, cadrele didactice deţin sentinţe judecătoreşti favorabile pentru plata diferenţelor salariale de 6 miliarde de lei, fără a lua în calcul recuperarea ratei inflaţiei.