Institut de cercetare, unic în lume, inaugurat la Podari

0
547

Bolnavii de cancer, din întreaga lumea, ar putea beneficia, în curând, de un tratament revoluţionar, conceput de o echipă de cercetători de la Facultatea de Agricultură şi Horticultură din Craiova. Începând de ieri, aceştia dispun şi de o bază ultramodernă, care a fost inaugurată, ieri, în localitatea Podari. Investiţia se ridică la aproximativ un milion de euro, aici urmând să fie puse la punct tehnologii de obţinere a unor compuşi naturali ai Borului, care vor fi utilizaţi nu doar în medicină, ci şi în agricultură şi zootehnie.

Institutul de cercetare de la Podari este unic în lume, prin faptul că se ocupă în exclusivitate de fructoboratul de calciu, un compus natural al Borului, care se găseşte în plante. Specialiştii români vorbesc de o inovaţie în domeniu şi se gândesc chiar să creeze baza unor produse dintre cele mai diverse, de la cele non farmaceutice, până la medicamentele pentru afecţiuni oncologice. Centrul de cercetare nu va produce efectiv medicamentele, acest demers urmând a fi făcut de companiile interesate să scoată pe piaţă un asemenea tratament. „Vreau să subliniez că noi facem cercetare, noi nu suntem fabrică de medicamente. Noi cercetăm activitatea unor produse pe care le vor prelua fabricile de medicamente. Practic, avem un produs pentru care am terminat testele preclinice, iar acum vom trece în faza celor clinice, dar împreună cu o companie de medicamente”, a explicat prof. univ. dr. Romulus Scorei, directorul Institutului de cercetare de la Podari.

Laboratoare moderne

În baza de cercetare nou înfiinţată, se doreşte crearea unui suport ştiinţific, care să atragă cercetători din zona de sud-vest a României, asigurând un spaţiu de colaborare cu institute de cercetare de învăţământ superior din zonă. De altfel, dotările de ultimă generaţie recomandă Centrul ca fiind unul dintre cele mai moderne din zona Olteniei. Acesta dispune de şapte laboratoare: de biotehnologii, stocare şi preparare a probelor, culturi celulare, de preparare a probelor pentru analize fizico-chimice, un laborator pentru detecţia Borului şi a altor elemente, unul de gaz cromatografie şi un laborator pentru produse pilot.

Mai multe companii farmaceutice, interesate de cercetare

Deşi abia ieri a avut loc inaugurarea investiţiei de la Podari, deja ofertele de colaborare din partea firmelor farmaceutice, mai ales a celor din străinătate, au început să curgă. „Acest institut este axat numai pe ştiinţa Borului, Bor care este foarte important în viitorul luptei împotriva cancerului. Noi facem tehnologia de fabricaţie a produsului pilot, pentru a putea, după aceea, să o punem la dispoziţia companiilor farmaceutice. Spre exemplu, fructoboratul de calciu este vândut în toată lumea, ca supliment nutritiv, de o companie farmaceutică din America şi este şi în România o firmă din Baia Mare care îl comercializează, iar produsul, ca medicament, mai durează câţiva ani până când va apărea pe piaţă. Suntem în discuţii cu două astfel de companii de medicamente, din SUA, dar, deocamdată, nu am ajuns la o concluzie.  Mai întâi, noi trebuie să mai dăm câteva rezultate ştiinţifice, pentru ca ei să fie convinşi că acest produs este aşa cum l-am arătat în publicaţiile noastre ştiinţifice. Vă daţi seama că orice companie de medicamente trebuie să fie extrem de sigură că produsul respectiv are activitatea pe care ei o solicită sau o aleg”, a afirmat prof. univ. dr. Romulus Scorei.

Colaborare româno-americană

De altfel, la inaugurarea de ieri, a participat şi directorul companiei din Illinois, SUA, partenera acestui proiect, cea care susţine financiar cercetarea. „Parteneriatul nostru a fost încheiat recent, anul acesta, când am decis să devenim colaboratori ai Institutului Bioboron şi obictivele noastre comune sunt să dezvoltăm noi oportunităţi ale fructoboratului de calciu şi să le aplicăm pentru crearea unui nou medicament. Este o onoare să fim parteneri cu un om ca domnul profesor Romulus Scorei, şi cu o echipă atât de dedicată cercetărilor, şi suntem încrezători în viitor”, a declarat Brad Evers, managerul companiei din SUA.

Tinerii cercetători, aşteptaţi la Institut

Odată cu deschiderea acestei infrastructuri de cercetare, specialiştii au anunţat care sunt planurile, atât pe termen scurt, dar şi pe o perioadă mai îndelungată de timp. În primul rând, aceştia şi-au propus să contribuie la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei din regiunea Olteniei, prin monitorizarea Borului în dieta normală şi corelarea cu diverse patologii, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul de sân şi prostată, osteoartrite şi osteoporoze. Pe de altă parte, se doreşte atragerea unui număr cât mai mare de studenţi, medici rezidenţi, doctoranzi, cercetători independenţi şi cadre didactice în activitatea de cercetare fundamentală în domeniul medicamentelor. „Avem şi şase tineri în echipa de cercetare, pentru că ţinta Institutului a fost să pregătim şi oameni tineri în acest domeniu. Din nefericire, procesul este unul îndelungat: un cercetător ajunge cercetător, în adevăratul sens al cuvântului, după 20 de ani. Dacă aceşti tineri vor reuşi, o să vedeţi peste două decenii”, a mai afirmat prof. Scorei. „Pentru prima dată în lume, o instituţie se dedică cercetării unei singure substanţe – Borul şi este un lucru extraordinar, care dovedeşte că cercetarea românească nu a murit. Toţi cei care sunt angrenaţi în acest proiect sunt oameni hotărâţi, aşa că izbânda va fi de partea dumnealor”, a apreciat şi prefectul judeţului Dolj, Nicolae Giugea.

***

Studierea Borului, începută cu 30 de ani în urmă în institute din străinătate, are la bază un compus natural organic al acestuia – fructoboratul de calciu –, despre care specialiştii spun că are o acţiune non-toxică asupra organismului şi poate fi ingerat în cantităţi foarte mari. Din anii ´90, cercetările au continuat la Facultatea de Agricultură din Craiova – Secţia Horticultură.

***

„Iniţiativa implementării unui astfel de proiect, în valoare de un milion de euro, la Podari, este binevenită pentru localitatea noastră. Din câte am înţeles, este un centru unicat în lume şi, astfel, numele comunei se va face cunoscut şi în alte colţuri ale mapamondului. Asemenea investiţii nu pot decât să ne bucure, pentru că asigură, pe lângă locuri de muncă, şi posibilitatea ca alte companii să devină interesate în a-şi deschide afaceri în zona noastră. Este, cu siguranţă, o oportunitate, şi ne bucurăm că au ales Podariul  pentru un astfel de proiect, care ar putea salva milioane de vieţi în întreaga lume”, a declarat Constantin Gheorghiţă, primarul comunei Podari.

ANA-MARIA GEBĂILĂ şi RADU ILICEANU