Aproximativ 120 de tone de materiale pirotehnice (artificii), au fost descoperite de poliţişti într-un depozit amplasat în vecinătatea unei staţii de extacţie a gazelor naturale din Craiova, situată la ieşirea din oraş, către Balş. Oamenii legii spun că materialele erau depozitate ilegal în spaţiul respectiv şi că orice scânteie ar fi putut provoca o mare nenorocire. Artificiile, care aparţineau restaurantului “Le Baron” din Craiova, au fost confiscate, iar administratorul este acum cercetat penal pentru nerespectarea prevederilor legale privind regimul materiilor explozive.
Forţe impresionante au fost angrenate în operaţiunea finalizată cu descoperirea acestei cantităţi impresionante de materiale pirotehnice, mai mulţi poliţişti de la Bucureşti ajungând în Craiova încă de joi. Ofiţerii Serviciului Substanţe Periculoase din cadrul Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase a IGPR, acţionând în baza Planului “Foc de artificii 2011-2012” şi a unor informaţii pe care le aveau, împreună cu poliţiştii doljeni de la Biroul Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Dolj au făcut verificări la firma Cegim Impex SRL din Craiova, mai precis la un depozit şi la restaurantul “Le Baron” ce aparţin acesteia. Poliţiştii craioveni, împreună cu colegii de la Bucureşti, au descins la depozitul firmei, situat în imediata vecinătate a staţiei de extracţie şi pompare gaz metan din Craiova, care era ticsit cu cutii de produse pirotehnice, din clasele I şi IV. Din primele date se pare că întreaga cantitate ar ajunge la 120 de tone de materiale pirotehnice, cu o valoare de aproximativ 70.000 euro. De asemenea, la restaurantul “Le Baron”, situat în cartierul Rovine din municipiu, au fost găsite alte două tone şi jumătate de produse pirotehnice.
Se putea produce oricând o explozie
Poliţiştii spun că societatea comercială era autorizată pentru organizarea jocurilor de artificii, însă, conform prevederilor legale, putea deţine la punctul de lucru maxim 1.000 de kg de astfel de produse. De altfel, acelaşi lucru este valabil şi pentru depozitul situat la ieşirea din municipiu. “Depozitul era autorizat, însă pentru o cantitate maximă de 1.000 de kilograme de materiale pirotehnice. Autorizaţia trebuie vizată anual, iar pe 7 noiembrie a.c., reprezentanţii firmei au adus documentele la noi. N-am apucat să facem verificări în teren, iar ieri am fost anunţaţi de poliţişti despre ce-au găsit aici. În urma celor constatate sigur că nu vom mai înnoi autorizaţia”, ne-a explicat Silviu Poenaru, inspector în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj.
Pe lângă deţinerea ilegală a materialelor pirotehnice, poliţiştii spun că, din pricina amplasamentului depozitului, chiar lângă staţia de extracţie a gazelor naturale, se putea produce oricând o nenorocire. “În speţă vorbim de o infracţiune prevăzută de legea privind regimul materiilor explozive care se pedepseşte cu închisoare. Problema este pericolul pe care îl prezintă această cantitate deosebit de mare depozitată lângă o staţie de extracţie a gazelor naturale. Se putea produce oricând o explozie de anvergură, care putea fi soldată chiar cu pierderi de vieţi omeneşti. Prin ridicarea acestor obiecte de aici putem spune că s-a evitat o mare nenorocire”, a spus comisarul Mihai Florea, din cadrul Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase a IGPR.
Obiectele pirotehnice descoperite au fost încărcate în camioane ale Jandarmeriei şi transportate la un depozit autorizat, din celălalt capăt al oraşului, în Craioviţa Nouă, iar oamenii legii continuă cercetările în cauză, după cum au precizat reprezentanţii IPJ Dolj.