Până ieri, nu mai puțin de 63 de tineri soliști vocali și instrumentiști din țară, dar și din Republica Moldova și Serbia, erau înscriși în preselecția națională a celei de-a XXII-a ediții a Festivalului-Concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase”, care se va desfășura la Craiova în perioada 14-19 octombrie. Una cu o însemnătate aparte, căci în această toamnă s-au împlinit 100 de ani de când, pe 25 septembrie 1913, se năştea la Bucureşti celebra artistă, iar pe 22 iunie s-au comemorat 50 de ani de la dispariția sa. Spectacolele vor avea loc în zilele de 16, 17 și 18 octombrie, începând cu ora 18.30, în sala Teatrului Național „Marin Sorescu”, și vor fi transmise în direct de TVR Craiova și TVR 3. Între invitații în recitaluri se află laureați ai tuturor edițiilor anterioare ale festivalului, din 1969 până în prezent, ca și îndrăgiți interpreți precum Maria Ciobanu, Maria Dragomiroiu, Cornelia și Lupu Rednic, Veta Biriș, Tiberiu Ceia, Dinu Iancu Sălăjanu ș.a. Li se vor alătura, cu recitaluri actoricești, Claudia Negroiu, Rona Hartner și Natașa Raab.
Eveniment de tradiție pentru Cetatea Banilor, Festivalul „Maria Tănase” se desfășoară și în acest an sub egida Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (C.J.C.P.C.T.) Dolj, în parteneriat cu Societatea Română de Televiziune și cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Dolj, care a alocat pentru organizarea acestei a XXII-a ediții nu mai puțin de 550.000 de lei. „Este un proiect de anvergură, iar anul acesta avem o ediție cu totul și cu totul specială, drept pentru care am ales să prezentăm un program cu totul și cu totul special”, a precizat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, Amelia Etegan, manager al C.J.C.P.C.T. Dolj și director al festivalului.
Spectacole-concurs, recitaluri, expoziții și lansări de cărți
Spectacolele-concurs vor avea loc, ca de obicei, în sala Teatrului Național „Marin Sorescu”, în zilele de 16 și 17 octombrie, și vor fi urmate vineri, 18 octombrie, de Gala Laureaților. Concurenţii, ca şi interpreţii în recital vor fi acompaniaţi de orchestrele Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, condusă de maestrul Nicu Creţu, şi „Lăutarii” din Chişinău (Republica Moldova) – dirijor Nicolae Botgros. Prezentatoarea celor trei seri de spectacol va fi Iuliana Tudor – gazda cunoscutei emisiuni „O dată-n viață” de la TVR1, iar realizatoarea festivalului rămâne, ca și la edițiile precedente, Elise Stan. Programul evenimentului va cuprinde și manifestări conexe: lansări de cărți, o expoziție de portrete pictate ale Mariei Tănase, cu lucrări realizate de Mihai Dascălu, și alta de fotografii ale artistei, din arhiva Muzeului Olteniei, ambele deschise în foaierul TNC.
Doljul va avea zece concurenți în preselecția națională
Cât privește concurenții, 63 se înscriseseră până ieri în competiția pentru obținerea unui premiu. «53 sunt din țară (reprezentând 21 de județe), din Republica Moldova și Serbia, iar alți10 din Dolj. Dintre aceștia, doar zece sunt soliști instrumentiști, restul sunt soliști vocali», a menționat Nicolae Dumitru, referent în cadrul C.J.C.P.C.T. Dolj. Toți vor trece printr-o preselecție națională, care va fi organizată în zilele de luni, 14, și marți, 15 octombrie, începând cu ora 10.00, la Teatrul Național din Craiova, în prezența juriului festivalului, ce îl are președinte pe prof. univ. dr. Gheorghe Oprea, de la Academia de Muzică din București. „Deși în Regulamentul de organizare se precizează că 10 octombrie este ultima dată de înscriere, noi îi vom primi pe concurenți și în ziua preselecției, așa cum s-a întâmplat la fiecare ediție. Ar fi păcat să vină de undeva din nordul țării și să-i întoarcem din drum…”, a mai spus Nicolae Dumitru.
Câștigătorul Trofeului va lua 2.000 de euro!
Valoarea totală a premiilor acordate câștigătorilor se ridică la peste 7.000 de euro brut, iar câștigătorul Marelui Premiu – Trofeul Festivalului „Maria Tănase” va pleca acasă cu 2.000 de euro! Ca și în anii precedenți, premiile în bani vor fi însoțite de diplome și de creații ale artistului sticlar gorjean Mihai Țopescu. Puținele bilete care se mai găsesc la vânzare pentru serile de spectacol pot fi obținute de la sediul C.J.C.P.C.T. Dolj, din strada „Alexandru Macedonski” nr. 28. Costă 30 de lei pentru fiecare din spectacolele din 16 și 17 octombrie și 40 de lei pentru Gala Laureaților.
Amelia Etegan, manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj și director al festivalului: «La acest festival nu e vorba de valoarea financiară, materială a unui premiu. Aici de vorba de valoarea evenimentului în sine: este cel mai vechi eveniment de gen din țară, poate și cel mai profesionist. Și zic eu că a lua un premiu la Festivalul „Maria Tănase”, chiar și o mențiune, nu este puțin lucru. Toți cei care au avut, de-a lungul vremii, bucuria și norocul de a obține un premiu aici l-au transformat într-o carte de vizită și într-o rampă de lansare, devenind artiști de valoare ai scenei românești».