Academicianul Alexandru Vlad Ciurea vine la „Întâlnirile SpectActor” – 2024

0
587

Prima ediţie a „Întâlnirilor SpectActor”, stagiunea 2024-2025, prilejuieşte întâlnirea publicului craiovean cu domnul academician Alexandru Vlad Ciurea, director ştiinţific la Spitalul Clinic „Sanador” din Bucureşti. Dl.  Alexandru Vlad Ciurea va susţine, sâmbătă 28 septembrie, de la ora 17,oo, conferinţa LONGEVITATE CEREBRALĂ – MIT SAU REALITATE. În prologul conferinţei, dl Ciurea va dizerta despre „SECRETE DE NEUROANATOMIE ÎN PICTURA LUI MICHELANGELO DE PE CAPELA SIXTINA”

Prezintă, Nicolae Coande.

Conferinţa are loc la sala „Ion D. Sîrbu”.

Biletele sunt puse în vânzare la agenţia teatrului.

Profesorul doctor Alexandru Vladimir Ciurea îşi desfăşoară de peste 56 de ani activitatea în domeniul neurochirurgiei – clinică, operativă, ştiinţifică, de cercetare şi activitate în domeniul organizatoric al sistemului de sănătate, cu peste 24.000 de operaţii neurochirurgicale, dintre care jumătate în domeniul neurochirurgiei pediatrice. Între 1999-2010 a fost şeful Clinicii de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” Bucureşti, unde a ocupat funcţia de director general în perioada 1999-2005. Este continuare în activitate la Spitalul Clinic „Sanador” din Bucureşti, unde este şi Director Ştiinţific din 2012.

De-a lungul prestigioasei sale cariere a implementat şi dezvoltat neurochirurgia în Spitalul Universitar de Urgenţă „Elias”, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, dar şi în ţară – secţiile de neurochirurgie din cadrul Spitalelor Judeţene din Braşov, Oradea, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Piatra Neamţ, Ploieşti etc. A deţinut funcţia de Preşedinte al Societăţii Române de Neurochirurgie (1996-2006). Are o participare neîntreruptă în activităţi neurochirurgicale europene şi internaţionale, fiind ales vicepreşedinte al WFNS (World Society of Neurosurgery), în perioada 2005-2009. Membru, ulterior preşedinte al Comitetului de nominalizare, în perioada 2009-2013, respectiv 2013-2017, datorită căruia neurochirurgia românească are o recunoaştere la nivel european şi mondial.

Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea este în comitetul editorial al celor mai prestigioase reviste internaţionale de neurochirurgie (Neurosurgery, SUA, World Neurosurgery, SUA). Este publicist activ şi creator de opinie la ziarul săptămânal „Viaţa medicală”, revista „Politici de sănătate” şi cotidianul „România Liberă”. Drept recunoaştere a activităţii sale, a fost ales membru în mai multe Academii interne şi internaţionale: Academia de Ştiinţe Medicale (2009; Membru Titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din New York, Membru Fondator al Academia Multidisciplinară de Neurotraumatologie (2004); Membru titular al Academiei Braziliei de Neurochirurgie (2007). A fost ales Membru de Onoare al Academiei Române (2022). Deţine 10 titluri de Dr. Honoris Causa în diferite universităţi din ţară, precum şi la Chişinău, Universitatea de Medicină şi Farmacie Testimitianu (Republica Moldova). A fost decorat cu Ordinul Naţional – Serviciul Credincios, în grad de „Comandant”, oferit de Preşedintele României (2000), iar în noiembrie 2019, decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de „Cavaler”, oferit de Preşedinţia României.

Profesorul Ciurea a realizat 40 de monografii, ca autor principal, dintre care 27 de monografii în domeniul neurochirurgiei, 5 monografii în Managementul Sănătăţii şi 3 în domeniul mult discutat al nocivităţii E şi în domeniul ştiinţific. Astfel, a coordonat publicarea Tratatului de Neurochirurgie, Editura Medicală, în două volume, apărute în 2010, respectiv 2011, respectiv a unor lucrări importante în neurochirurgie naţională: Patologia Neurochirurgicală Infantilă, împreună cu Arseni C. Horvath, Editura Academiei RSR, Bucureşti, 1980 – Premiul „Gheorghe Marinescu” acordat de Academia Română. În cursul anului 2024 a apărut cartea intitulată „Fronite neuronale” (coordonator la Editura MDPI). La Editura Academiei Române a apărut în 2024 lucrarea „Boli neurodegenerative”, la care a colaborat alături de reputaţi specialişti. În străinătate gestionează o lucrare excepţională la Editura Flax NOVA, New York, cu apariţie în limba engleză, împreună cu Dr. Ştefan Iencean – „Hipertensiune Intracraniană” (2009). Coordonează publicaţia Neural Frontiers – Basel Barcelona, Wuhan.