Mai avem nevoie şi de sport

0
698

Fără doar şi poate, este nevoie şi de sport, în viaţă. Ieri, la Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova s-a desfăşurat Consfătuirea cadrelor didactice specializate pe „Educaţie fizică şi sport” din judeţ, manifestarea bucurându-se şi de prezenţa rerezentanţilor unor instituţii deconcentrate sau cluburi sportive. Au avut loc premieri ale unor antrenori merituoşi, s-a vorbit despre viitor, dar deviza a fost clară: „Copii, veniţi la sport!”

 Câteva zeci de de profesori de Educaţie fizică şi sport au participat, ieri, la Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova la Consfătuirea judeţeană. Au fost şi invitaţi: Pavel Badea, preşedintele Clubului Sportiv „Universitatea” Craiova, Origen Staicu¸ reprezentant al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Dolj,  Petrişor Albu, din partea „Sport Club Municipal” Craiova, Ionuţ Vădeanu, de la „Clubul Sportiv Municipal” Craiova – aflat în subordinea MTS, prof.univ.dr. Costin Nanu¸ prodecan al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii din Craiova, prof. Geanina Cosma, din cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ superior, Cristian Mitricof, directorul Sălii Polivalente din Craiova.

Rezultate meritoriu la sportul şcolar

Prof.  Alin Vancea, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, a ţinut să precizeze că sportul este foarte important, iar colaborarea ISJ-ului cu entităţile de performanţă este cât se poate de normală. „Nu mai este un secret pentru nimeni că mişcarea şi sportul sunt extrem de necesare. La sportul de masă, datorită eforturilor depuse de către cadrele didactice de specialitate, s-au obţinut performanţe notabile. Este foarte adevărat că au scăzut, pe acest segment, normele de lucru (352,8, realizate de către 313 profesori titulari şi 40 de suplinitori), dar activitatea s-a desfăşurat în continuare. Rezultatele obţinute la Olimpiadele Naţionale ale  sportului şcolar au fost foarte bune, de aceea, astăzi, acordăm diplome pentru profesorii care s-au ocupat,  zilnic, de pregătirea copiilor. În ceea ce priveşte performanţa, mai multe vă pot spune invitaţii de astăzi .”

Căutaţi talentele

Pavel Badea a făcut un apel la profesorii de sport: „Ştim că sunteţi zi de zi cu elevii, dar aşteptăm să descoperiţi talentele şi să le îndrumaţi către noi, la sporturile de echipă ”. Pe acelaşi trend s-a situat şi Costin Nanu: „Colaborarea între noi şi ISJ decurge foarte bine, dar vă dau un sfat: iubiţi-vă meseria şi implicaţi-vă cât mai mult! Vreau să spargem această barieră, artificială, între noi şi cadrele didactice din alte specialităţi. Nu vrem să mai fim un fel de „oaie neagră”. Aşteptăm cât mai mulţi copii spre sportul de performanţă”. Ionuţ Vădeanu: „Pe filiera noastră, după mai mult timp, ne-am clasat, în 2014, pe locul al II-lea în clasamentul MTS. Dar, avem şi o durere – avem prea puţini tineri din zonă care vin spre performanţă. De aceea, căutaţi talentele!” În ceea ce priveşte cluburile cu activitate de performanţă, Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu”, Clubul Sportiv Şcolar Craiova şi Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” au obţinut cele mai bune rezultate. Tot pe aceeaşi linie s-a situat şi Cristian Mitricof: „Sala Polivalentă îi aşteaptă cu drag pe copii. Prin parteneriatul încheiat cu ISJ, elevii pot intra gratuit la manifestările sportive, pe baza unui tabel. De aceea, ne dorim cât mai mulţi tineri la evenimente, fiindcă sportul este şi un mod de educaţie.”

Diplome de merit pentru profesori

În urma rezultatelor obţinute, 20 de profesori au fost recompensaţi cu diplome de merit: Valentin Terheci, Ştefan Nicolae, Daniela Căpăţînă, Mădălina Mincu, Nicuşor Bugiulescu, Nicoleta Boureanu, Valentin Mitrache, Cătălin Geapana, Ionuţ Vădeanu, Marian Neacşu, Daniel Săvoiu, Carmen Georgescu Bărţăgui, Romeo Constantinescu, Bogdan Budescu, Florin Tucă, Ana Maria Szucs, Claudia Truşcă, Alexandru Pop, Mirela Borcan, Geri Mitroi, Cristian Văduva şi Marina Elena.  „Toate aceste cadre didactice merită felicitări pentru rezultatele obţinute la Olimpiadele Şcolare naţionale şi internaţionale. Dar, alte două premii vom acorda, le putem numi de excelenţă. Domnului profesor  Dan Podeanu, care, de când s-a întors la lotul naţional feminin de scrimă, a adus cu sine şi medaliile la Campionatele Europene sau Mondiale, şi domnului Valentin Boboşca, cel care a obţinut, în acest an, medalii mondiale şi europene la lupte, cu tânăra  Ştefania Priceputu. Însă, mai vreau să scot în evidenţă un cadru didactic, de la Calafat, prof. Alexandru Pop . Ne-am dori ca mai mulţi tineri să-l ia de exemplu. Chiar joi, am asistat la o competiţie internaţională, la Calafat, amfitrionul fiind domnul Pop”, a spus Alin Vancea. 

Un concurs de succes, la Calafat

Competiţia la care a făcut referire inspectorul şcolar s-a desfăşurat la Calafat, s-a numit „Cupa Calafatului” la judo şi s-a aflat la cea de-a V-a ediţie. „Au participat 12 echipe din trei ţări riverane Dunării – România, Bulgaria şi Serbia – şi s-a adresat copiilor sub 11 ani, pe diferite categorii de greutate, specifice vârstei concurenţilor. Din ţara noastră au fost prezente opt echipe şi ne putem mândri că reprezentanta Liceului „Independenţa” Calafat s-a clasat pe primul loc. Vrem să aducem cât mai mulţi copii la sport şi ne bucură când aceştia vin în săli sau pe terenuri”, a precizat prof. Alexandru Pop.