Rezidenţiatul, reprogramat pe 23 noiembrie

0
414

Programat iniţial pentru data de 16 noiembrie a.c, concursul de intrare în Rezidenţiat a fost decalat cu o săptămână, urmând să aibă loc pe 23 noiembrie a.c. Ministerul Sănătăţii a luat această hotărâre având în vedere faptul că în data de 16 noiembrie este programat turul doi al alegerilor prezidenţiale.

Decizia a fost luată în urma întâlnirii pe care ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu a avut-o ieri dimineaţă cu rectorii universităţilor de medicină şi farmacie. În ultimii ani concursul s-a desfăşurat descentralizat, în şase centre universitare din ţară: Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Timişoara şi Craiova pentru toate domeniile, respectiv medicină, medicină dentară şi farmacie, pe baza tematicilor anunţate.

În urma Rezidenţiatului, absolvenţii facultăţilor cu specific sanitar vor putea ocupa un loc sau un post în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie. Anul acesta concursul se va desfăşura în aceleaşi condiţii ca şi până acum. Astfel, tematica Rezidenţiatului şi bibliografia aferentă valabilă pentru sesiunea noiembrie 2014 sunt aceleaşi cu cele din sesiunea anterioară. Detaliile privind organizarea concursului vor fi publicate de către Ministerul Sănătăţii, în perioada următoare, pe pagina de web www.ms.ro.

Se aşteaptă concurenţă mare

Nu mai puţin de 5.102 tineri absolvenţi au participat la rezidenţiatul din toamna anului trecut, aceştia concurând pentru 3.879 locuri şi posturi. Cei mai mulţi medici tineri, 3.857, s-au înscris pentru locurile şi posturile scoase la concurs în domeniul medicină, un număr de 964 au optat pentru locurile şi posturile din domeniul medicină dentară, iar restul de 281 au susţinut concursul pentru domeniul farmacie. La Craiova, rezidenţiatul s-a desfăşurat pentru posturile publicate în judeţele Braşov, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea şi pentru locurile publicate în centrele universitare Craiova şi Braşov şi au fost peste 500 de candidaţi.

Numărul posturilor scoase la concurs nu s-a stabilit aleator, numai pe criterii istorice, ci în funcţie de dinamica de personal. S-a pus accent pe pregătirea medicilor pentru specialităţile la care în ultimii ani s-a constatat deficit de personal în spitale. Mai exact, posturile scoase la concurs sunt, în principal, în domeniile medicină de urgenţă, Anestezie Terapie Intensivă, neonatologie, oncologie medicală, farmacie clinică, specialităţi pentru care nu există, în prezent, o acoperire suficientă cu personal calificat.