Va produce şcoala românească şi în acest an „tâmpiţi”?

0
421

Noul an şcolar nu începe sub cele mai bune auspicii. După rezultatele din cele două sesiuni de Bacalaureat opoziţia îl acuză pe ministrul Daniel Funeriu că a sacrificat o generaţie de elevi în mod intenţionat, pentru a justifica tăierile de fonduri de la Educaţie, şi că singurul scop al acestuia a fost să demonstreze că „şcoala românească produce tâmpiţi”. Drama copiilor care nu au luat examenul de Bacalaureat 2011 este, de fapt, involuţia societăţii româneşti din ultimii ani.

Problema nu este la copii, ci la societatea în care aceştia trăiesc. Elevii au ajuns să nu mai valorizeze şcoala deoarece sunt zilnic bombardaţi cu exemple care arată că poţi avea „succesuri” în viaţă chiar dacă nu înveţi. Când şeful statului le explica tinerilor că nu a fost niciodată premiant şi că se teme încă de profesori pentru că o să-i pună un 4, este dificil ca aceştia să înţeleagă că numai prin educaţie pot progresa în viaţă. Atunci când în posturile publice vor fi promovaţi oameni nu pe criterii politice, ci pentru cunoştinţele şi competenţele pe care le-au dobândit în şcoală, vom putea spune că avem o societate solidă şi sănătoasă, în care şcoala contează. Când în locul unui expert, al unui absolvent care a avut performanţe şcolare, un partid sau altul promovează o beizadea sau un client politic care cotizează la partid, toată scara de valori a tinerei generaţii este dată peste cap.

Opoziţia trage semnale de alarmă

Actuala putere a promovat corupţia, incompetenţa şi lipsa de profesionalism, iar efectele se văd în toate domeniile vieţii sociale. „PSD consideră că rezultatele de la Bacalaureat trebuie puse în contextul unei societăţi pe care guvernarea Băsescu-Boc a adus-o în pragul falimentului. Şcoala nu poate avea performanţe notabile atât timp cât nu este finanţată corespunzător, iar cadrele didactice nu sunt respectate. Cu PDL la putere, societatea românească nu va putea depăşi această fundătură spre care a fost împinsă în ultimii ani”, atrage atenţia PSD într-un comunicat de presă.

Elevii plătesc pentru incompetenţa altora

Începe un nou an şcolar, iar ministrul Daniel Funeriu nu a pregătit nici o alternativă pentru tinerii care nu au putut trece în acest an Bacalureatul, dar nici pentru generaţia care urmează să se confrunte cu acest examen. Nu este normal ca elevii să plătească pentru incompetenţa unor profesori pentru care primează doar banii (pentru că sunt unii care folosesc orele de la clasă doar ca paravan pentru a-şi recruta elevi pentru meditaţii), incompetenţa unor manageri ai instituţiilor de învăţământ, incompetenta inspectorilor şcolari generali numiţi în funcţii pe criterii politice, incompetenţa celor de la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, care îşi impun pentru fiecare generaţie de elevi propriile manualele; lipsa de coerenţă în gândirea unei strategii pe termen lung şi a unui sistem stabil care să ducă la progres, incompetenţa celor ce legiferează sistemul de învăţământ, prin lipsa de coerenţă şi viziune, cultul non-valorilor al a nemuncii. Elevii plătesc şi pentru nepăsarea părinţilor sau imposibilitate lor de a-şi face timp pentru educaţia propriilor copii,  probabil siliţi din cauza conjuncturii economice să alerge să obţină venituri de subzistenţă. Din păcate, nu există criterii de evaluare şi sancţiuni ierarhice şi pentru cei ce au generat în timp această situaţie rezultată în urma examenului de Bacalaureat 2011. Dacă pentru elevi criteriul de evaluare a competenţei este nota, care este criteriul de evaluare şi sancţionare pentru dascăli, directori, şefi de inspectorate, responsabili cu programele şcolare, secretari de stat, consilieri ai ministrului? Nu există aşa ceva…