Clasificarea universităţilor nu reprezintă o ierarhizare a instituţiilor academice din ţară, ci o constatare a unei stări de fapt şi a eficientizării din punct de vedere al resurselor financiare, consideră ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
”Clasificare este un instrument în folosul universităţilor, pentru a-şi centra mult mai bine activitatea. În România s-a petrecut o disipare a resurselor, în care foarte multe universităţi, fie că puteau, fie că nu puteau, încercau să intre în activităţi pe care nu puteau să le ducă cu succes la bun sfârşit. De aceea, acest efort de clasificare va duce la o reaşezare a resurselor în funcţie de capacitatea specifică a fiecărei instituţii de a-şi îndeplini misiunea către societate”, a spus Funeriu, la Suceava.
Ministrul Educaţiei a subliniat că legea prevede că orice unitate academică se poate reclasifica, în funcţie de performanţe şi obiective. ”Nimeni nu doreşte să încorseteze o universitate pentru o anumită misiune, iar pe măsură ce, din punct de vedere instituţional, universitatea se dezvoltă ea poate să-şi redefinească misiunea în funcţie de obiective, resurse şi în funcţie de ceea ce ea poate să facă”, a spus Funeriu.
Potrivit ministrului, Guvernul va aloca în continuare bani pentru investiţiile demarate în infrastructura şcolară, pentru a veni în sprijinul autorităţilor locale ”în responsabilitatea cărora se află şcolile”. Funeriu a precizat că, în cursul anului trecut, fără a se politiza modul de finanţate, au fost alocate autorităţilor publice locale, pentru şcoli, 100 de milioane de euro. (AGERPRES)