În cadrul conferinţei de presă organizate ieri, senatorul Radu Berceanu a precizat că PDL şi UNPR vor avea candidaţi pe liste separate, atât la alegerile locale, cât şi la cele parlamentare. Iar despre o posibilă transformare a Partidului Democrat Liberal în „Mişcarea Populară”, fostul ministru al Transporturilor crede că, în acest moment, este o simplă presupunere, dar nu exclude ideea că această strategie poate fi pusă în practică pe viitor.
Senatorul Radu Berceanu a încercat să lămurească lucrurile şi în privinţa relaţiei pe care o are PDL cu UNPR. Acesta a precizat chiar că a solicitat informaţii în acest sens preşedintelui partidului, Emil Boc, care, până de curând, părea convins că fiecare partid va avea propriii candidaţi. «Noi am fost convocaţi, pe 15 iulie, la o întâlnire cu conducerea partidului, cu domnul Emil Boc, cu domnii Flutur, Olteanu, au fost 17 judeţe convocate acolo. Şi eu am întrebat cât se poate de corect şi de clar: domnule preşedinte, cum ar putea să fie lucrurile cu UNPR-ul? Recunosc că atunci am întrebat din punctul de vedere al Calafatului, pentru că avuseseră loc chestiunile pe care le ştiţi şi doream să ştiu dacă nu o să ne pomenim că o să trebuiască să îl susţinem pe Guţă (n.r. – Mircea Guţă, primarul Calafatului). Şi mi s-a spus – am fost vreo 7-8 inşi pe acolo, printre care şi domnul Dascălu – „Nu, nu avem nici un fel de discuţie de genul acesta, fiecare partid merge pe linia lui, fiecare partid va avea candidatul lui”. Am avut o întâlnire pe 25 august şi eu am reiterat chestiunea asta. Mi s-a răspuns că, „aşa cum v-am spus şi acum două luni, nu avem o astfel de chestiune, fiecare partid îşi vede de drumul lui”. Cel puţin până în prezent aceasta este realitatea în care ne aflăm. Mai departe, dacă se va lua o decizie, o vom comenta atunci, nu ştiu să vă spun acum».
„Mişcarea Populară ar putea să fie utilizată cât de curând sau niciodată”
În ceea ce priveşte cel de-al doilea scenariu, despre care se discută tot mai des în ultimul timp, acela al transformării PDL în „Mişcarea Populară”, Radu Berceanu nu a dorit să facă nici o presupunere. A spus, în schimb, că este convins că nu întâmplător fiica preşedintelui, Ioana Băsescu, a înscris, recent, la OSIM, această siglă. «Mi-e greu să fac o presupunere. În momentul în care preşedintele o mandatează pe fiica sa cea mare să înregistreze o marcă legată de politică, de un partid sau, în sfârşit, o mişcare politică, e clar că are o semnificaţie. Ioana Băsescu nu s-a apucat ea, aşa, singură, şi, dacă s-ar fi apucat, preşedintele ar fi reacţionat. Îl cunoaştem – eu, cel puţin, îl cunosc pe preşedinte – şi, în mod sigur, ar fi reacţionat. Dar dacă chestiunea aceasta va fi şi utilizată, când va fi utilizată şi cum va fi utilizată nu am nici un comentariu, nu pot să fac nici un fel de presupunere. Ea s-ar putea să fie utilizată cât de curând sau niciodată», a mai spus Radu Berceanu.
Berceanu: „Mai toate partidele doresc comasarea alegerilor”
Senatorul Radu Berceanu susţine că, mai mult ca sigur, se va ajunge la comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Preşedintele PDL Dolj e convins că se va întâmpla astfel întrucât acest lucru e dorit de „mai toate partidele”. «Eu cred că există toate şansele să se ajungă la alegeri comasate pentru că, deşi era gluma aia cu unul care semnaliza la stânga şi făcea la dreapta, mai toate partidele nu au nimic împotrivă. Primarii şi toţi ceilalţi – aleşi locali, consilieri, preşedinţi – mai au şase luni de mandat nesperat, care e bun pe lângă casa omului din tot felul de puncte de vedere. Măcar că se pregătesc încă şase luni pentru viitoarea candidatură şi se pregătesc mai bine. Deci, există toate şansele ca să aibă consensul, chiar dacă, din anumite părţi, tacit sau chiar spus vehement „împotrivă” şi după aceea făcut „pentru”. Şi de asta cred că, probabil, alegerile o să fie comasate».
Întrebat dacă preşedintele ţării, Traian Băsescu, merită titlul de Cetăţean de Onoare al Craiovei, senatorul Radu Berceanu a replicat că, de fapt, acest însemn este folosit de conducerea Primăriei Craiova „pentru a se lipi” de preşedinte. «Eu cred că Traian Băsescu merită să fie cetăţean de onoare şi al Craiovei şi al altor oraşe, şi al Bucureştiului, poate şi al Constanţei. Nu cred că pentru un preşedinte de ţară cu două mandate la activ e neapărat un ţel, un obiectiv, cred că mai repede pentru conducerea Craiovei sau pentru cine a făcut sau va face propunerea e un obiectiv, şi anume să ne lipim puţin, aşa, de persoane care stau bine. Dar, având în vedere că sunt mulţi care au fost făcuţi cetăţeni de onoare… Oricum, Traian Băsescu e, de departe, mult în faţa celor care deja sunt cetăţeni de onoare, aşa că nu văd de ce ar fi vreo problemă».
LAURA MOŢÎRLICHE şi MARGA BULUGEAN