Sute de mii de lei din amenzi pentru nerespectarea legislaţiei muncii

0
306

ITM_DoljÎn luna iulie a acestui an, Inspectoratul Teritorial de Muncă al judeţului Dolj a respectat modul de verificare şi control, conform legislaţiei, în tot ceea ce ţine de cele două secţiuni – Relaţii de Muncă, respectiv Securitate şi Sănătate în Muncă. Rezultatele nu s-au lăsat aşteptate şi au fost făcute cunoscute şi datele, prin sancţiunile contravenţionale aplicate, cu suma care trebuie plătită pentru toate disfuncţionalităţile constatate. Astfel, este vorba de amenzi care ating sute de mii de lei, pe ambele secţiuni.

În luna iulie din acest an, Inspectoratul Teritorial de Muncă al judeţului Dolj a mers pe linia activităţii zilnice şi din domeniu, 115 angajatori fiind verificaţi în tot ceea ce ţine seamă de legislaţie. „În urma acţiunilor de verificare, au fost aplicate 29 de sancţiuni contravenţionale, cu un cuantum al amenzilor de 139.000 de lei, iar pentru deficienţele constatate au fost stabilite 152 de măsuri de remediere. Demn de reţinut este că vorbim de Relaţii de Muncă. În acelaşi spectru, au fost depistate 30 de persoane care lucrau fără forme legale, la opt societăţi comerciale, şase dintre acestea fiind sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare de 80.000 de lei, iar pentru celelalte inspectorii au făcut propuneri de începerea cercetării penale pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane, fără contracte individuale de muncă – nouă la primul agent economic, 13 la celălalt. De asemenea, au mai fost depistaţi şase angajatori care nu au respectat termenul legal de transmitere a contractelor colective de muncă în Registrul Electronic de Evidenţă a Salariaţilor (REVISAL), sancţiunile aplicate fiind în total de 9.000 de lei”, a declarat  Cătălin Mohora, inspector-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj.

Sume mari din amenzi şi pentru SSM

Tot în perioada de care am amintit, specialiştii ITM au mers pe teren şi pentru controlul legislaţiei în ceea ce priveşte Securitatea şi Sănătatea în Muncă (SSM). Astfel, s-au efectuat 123 de acţiuni, pe toate domeniile de activitate, începând de la construcţii, fiind dispuse 143 de măsuri de remediere şi aplicate 97 de sancţiuni contravenţionale, cele din urmă totalizând 45.000 de lei din amenzi. Totodată, inspectorii au dispus sistarea unei activităţi (pentru neamenajarea locurilor de muncă cu front de lucru la înălţime) şi oprirea  unui echipament de muncă (elevator pentru autovehicule, fără a avea revizii periodice conforme cu legislaţia).  „În cea de-a şaptea lună a acestui an, ni s-au comunicat, de către angajatori, 18 evenimente, trei dintre ele soldate, din păcate cu deces. Instituţiile abilitate cercetează cazurile, dar putem spune că în două dintre acestea a fost vorba de cauze patologice”, a mai menţionat Cătălin Mohora.