Ionuţ Stroe, preşedintele PNL Craiova: „În două-trei săptămâni avem documentul de naştere al spitalului regional de la Craiova”

0
467

stroe spital regionalÎntr-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o pe strada „Teilor”, preşedintele PNL Craiova, Ionuţ Stroe, a anunţat, ieri, că se află în curs de redactare hotărârea de guvern pentru terenul spitalului regional de la Craiova. Acesta se va construi pe o suprafaţă de 10 hectare, pe care Ministerul Apărării îl deţine lângă centura de Nord şi pe care îl va ceda Ministerul Sănătăţii. Construcţia are asigurată o finanţare de 100 milioane de euro şi ar putea să fie demarată în vara lui 2017.

Ionuţ Stroe a explicat că a primit asigurări ferme în această privinţă din partea ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, cu care a avut o ultimă întrevedere pe acest subiect la începutul săptămânii.

„Timp de trei săptămâni şi jumătate am avut întâlniri cu foarte multe persoane de la instituţii cu responsabilităţi şi competenţe în domeniu. După ultima întâlnire pe care am avut-o, luni, cu ministrul Sănătăţii, pot afirma cu tărie că situaţia spitalului regional de la Craiova este deblocată. Domnul ministru m-am asigurat că hotărârea de guvern de trecere a terenului din proprietatea Ministerului Apărării în cea a Ministerului Sănătăţii este redactată şi se află pe circuitul documentelor spre avizare. În decurs de câteva săptămâni, va intra în şedinţă de guvern, fiind pe masa Executivului pentru a fi aprobată”, a declarat Ionuţ Stroe.

Noul amplasament: 10 hectare pe strada „Teilor”

Hotărârea de guvern se referă, potrivit acestuia, la trecerea unui teren de 10 hectare, din proprietatea Ministerului Apărării în cea a Ministerului Sănătăţii. Suprafaţa se află între strada „Teilor” şi Centura de Nord a Craiovei şi va servi pentru amplasamentul noului spital regional.

„Există deja un acord în acest sens, iar acum se lucrează la avizele şi studiile ce vor fi făcute pentru analiza nevoilor, patologiilor şi specialităţilor medicale, impactul socio-economic şi finanţarea de care este nevoie. Aceste lucruri nu se mai fac în regie proprie, ci cu ajutorul unor experţi internaţionali evaluatori, cu BERD, BEI şi Banca Mondială”, a precizat Stroe.

După ce va fi dată hotărârea de guvern pentru teren, va urma realizarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic, documente obligatorii în procedura de achiziţie.

Ministerul Sănătăţii merge pe varianta cuplării celor trei spitale

Ministerul Sănătăţii intenţionează să păstreze cuplate cele trei spitale regionale care se vor face în ţară şi în privinţa execuţiei, fapt pentru care Craiova ar trebui să mai aştepte, deşi va fi în avans cu procedurile.

„Domnul ministrul mi-a explicat că este vorba de un anumit ritm pe care l-a impus, de anumite temeri în legătură cu o posibilă discontinuitate a acestui proces, dar îşi doreşte ca până la terminarea mandatului său să existe deja demersurile făcute pentru toate cele trei, ca nu cumva vreunul să nu mai beneficieze de atenţia viitorilor miniştri sau viitorului guvern. De asemenea, dacă se merge pe spitale cuplate, vor fi proceduri simplificate la obţinerea finanţării de la instituţii internaţionale”, a explicat preşedintele PNL Craiova.

Ionuţ Stroe a mai spus că va insista însă, personal, atât pe lângă ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, cât şi pe lângă primul ministru, Dacian Cioloş, ca spitalele să fie totuşi realizate separat. „Craiova care se află într-un uşor avans faţă de celelalte două oraşe, suntem primul oraş care avem definitivată situaţia terenului şi i-am transmis domnului ministru al Sănătăţii că ar fi corect să dea drumul celor care sunt pregătiţi deja”, a menţionat acesta.teren spital regional

Construcţia ar putea fi demarată anul viitor

Procedurile privind realizarea tuturor documentelor vor dura un an, astfel că se estimează că noul spital regional de pe strada „Teilor” va începe să fie construit la sfârşitul verii lui 2017.

„Este evaluarea mea, nu aş vrea să angajez Ministerul Sănătăţii în aceşti termeni. Din calculul pe care l-am făcut, ar reieşi că la anul, în această vreme, am putea avea acel proiect de execuţie demarat. Sunt studii care se fac, proceduri de achiziţie care trebuie parcurse”, este de părere Ionuţ Stroe.

Proiectul tehnic va spune apoi cum va arăta spitalul, însă, potrivit acestuia, se va ţine cont că va deservi 3,5 milioane de pacienţi care vor veni din toată regiunea Olteniei. „Nu aş vrea să fac o comparaţie cu spitalele regionale americane, dar mi-aş dori să arate la fel. Oricum, va fi un spital de mari dimensiuni”, a punctat Stroe.

O finanţare de bază de 100 milioane de euro

Aşa cum s-a anunţat, spitalul regional va porni de la o finanţare de bază de 100 milioane de euro. 50 de milioane de euro sunt asigurate de la Uniunea Europeană (care alocă o porţie egală de 50 milioane de euro pentru fiecare spital care se va face la Craiova, Iaşi şi Cluj), iar 40 de milioane de euro de la bugetul naţional.

„Este un angajament pe care Ministerul Sănătăţii l-a luat în raport cu Comisia Europeană şi cei 40 de milioane de euro vor fi daţi. Sprijinul european pentru asemenea investiţii de mari dimensiuni este condiţionat de reciprocitate din partea autorităţilor române”, a explicat Ionuţ Stroe. Autorităţile locale vor asigura o cotă de 1%, respectiv 10 milioane de euro. „S-ar putea ca această sumă să fie insuficientă, dar cealaltă parte a finanţării poate fi asigurată prin aceste instrumente financiare internaţionale sau, de ce nu, din bugetul statului”, este de părere Ionuţ Stroe.

Întrebat cui aparţine, totuşi, ideea acestui spital regional, preşedintele PNL Dolj a menţionat că prima hotărâre în acest sens a fost dată de fostul ministrul liberal al Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, în august 2007.