Constructorii și CAO încep, de astăzi, manevrele pentru cuplarea centrului istoric la noua rețea publică de alimentare cu apă. Toți craiovenii care locuiesc pe cele nouă străzi din zona veche a orașului au la dispoziție o săptămână pentru a se racorda la conductele instalate în tot subsolul acestei zone. Reprezentanții Recon fac apel la cetățeni să-și execute aceste branșamente, asigurându-i totodată că apa care le va fi furnizată îndeplinește toate standardele de calitate.
Potrivit constructorilor, centrul istoric al Craiovei este alimentat prin cinci surse de apă care sunt dispuse în formă de cerc. Până acum, patru dintre acestea au fost închise pe rând și înlocuite cu câte o intrare pe rețeaua noua. Ultima care va fi scoasă din funcțiune va fi cea de pe strada „Mihail Kogălniceanu”, odată cu care întregul sistem vechi este definitiv tras pe linie moartă. „Decuplarea de la conducta veche și trecerea la conducta nouă se va face propriu-zis săptămâna viitoare. Mai precis, în data de joi, pe 18 august, între orele 9.00 și 14.00, când va fi scos din funcțiune sistemul din fontă și va fi lăsat sub presiune doar conductele introduse în cadrul proiectului de reabilitare a centrului istoric”, a declarat ing. Victor Golfiță, șeful de șantier din partea Recon. Cât timp muncitorii de la Compania de Apă Oltenia (CAO) vor efectua comuntarea de pe o conductă pe alta, nici un craiovean din zona deservită nu va avea apă rece.
Vechile conducte vor fi decuplate pe 18 august
Începând de astăzi, însă, toți cei 250 de abonați care primesc apă din rețeaua publică trebuie să se branșeze individual la sistem. Șeful de șantier a explicat că țevile din polietilenă au fost introduse pe toate străzile până la limita proprietăților, iar proprietarilor nu le mai rămâne acum decât să-și modifice racordurile din casă sau acolo unde au sursa de apă. „Conductele sunt duse până la limita proprietăților și ei mai au doar foarte puțin de lucru. Dar sunt obligați să se branșeze pe noile conducte fiindcă, după data de 18 august, conductele vechi nu vor mai fi alimentate și se vor trezi fără apă în case”. În cazul în care unii dintre proprietari se află în concediu în această săptămână, atunci când se vor întoarce acasă, se vor găsi și ei aceeași situație, adică nu vor avea apă la robinete. Dar și aceștia vor putea să se branșeze fără să fie nevoie ca furnizorul CAO să întrerupă furnizarea către vecini.
Constructorii sunt dispuși să-i ajute pe abonați
În aceste zile, în centrul istoric vor fi împărțite pliante și vor fi montate afișe pentru informarea cetățenilor. Mai mult decât atât, reprezentantul Recon a declarat că firma este dispusă îi ajute pe abonați să –și efectueze aceste branșamente. „Mulți dintre proprietari ne cunosc deja pentru că le-am cerut acordul să intră în proprietatea lor pentru a le instala conducta. Ei știu unde ne găsesc – avem punctul de lucru în zona băncii Bancpost – și pot să vină acolo și să ne solicite serviciul. Îi vom ajuta dacă ne solicită sprijinul”, a precizat ing. Victor Golfiță, șeful de șantier. Potrivit acestuia, locatarii vor trebuie să suporte, pe cheltuiala lor, costurile cu noul branșament. „Nici Compania de Apă și nici noi, constructorii, nu putem să le efectuăm gratuit aceste branșamente pentru că nu au fost prevăzute în proiect. Dar le putem spune oamenilor de ce piese au nevoie și îi putem ajuta să își facă această lucrare”.
Abonații, obligați să se branșeze
Pe de altă parte, constructorii îi îndeamnă pe abonați să se branșeze fără teamă la această rețea care are avantajul că este de o calitate net superioară celei vechi. Conductele care deserveau abonații din centrul istoric erau cele mai vechi din oraș și, fiind confecționate din fontă, toată uzura de pe pereți se depozita în apa care era livrată populației. „Cetățenii trebuie să înțeleagă că este datoria lor să se branșeze și să nu aibă nici o rezervă vizavi de aceste conducte. Ele sunt realizate 100% din polietilenă, un material care se comportă foarte bine. Deci nu o să mai pună nici un fel de problemă în ceea ce privește calitatea apei care se distribuie”, a mai spus șeful de șantier al Recon. Potrivit acestuia, apa care este livrată prin noua rețea a fost deja supusă unor teste, în laboratoare de specialitate, și îndeplinește toate standardele de calitate.