Victor Boştinaru: iniţiativele cetăţeneşti pentru minorităţile etnice şi lingvistice sunt inacceptabile pentru Uniunea Europeană

0
339

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele pentru politică externă al Grupului S&D, a salutat poziţia Ministerului Afacerilor Externe din România cu privire la iniţiativele cetăţeneşti pentru minorităţile etnice şi lingvistice din Uniunea Europeană.

În septembrie 2013, Comisia Europeană a respins cele două iniţiative care aveau drept scop crearea unei legislaţii europene a minorităţilor, care să ducă la autonomia teritorială pe criteriu etnic şi introducerea drepturilor colective, subliniind că cererile semnatarilor se află în mod vădit în afara cadrului şi competenţelor Comisiei Europene şi nu există o bază legală prevăzută în Tratatele Uniunii Europene prin care să se înainteze propunerile formulate în iniţiativă.

 „Poziţia României prin Ministerul său de Afaceri Externe, prin care se doreşte prevenirea extinderii competenţei Uniunii Europene în domenii care ţin de suveranitatea statelor membre, precum domeniul protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, este una constantă şi corectă, în conformitate cu prevederile Tratatului de la Lisabona.

Niciun tratat european nu ar permite Uniunii Europene susţinerea specifică, financiară sau politică, a unei entităţi separate formată în interiorul unui stat membru pe o bază etnică sau lingvistică, şi cu atât mai puţin cu intenţii potenţial separatiste. Ceea ce domnul Kelemen Hunor trebuie să înţeleagă este că această cerere este inacceptabilă atât pentru Uniunea Europeană, cât şi pentru România”, a declarat eurodeputatul Victor Boştinaru.

Încât de la data respingerii celor două iniţiative cetăţeneşti, în septembrie anul trecut, Victor Boştinaru a subliniat efectele periculoase ale modificărilor propuse de semnatari: „Această iniţiativă îşi propunea dincolo de cuvintele frumoase, să reconfigureze politica europeană referitoare la minorităţi în sensul dorit de guvernul lui Viktor Orban şi de radicalii de toate culorile din Ungaria. Comisia Europeană a ţinut cont, în mod corect, de legislaţia europeană şi de competenţele statelor membre, fiind în acelaşi timp conştientă că această iniţiativă ar fi urmărit deturnarea campaniei pentru alegerile europene de la problemele reale ale Uniunii, pentru a permite colectarea de voturi prin mişcările naţionaliste sau extremiste. Iniţiativa ar fi putut contribui la destabilizarea situaţiei din Europa Centrală şi nu numai”.

Conform eurodeputatului PSD, „preşedintele UDMR, domnul Kelemen Hunor, greşeşte atunci când susţine poziţia inacceptabilă a guvernului Ungariei atât în ceea ce priveşte drepturile colective, cât şi extrateritorialitatea. Această poziţie a fost condamnată atât de Comisia de la Veneţia atunci când i-a fost solicitată opinia asupra constituţiei ungare, dar şi de un număr foarte mare de actori europeni din Comisia Europeană şi din Parlamentul European. Comisia de la Veneţia a precizat, de asemenea, că noua constituţie ungară va produce tensiuni între Ungaria şi statele din Europa Centrală şi de Est”.

„În spatele acestor iniţiative există o altă acuzaţie eronată, conform căreia, atât România, cât şi alte state membre nu ar respecta drepturile minorităţilor. Reamintesc însă că la momentul aderării ţării noastre s-a făcut o evaluare riguroasă a respectării criteriilor de la Copenhaga iar România a continuat să respecte aceste criterii, fiind una dintre cele mai avansate ţări în acest domeniu. Drept dovadă în acest sens stă participarea aproape constantă a UDMR-ului la guvernare”, mai precizează Victor Boştinaru.