Berlin-Washington: O iritare fără excese

0
341
Steffen Seibert

Comunicatul purtătorului de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, este rece şi factual. Iritarea guvernului german nu depăşeşte „nişte cote” sau mai exact se manifestă cât mai discret. Măsura luată este, înainte de toate, simbolică: reprezentantului serviciilor secrete americane la ambasada SUA din Berlin i s-a cerut să părăsească Germania. După scandalul ascultării telefoanelor de către NSA, descoperirea, în decurs de o săptămână, a doi dubli agenţi – unul aparţinând BND (serviciul german de informaţii), altul Ministerului Apărării, – Berlinul nu putea să nu reacţioneze. Angela Merkel a decis, joi, să adreseze un avertisment bine calculat: relaţiile de încredere ale celor două ţări sunt în joc. Pentru opinia publică germană, spionii BND şi Bundeswehr constituie un scandal imens. „Der Spiegel”, pe site-ul său, se întreabă dacă se va accepta „viaţa de câine” sau se va reacţiona. Aceste evenimente sunt foarte serioase pentru Guvernul Angela Merkel, afirmă Seibert, dar nu puţini membri ai Cabinetului minimalizează consecinţele: informaţiile recoltate de spioni erau „ridicole”, a declarat ministrul de Interne, Thomas de Maiziere. Două anchete sunt în curs de desfăşurare.

Angela Merkel

Prudentă, Angela Merkel a comentat scandalul în puţine cuvinte. „Eu cred în aceste momente, care pot deveni confuze, că trebuie păstrată încrederea între aliaţi”, a repetat ea. Economic şi politic, SUA constituie un partener esenţial pentru Germania. Dezvăluirile din această săptămână pot tuşa negocierile asupra tratatului de liber schimb transatlantic. Dar încrederea reciprocă rămâne necesară. Ministrul Apărării, Ursula von der Leyen, a invitat SUA să coopereze cu Germania. În Bundestag, deputaţii comisiei de anchetă asupra ascultărilor NSA deplâng slaba cooperare cu administraţia americană în obţinerea explicaţiilor cerute. Americanii îşi apără poziţiile. „N-avem nici un comentariu asupra unei presupuse afaceri despre serviciile de informaţii”, a declarat, la Washington, Caitlyn Hayden, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate. „Relaţiile noastre în materie de securitate şi de schimb de informaţii cu Germania sunt foarte importante şi permit asigurarea securităţii germanilor şi americanilor”, a mai spus el. La Washington se aşteaptă estomparea iritării părţii germane.

„Solicitarea” formulată către şeful spionajului de la ambasada SUA din Berlin de a părăsi Germania a fost pur şi simplu o formulare politicoasă, dar în realitate echivalează cu un „ordin clar” de a pleca, a explicat, ieri, un purtător de cuvânt al Ministerului german al Afacerilor Externe, citat de DPA. „Nu-mi pot imagina că nu i se va da curs acestei solicitări”, a declarat Martin Schaefer. „O solicitare este un ordin clar de a pleca”, a adăugat purtătorul de cuvânt al MAE german. Acesta a menţionat că nu s-au făcut paşi în direcţia măsurii mai „drastice” de a-l declara pe respectivul ofiţer persona non grata, ceea ce l-ar priva de actualul statut diplomatic. În ceea ce-l priveşte, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert, a afirmat că nu au existat contacte între şefa executivului german şi preşedintele american Barack Obama legat de criza spionajului şi nici nu este planificat un astfel de contact.

Şeful serviciului german de informaţii externe (BND), Gerhard Schindler, a demarat o amplă verificare a structurilor pe care le conduce, pe fondul „scandalului de spionaj” cu SUA, informează publicaţia germană „Der Spiegel”, citată de RIA Novosti. Potrivit „Der Spiegel”, desfăşurarea unei asemenea verificări este destul de dificilă din punct de vedere tehnic, deoarece va fi necesar să se clarifice cine exact dintre cei circa 6.000 de colaboratori ai BND solicitase documente legate în mod direct de domeniul său de activitate.