Bacalaureat 2014: 197 de note au fost mărite după contestaţii

0
359

Candidaţii la examenul de bacalaureat care au depus cereri de reevaluare a lucrărilor au aflat, ieri, notele finale. Dintre cele 1.071 de contestaţii, pentru 690 nota a rămas aceeaşi. De asemenea, în urma reevaluării lucrărilor, 197 au dintre acestea au primit note mai mari, iar 184 au fost depunctate, procentul de promovare în judeţul Dolj crescând de la 55.15 % la 55.71 %.

Candidaţii care au fost declaraţi respinşi chiar şi după rezolvarea contestaţiilor mai au încă o şansă de promovare a examenului de bacalaureat în sesiunea a doua. Înscrierea candidaţilor se va face în perioada 14-18 iulie, evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în Limba română se va face în zilele de 18 şi 19 august, în timp ce evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii minorităţilor naţionale va fi susţinută pe 18 şi 19 august. Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională se va susţine în zilele 19 şi 20 august, iar cea a competenţelor digitale – pe 21 şi 22 august. Probele scrise vor începe pe 25 august, cu Limba şi literatura română, urmată pe 26 august de proba de limba şi literatura maternă. Proba obligatorie a profilului va avea loc în 27 august, iar cea la alegere a profilului şi specializării, în 29 august.

Afişarea rezultatelor la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului din acest an se va face pe 1 septembrie, iar depunerea contestaţiilor, în aceeaşi zi, urmând să fie rezolvate în zilele de 2 şi 3 septembrie, pentru ca rezultatele finale să fie afişate pe data de 4 septembrie. Potrivit ordinului de ministru, la solicitarea comisiilor de bacalaureat judeţene sau din proprie iniţiativă, Comisia Naţională de Bacalaureat poate aproba prelungirea perioadelor de susţinere a probelor de evaluare a competenţelor digitale sau lingvistice. Candidaţii au dreptul să susţină examenul fără taxă de cel mult două ori, prezentările ulterioare la examen fiind condiţionate de achitarea unor taxe (230 de lei în cazul absolvenţilor din seriile anterioare care nu au trecut de examen de cel puţin două ori).

12 elevi de nota 10 în Dolj

Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” este singurul liceu din Dolj cu rată de promovabilitate de 100%, urmat de Colegiul Naţional „Carol I” (97,77%), Colegiul Naţional „Elena Cuza” (95,52%), Liceul Teologic Adventist (93,48%) şi Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan”. De cealaltă parte a baricadei stau liceele cu rezultate precare – Liceul Tehnologic „Spiru Haret” Craiova (8,33%), Liceul Tehnologic Auto Craiova (7,26%), Liceul Tehnologic „Petre Baniţă” Călăraşi (6,54%), Liceul Tehnologic „Ştefan Anghel” Băileşti (2,78%) şi Liceul Tehnologic „Ing. Ionete Aurelian” Malu Mare (0%).

Examenul s-a derulat într-o atmosferă tensionată la fel ca şi anii trecuţi, sălile de examen fiind monitorizate cu camere video şi web, astfel că 17 elevi au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă. Cu toate acestea, Doljul a dat 12 elevi de nota 10 la prima sesiune a bacalaureatului. Este vorba de Alina Lavinia Căpăţînă, Adrian Marin Radu, Noemi Ştefania Vlăduţescu, Andreea Mihaela Chircă (Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”), Maria Miruna Creţan, Andreea Mihai, Ioana Elisabeta Militaru, Andreea Adelina Milotin, Iulia Ştefana Obogeanu (Colegiul Naţional „Carol I”) Mihaela Roxana Popa Ion, Elena Patricia Roambă (Liceul „Constantin Brâncoveanu” Dăbuleni) şi Raluca Ştefania Trofin (Colegiul Naţional „Elena Cuza”).