Poliţia Locală Craiova nu pune în aplicare hotărâri judecătoreşti de reîncadrare a unor salariaţi

0
863

Începând cu anul 2010, Sindicatul Administraţiei Publice „Forţa Legii”, după ce mai mulţi poliţişti locali au fost daţi afară, în urma OUG nr. 63/2010, a început să muncească la apărarea drepturilor unora dintre aceştia în instanţă, considerând că respectivele concedieri au fost abuzive, încălcând prevederile legale în materie. Deşi mai multe persoane au câştigat în instanţă, şeful Poliţiei Locale Craiova, Octavian Mateescu, a refuzat sistematic să pună în aplicare hotărârile judecătoreşti. Nici la această oră nu au fost toţi reintegraţi în câmpul muncii: din zece salariaţi apăraţi de Sindicatul Administraţiei Publice „Forţa Legii” doar doi au fost reprimiţi la serviciu.

Octavian Mateescu

După reducerile salariale masive pe care salariaţii bugetari le-au suportat începând cu anul 2009 din partea vechii guvernări (pierderea suplimentelor salariale – 50%, pierderea sporului de dispozitiv – 25%, pierderea fondului de premiere – 10%, pierderea premiului anual – 10%, pierderea premiului anual – 10%, pierderea drepturilor de natură salarială obţinute prin negocieri colective, majorarea TVA cu 5% etc.) în perioada august-septembrie 2010, la nivelul municipiului Craiova au fost puse în aplicare prevederile OUG nr. 63/2010 emise de Cabinetul Emil Boc referitoare la stabilirea unor măsuri de natura disponibilizărilor masive de personal bugetar, prin care Poliţia Comunitară Craiova a trebuit să-şi reducă efectivele de la 516 la 300 de posturi, prin HCL nr. 244/2010. Acestea fiind condiţiile, Octavian Mateescu, şeful Poliţiei Comunitare, a procedat la eliberarea din funcţie publică a câtorva zeci de agenţi în mod abuziv, încălcând prevederile legale în materie, concediind pe nedrept funcţionarii publici, păstrând totuşi în instituţie oameni cu medii inferioare celor daţi afară. Cazul lui Ştefan Marius Dacian, unul dintre cei 20 de agenţi comunitari demişi de Octavian Mateescu, care a câştigat irevocabil procesele de reintegrare încă din februarie 2011.

Sindicatul Administraţiei Publice „Forţa Legii” a încercat o rezolvare pe cale amiabilă

La data de 24 septembrie 2010, Sindicatul Administraţiei Publice „Forţa Legii” a trimis o adresă Poliţiei Comunitare Craiova prin care îi înştiinţa că:  „Prin Decizia nr. 2248 din 16.08.2010, eliberarea din funcţia publică a petentului se înscrie în măsura prevederilor art. 117 din Legea nr. 188/1999, republicată, coroborat cu art. 66 din Codul Muncii, pentru efectuarea concedierii colective legea prevede îndeplinirea unei proceduri prealabile obligatorii, în caz contrar măsura dispusă este lovită de nulitatea absolută. (…) Vă solicităm să renunţaţi la măsurile dispuse prin dispoziţia menţionată şi să reluaţi procedura de consultare a sindicatelor prevăzută imperativ de art. 117 din Legea nr. 188/1999, republicată, coroborată cu art. 69 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii. În caz contrar, prezenta constituie plângere prealabilă, în înţelesul legii privind contenciosul administrativ nr. 544/2004 cu modificările şi completările ulterioare, urmând a ne adresa instanţei de judecată competente, în numele membrului de sindicat, pentru anularea actului administrativ”. Conducerea Poliţiei Locale, pentru că între timp instituţia a fost reorganizată şi redenumită, nu a luat în calcul adresa celor de la Sindicatul Administraţiei Publice „Forţa Legii”.

Tribunalul Dolj a dat câştig de cauză celor demişi

La data de 1 februarie 2011, după ce Sindicatul Administraţiei Publice „Forţa Legii” a demonstrat că Ştefan Marius Dacian a fost concediat în mod abuziv, Tribunalul Dolj a admis acţiunea formulată de acesta şi a hotărât: „Anulează decizia nr. 2248/16.08.2010 emisă de directorul executiv al instituţiei pârâte. Dispune reintegrarea reclamantului pe funcţia obţinută anterior emiterii deciziei, cu plata drepturilor salariale aferente perioadei de la data încetării raporturilor de serviciu la data reîncadrării efective. Cu recurs în 15 zile de la comunicare”.  Poliţia Locală a făcut recurs la Curtea de Apel Craiova pe motiv că acţiunea lui Ştefan Marius Dacian nu a fost întemeiată. Curtea de Apel Craiova a respins recursul, la data de 30 martie 2011: „Respinge recursul formulat de pârâta Poliţia Locală Craiova împotriva sentinţei nr. 159 din data de 1 februarie 2011, pronunţată de Tribunalul Dolj, în dosarul nr. 12317/63/2010, în contradictoriu cu intimatul reclamant Sindicatul Administraţiei Publice „Forţa Legii” reprezentant legal al reclamantului Ştefan Marius Dacian. Decizie irevocabilă ”.

Redenumirea instituţiei şi organigrama stau în calea hotărârilor judecătoreşti

Nici de data aceasta Octavian Mateescu nu a pus în aplicare o hotărâre judecătorească irevocabilă, făcând către Tribunalul Dolj o „Cerere de lămurire cu privire la înţelesul dispozitivului Sentinţei nr. 159/01.02.2011”. Sindicatul Administraţiei Publice „Forţa Legii” a trimis mai multe adrese către Poliţia Locală Craiova, dar şi către conducerea Primăriei Craiova din acel moment, însă nici gând ca hotărârea judecătorească să fie pusă în aplicare. Octavian Mateescu îşi motiva decizia prin faptul că Poliţia Comunitară Craiova a fost reorganizată în Poliţia Locală Craiova, iar posturile celor concediaţi nu se mai regăsesc în organigrama noii instituţii: „Începând cu data de 1.01.2011, Poliţia Comunitară Craiova  a fost reorganizată în Poliţia Locală Craiova, astfel cum rezultă din prevederile Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. 475/23.12.2010, având ca temei juridic prevederile Legii poliţiei locale nr. 155/2010. (…) Actualmente există anumite impedimente în executarea hotărârilor judecătoreşti menţionate, ţinând cont de faptul că reclamanţii au fost eliberaţi din funcţiile publice deţinute la Poliţia Comunitară Craiova, iar reîncadrarea la Poliţia Locală ar trebui efectuată în funcţiile deţinute la Poliţia Comunitară, funcţii ce nu se regăsesc în actuala organigramă a Poliţiei Locale”. Ştefan Marius Dacian a fost repus în funcţie abia la data de 28.06.2012, însă mai sunt colegii de-ai săi care stau acasă din 2010, deşi instanţele de judecată au decis că au fost demişi în mod abuziv.