Procentaj mare de prezenţă la Evaluarea Naţională, dar se aşteaptă rezultatele

0
390

Ieri, 11 iunie, s-a desfăşurat prima probă, cea de Limba şi literatura română, pentru absolvenţii clasei a VIII-a , din „Evaluarea Naţională”. În judeţul Dolj , au participat peste 4.400 de absolvenţi ai ciclului gimnazial, din totalul   de 5.319 de absolvenţi ai etapei educaţionale amintite. Conform datelor prezentate de Inspectoratul Şcolar Judeţean, în sălile de examen s-au prezentat 4.140 de tineri, din totalul de 4.473 cu  drept de susţinere a „Capacităţii”.

 Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj sunt, în datele prezentate, mulţumiţi de rezultatele obţinute la „Evaluarea Naţională”, şi, cel puţin statistic, nimeni nu-i poate contrazice. „Avem un procentaj de peste 92% – 92,55% – în ceea ce priveşte prezenţa la probă. Centrele de Examen s-au prezentat foarte bine, din punctul de vedere al desfăşurării examenului.  S-a constatat prezenţă totală la Colegiile Naţionale „Carol I”, „Fraţii Buzeşti”, „Elena Cuza”, Şcolile Gimnaziale „Gheorghe Ţiţeica”, „Mircea Eliade”, „Mihai Viteazul”, toate din Craiova, precum şi la unităţile de învăţământ din comunele Brădeşti, Sadova, Galicea Mare, Drăgoteşti, etc. A fost şi absenteism, aminitind unităţile de la Perişor, Apele Vii şi de la Şcoala Gimnazială din Filiaşi şi altele. Din păcate, am avut şi un moment neplăcut, o elevă de la Centrul din comuna Moţăţei fiind eliminată, deoarece a fost găsit asupra sa telefonul mobil  ”, a precizat prof.  Monica Leontina Sună, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. 

Subiecte nu foarte dificile, dar nici speranţele la note mari nu sunt ridicate

Emoţiile au fost mari pentru elevi, unele nu s-au estompat nici ulterior susţinerii probei de Limba şi literatura română, dar am luat pulsul , atât cât am putut, susţinerii „Capacităţii”. La ieşirea din sălile de examen, mulţi dintre tineri arătau că sunt mulţumiţi, însă niciunul nu putea spune că va obţine o notă maximă, limita fiind undeva la 9,00: „Nu a fost foarte greu, am avut ceva dificultăţi la subiectul de „compunere”, însă cred că voi obţine o notă care să fie peste opt. Sper să rămân la Colegiul Naţional „Elena Cuza”, acolo unde am şi învăţat, până acum” –  Delia Ionică; „Mie mi s-a părut uşor, iar cei care au învăţat nu au avut dificultăţi. La „compunere” ni s-a cerut să vorbim despre o cetate, indiferent care ar fi ea, cu  ceea ce se întâmplă acolo. Mă aştept la o notă mare” –  Ştefan Miodrag Moţa;  „A fost destul de uşor. Mă aşteptam la ceva mai greu la compunere, dar am trecut. Din  ceea ce am scris, mă gândesc că voi obţine o notă apropiată de 8,80 – 9,00” – Ianoş Dumitrescu. La prima vedere, după cele spuse de către candidaţi, a fost uşor, însă, cel puţin ceea ce am auzit de la ei nu este chiar aşa, deoarece niciunul nu are speranţă la mai mult de nota 9, una, de altefl, foarte bună. Am cerut şi părerea unui specialist. „Au fost subiecte cu un grad de dificultate mediu. Depinde de formularea pe „epic”, iar „compunerea”, alt subiect, să fie coerentă, unde trebuie să fie o legătură între momentele alese, iar punctul culminant să fie predominant. Nu cred că a fost ceva foarte dificil ” – a spus prof.  Argentina Popa, prof de Limba şi literatura română, la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova.