Adrian Năstase a vizitat Centrul de Colectare a Legumelor şi Fructelor din Poiana Mare

0
963

Comuna Poiana Mare este cunoscută ca fiind cea mai mare şi mai bogată comună din judeţul Dolj, renumită pentru legumele de cea mai bună calitate care, înaine de 1989, se bucurau de aprecierea consumatorilor din ţară şi din străinătate. Acest brand ce părea pierdut se pare că a reînviat pe plaiurile dunărene la iniţiativa unor oameni de bine.

Luni, 10 iunie, fostul prim-ministru, Adrian Năstase, însoţit de parlamentarul Gigi Neţoiu şi de Primarul localităţii Poiana Mare, Marin Vintilă, au vizitat centru de colectare a legumelor şi fructelor. Acest centru a fost realizat în anul 2011 de către Gigi Neţoiu, având ca partener principal firma Metro. Obiectivul principal este acela de valorificare a produselor româneşti, în special cele legumicole. Construcţia, constând într-o hala metalică, acoperă o suprafaţă de 500 mp, fiind ventilată şi respectând normele care se impun în ceea ce priveşte stocarea şi valorificarea legumelor proaspete. Poziţia este una strategică, chiar în incinta târgului săptămânal din Poiana Mare. Partenerul principal, Metro, asigură consultanţa agronomică şi piaţa de desfacere, iar centrul de colectare acoperă segmentul logistic constând în realizarea contractelor cu producătorii locali cărora le asigură sămânţa pentru diferite soiuri de legume, în special roşii, ardei gras, castraveţi şi vinete, continuând apoi cu colectarea, stocare şi valorificarea producţiei. Costurile ce acoperă achiziţionarea seminţelor sunt achitate de contractanţi în compensaţie prin producţie. Anul trecut au fost valorificate 500.000 kg de legume, iar anul acesta se preconizează o dublare a producţiei sau chiar o triplare. Am aflat de la coordonatoarea centrului, doamna Gabriela Stoian, că sunt deja 50 de contracte cu producători importanţi, urmând ca pe viitor numărul acestora să crească.

Care sunt avantajele producătorilor?

În primul rând există siguranţa unei pieţe de desfacere , principală problemă a legumicultorilor. În al doilea rând, achiziţionarea unor seminţe de cea mai bună calitate şi în al treilea rând, preţul, negociat săptămânal în raport cu alte pieţe similare, ceea ce oferă un mare avantaj producătorilor. Toţi producătorii cultivă aceleaşi soiuri, iar ambalarea se face după normele europene în lădiţe speciale pe sortimente şi în funcţie de vânzări, angro şi en detail. Un alt aspect ar fi şi economia de combustibil, dar şi costul unui loc într-o piaţă publică unde vânzările sunt variabile.Trebuie menţionat că înainte de 1989 la Poiana Mare a existat un centru de acest gen, fiind unul dintre cele mai mari din sudul judeţului Dolj, produsele fiind valorificate cu succes pe piaţa internă, dar şi pe cea externă, cu contracte de export în Germania, Austria etc.

Întâlnirea cu legumicultorii

Adrian Năstase a salutat această iniţiativă, schimbând câteva impresii cu legumicultori care îşi cântăreau roşiile şi castraveţi proaspeţi culeşi din grădinile proprii. Cei prezenţi ne-au declarat: ”este ceva bun, am scăpat de drumurile prin toată ţara, de dormitul în pieţe şi de cei care ne luau de multe ori legumele la un preţ foarte mic, mai mult în bătaie de joc, să câştige numai ei”. ”Pe viitor această activitate se va extinde, iar oamenii vor înţelege că acest tip de comerţ este cel mai sigur şi eficient, care le asigură o stabilitate financiară şi o continuitate” ne-a declarat Gigi Neţoiu. ”Sunt convins că aceste investiţii sunt cele mai bune pentru zona noastră , unde potenţialul pe acest segment este foarte mare. Nu ne rămâne decât să atragem investitorii şi să-i ajutăm să implementeze cât mai rapid aceste tipuri de proiecte” ne-a declarat edilul comunei Poiana Mare, Marin Vintilă.

CRISTIAN RUDĂREANU