10+1 pentru Tudor Gheorghe, în Tabăra internațională de sculptură de la Craiova

0
1059

Inspirați de personalitatea și creația maestrului Tudor Gheorghe, zece sculptori în piatră din România, Germania și Macedonia și un invitat special din Craiova, care șlefuiește lemnul, vor petrece luna august în Tabăra de sculptură deschisă la Centrul Multifuncțional pentru a-și da măsura priceperii și a lăsa urbei creațiile lor. «Ne-am gândit ca anul acesta Simpozionul Internațional de Sculptură „Drumuri brâncușiene” să fie dedicat lui Tudor Gheorghe, pentru că, la 1 august, când noi vom deschide tabăra, maestrul va împlini 70 de ani», a explicat primarul Lia Olguța Vasilescu. Tabăra de sculptură este organizată de Casa de Cultură „Traian Demetrescu” și de municipalitatea craioveană, lucrările rezultate la final urmând să fie amplasate, ca și cele realizate la edițiile precedente, din 2013 și 2014, în diverse spații din Craiova. Anul trecut, tema simpozionului a fost opera scriitorului Marin Sorescu.

Jurizare pe baza machetelor celor 25 de participanți

La cea de-a III-a ediție, din acest an, Simpozionul Internațional de Sculptură „Drumuri brâncușiene” de la Craiova și-a schimbat regulamentul. Dacă în anii anteriori artiștii participanți trăgeau la sorți blocurile de piatră și apoi treceau la lucru, creațiile căpătând contur în funcție de formele și dimensiunile acestora, acum ei a trebuit să prezinte dinainte machetele lucrărilor. Nu mai puțin de 25 de sculptori, din România, Bulgaria, Macedonia, Germania și Elveția, au răspuns apelului lansat de organizatori. „O misiune complicată pentru juriu, pentru că unii au fost foarte buni”, a declarat Cosmin Dragoste, managerul Casei de Cultură „Traian Demetrescu”.

Blocurile de piatră de Vratsa vor fi alese de sculptori

Din juriu au făcut parte Adrian Tudor – fiul maestrului, Antoniu Zamfir – președintele Asociației „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021”, Adriana Teodorescu, Vlad Drăgulescu și Lucian Dindirică – vicepreședinți ai aceleiași asociații, primarul Lia Olguța Vasilescu și Cosmin Dragoste. „În mod normal, ar fi trebuit să selectăm 8 lucrări înscrise în concurs. Însă până la urmă am ales 10, pentru că, așa cum veți vedea, au fost foarte multe creații bune. De fapt, toate au arătat bine, a fost foarte greu să luăm o decizie. Așadar, la final vom avea zece sculpturi – și pentru că orașul Craiova are nevoie de statui, dar și pentru că trei dintre participanți sunt craioveni și nu este nevoie să asigurăm pentru ei nici un fel de costuri pentru masă și cazare”, a spus edilul Craiovei. Lia Olguța Vasilescu a adăugat că nici unul dintre artiștii selectați nu a mai participat la edițiile anterioare și că blocurile de piatră de Vratsa vor fi achiziționate în funcție de schițele prezentate de sculptori.

Un artist îi face statuie, altul îi creează un labirint

Între 1 și 30 august a.c., în curtea Centrului Multifuncțional din Craiova vor putea fi văzuți la lucru 7 artiști din România, iar restul din străinătate. Doi dintre ei vin de la Iași: Ana Maria Negară – doctor în arte vizuale, care a proiectat un labirint pe care sunt inscripționate literele ce compun numele maestrului Tudor Gheorghe, și Alin Neacşu. „Ne-a spus că vrea să se stabilească în SUA și că aceasta va fi ultima lucrare pe care o va realiza în România, din respect pentru Tudor Gheorghe. Ne-a mai mărturisit că este de origine din Câmpulung, descendent al boierului Neacșu – autorul primului document păstrat în limba română, de aceea s-a gândit să închine limbii române lucrarea pe care o va realiza”, a precizat Cosmin Dragoste referindu-se la ieșeanul Alin Neacșu. Tot din țară vor veni Gabriel Sitaru (Câmpina) și Vlad Dan Perianu (Bucureşti), acesta din urmă propunând Craiovei o statuie reprezentându-l pe maestrul Tudor Gheorghe.

Trei craioveni vor ciopli pentru maestru

Li se vor alătura trei artiști craioveni, între care și cunoscutul Lucian Irimescu. „Are o idee inedită: pe piatra nudă, pe patru fațete, va aplica niște gravuri, toate cu simboluri din creația maestrului Tudor Gheorghe. Este un început în a deschide această tabără și spre alte experiențe și experimente”, a afirmat managerul  Casei de Cultură „Traian Demetrescu”. Ceilalți doi sculptori craioveni sunt Virgil Pumnea și Laurenţiu Dimoiu. Dimensiunea internațională a Simpozionului „Drumuri brâncușiene” va fi dată de cuplul Michael & Anna Rofka (Germania), Tibor Zoltan Farkas (Germania) și Andrej Mitevski (Macedonia).

La această ediție, Simpozionul Internațional de Sculptură „Drumuri brâncușiene” are și un invitat special: artistul Gabriel Rizea, care nu va ciopli piatra, ci lemnul. Îi va da forma unor băncuțe, inspirându-se din „Anotimpurile” lui Tudor Gheorghe – cunoscuta serie de concerte dedicate de maestru poeziei românești. De altfel, prima dintre acestea, „Primăvara”, și-a și găsit loc în Craiova. „De ceva timp, Gabriel Rizea înfrumusețează Craiova cu sculpturile sale. Nu se va opri doar la aceste băncuțe, ci va continua și într-un alt registru”, a precizat managerul Casei de Cultură „Traian Demetrescu”.

***

Cosmin Dragoste, managerul Casei de Cultură „Traian Demetrescu”: «Am primit, la un moment dat, întrebarea de ce îi dedicăm lui Tudor Gheorghe această ediție a Taberei de sculptură, pentru că este încă în viață și de ce să îi facem statui. Am auzit, anul trecut, la ediție dedicată lui Marin Sorescu, când sculptorii erau vizitați de membrii familiei poetului – frați, nepoți –, că aceștia le spuneau: „I-ar fi plăcut și lui Marin să vadă așa ceva!”. Este o șansă de care trebuie să profităm, iar maestrul a promis că va veni de câte ori va putea să îi vadă pe sculptori la lucru. În plus, Tudor Gheorghe este un brand cultural nu numai al Craiovei și al regiunii, ci și al României».