Întâlnire de suflet la Craiova, pentru toți studenții basarabeni din țară

1
492

Asociaţia Studenţilor Basarabeni din Craiova, în parteneriat cu Federaţia Asociaţiilor de Basarabeni din România, Universitatea din Craiova, Ministerului Tineretului şi Sportului, Consiliul Judeţean Dolj, Muzeul Olteniei şi Casa de Cultură a Studenţilor Craiova, au organizat, sâmbătă, Conferinţa Naţională FAB România. Sala de conferințe a Muzeului Olteniei a fost neîncăpătoare, la această acţiune participând reprezentanţi din toate centrele universitare din ţară. S-a vorbit, la modul concret, despre impactul liberalizării vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova, în sală fiind prezent Marian Jean Marinescu, raportorul din partea Parlamentului European pentru acest regulament. Întâlnirea a avut parte de invitați importanți precum Andrei Tinu, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, Valeriu Leapciu, consilierul ministrului Tineretului şi Sportului, prof. univ. dr. Ion Turculeanu, decanul Baroul Dolj, prof. univ. dr. Bianca Predescu, de la Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu„ din Craiova, Ionuţ Dumitrache, directorul Casei de Cultură a Studenţilor Craiova; deputatul Ionuț Stroe, şeful Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei; Dan Lupescu, directorul Direcţiei pentru Cultură Dolj şi redactor şef al Revistei Lamura şi nu în ultimul rând, actriţa Alla Cebotari de la Teatru Colibri din Craiova. Gazdele evenimentului au fost Ion Cobâșenco, preşedintele FAB România și Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei.

Evenimentul a făcut parte dintr-o campanie mai aplă intitulată „Adevărata Basarabie”, care se derulează pe parcursul mai multor săptămâni la Craiova. Întâlnirea de sâmbătă a avut ca temă impactul pe care îl are liberalizarea regimului vizelor pentru cetățenii basarabeni, o temă care a suscitat interesul studenților, mulți dintre cei prezenți în sală venind special pentru acest eveniment din alte 15 centre universitare bdin țară. La final chiar, o studentă din Basarabia care studiază la Constanța a profitat de prezența invitaților din cadrul ministerului de resort și a eurodeputatului Marian Jean Marinescu, adresând întrebări punctuale referitoare la urmarea cursurilor de masterat în România.

Muzeul Olteniei, o gazdă primitoare

O gazdă primitoare, care a pus la dispoziție sala de conferințe a Muzeului Olteniei, a fost Florin Ridiche, directorul muzeului. „Sunt convins că liberalizarea vizelor va facilita schimbul de idei, de inițiative culturale și ne va ajuta și pe noi, dar și Basarabia, într-un proiect de integrare care se va finaliza cât mai curând”, le-a spus acesta, în deschidere, studenților. „Scopul acestei campanii este să creăm diferite colaborări. Acordarea burselor pentru studenții din Basarabia reprezintă un lucru mai eficient și mult mai mare dect toată armata din Transnistria”, au fost cuvintele  preşedintelui FAB România, Ion Cobâșenco. Ionuţ Dumitrache, directorul Casei Studenților din Craiova, a vorbit cu cuvinte frumoase despre studenții basarabeni, lăudându-i pentru implicarea lor. „Sunt niște studenți foarte activi și implicați. Cred că au reușit să se integreze mult mai mult decât românii și să fie mândri de cetățenia pe care au obținut-o”.

Ion Turculeanu: „Vă rog să credeți că aici sunteți acasă”

Prof. univ. dr. Ion Turculeanu, Decanul Baroul Dolj, le-a spus studenților basarabeni că îi va ajuta ori de câte ori vor avea nevoie. „Am venit aici și din mare curiozitate să văd câți sunteți de mulți în Craiova. Basarabia este un ținut tragic, cu multă suferință și cred că voi, toți, sunteți români, dar trăiți într-o zonă cu mari dificultăți. Dar în mod sigur că ați găsit căldura la Craiova. Ușa mea e deschisă și eu voi fi un sprijin pentru voi ori de câte ori veți avea nevoie. Mă gândesc la tinerețea voastră și vă rog să credeți că aici sunteți acasă”, a mărturisit Ion Turculeanu.

Bianca Predescu: „Sunteți frumoși și asta contează”

Prof. univ. dr. Bianca Predescu a vorbit cu multă căldură despre studenții basarabeni pe care i-a avut, de-a lundul anilor, la Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu„ din Craiova. „Voi, cei din Basarabia, aveți un alt tip de gândire pentru că veniți dintr-o altă școală care v-a obișnuit să gândiți acțiunea socială la dimensiunile continentului. De aceea, aveți rezultate bune în tot ceea ce înseamnă construcția socio-politică spre deosebire de studenții noștri care văd doar viața de mâine. Păstrați-vă acest atu pentru că prin intermediul lui veți performa. Veți avea un rol foarte important, acela de a aduce un element de noutate, de cultură și civilizație, pentru că toată lumea vrea un sânge tânăr care să revigoreze Occidentul. Aveți particularitatea că învățați ușor limbi străine și că ați făcut mult sport în școală. Sunteți frumoși și contează și asta. Așa v-a ajutat Dumnezeu pe voi. Trebuie să vă cunoașteți și cunoscându-vă să vă fixați parametri și să vă gândiți unde vreți să ajungeți”. Pentru a-și exprima prețuirea pentru studenții, profesorul Bianca Predescu le-a pregătit o surpriză tinerilor din Basarabia, invitându-l pe violonistul Gabriel Nițu să le ofere un mic recital. Un virtuoz desăvârșit, Gabriel Nițu le-a dedicat studenților din Republica Moldova „Balada” lui Ciprian Porumbescu.

Andrei Tinu: ”Unirea înseamnă integrare în secolul în care trăim”

Andrei Tinu, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, a fost prezent în mijlocul studenților basarabeni, mărturisind că vine, de fiecare dată, cu plăcere la întâlnirile cu aceștia pentru că are mulți prieteni din Republica Moldova. „Liberalizarea vizelor este un succes al României și al întregii clase politice, indiferent de culoarea politică. Guvernul României susține în continuare parcursul european al Republicii Moldova și nu ne vom opri să-l susținem. În momentul de față, unirea înseamnă integrare treptată. Iar România, de-a lungul timpului, a acordat locuri la universități pentru studenții basarabeni, a liberalizat vizele, iar toate acestea înseamnă unire în secolul în care trăim”, a declarat acesta, povestind apoi că, din funcția pe care o are, a avut parte de întâlniri și situații emoționate cu studenți basarabeni care vin și solicită obținerea cetățeniei române.

Marian Jean Marinescu: „La alegeri, când trebuie să vă luptați foarte tare”

Marian Jean Marinescu, raportorul Grupului PPE pentru regulamentul de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, le-a spun studenților din Basarabia că meritul acestui proiect îl au chiar ei, cei care trăiesc acolo, pentru că au rezistat presiunilor politice. „Meritul liberalizării vizelor este al moldovenilor care au rezistat presiunilor și sunt de admirat pentru acest lucru. Au rezistat într-o alianță foarte greu de ținut, au făcut niște eforturi și progrese mari și așa s-a ajuns la liberalizarea vizelor. Noi, în Parlamentul European, am comprimat cât am putut termenele, profitând și de faptul că nu au fost amendamente depuse. Ceea ce s-a întâmplat este un lucru extrem de pozitiv, dar mai aveți un hop mare, la alegeri, când trebuie să vă luptați foarte tare. Partidul comunist este unul foarte tare și trebuie să păstrați această alianță pro-UE pentru că altfel mersul se poate schimba, vedeți ce se întâmplă în alte zone”.

Ionuţ Stroe: „Liberalizarea vizelor, un prim pas pentru integrare”

Ionuț Stroe, şeful delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), i-a îndemnat pe studenții basarabeni să se implice și să susțină menținerea Republicii Moldova pe linia pro-europeană. „Liberalizarea vizelor trebuie să o priviți ca pe un prim pas pentru integrare. Sunt multe beneficii, puteți să călătoriți, să mergeți la studiu, să munciți, puteți merge să vedeți cu ochii voștri ce înseamnă Occidentul. Cel mai important lucru este să aduceți înapoi, în Moldova, tot ceea ce vedeți. Forma trebuie să fie reconfirmată în noiembrie, la alegeri, pentru că dacă comuniștii câștigă, ei pot reorienta această țară către zona rusă”. Dan Lupescu, directorul Direcţiei pentru Cultură Dolj a povestit tinerilor basarabeni o amintire petrecută în ţara lor cu ani în urmă şi le-a dat sfatul să se pregătească temeinic şi să folosească oportunitatea obţinută prin liberalizarea regimului de vize, adică să meargă şi să viziteze cât mai multe state ale UE şi apoi să se întoarcă mai „bogaţi” în cunoştiinţe.

Așa cum au și fost prezentat de către toți invitații, studenții basarabeni s-au dovedit deosebit de primitori și deschiși la dialog. La finalul discuțiilor, aceștia au ținut să le ofere invitaților un moment artistic. Ștefan Josan a oferit un recital de poezie care a fost aplaudat îndelung, impresionându-i pe toți cei prezenți cu timbrul vocii sale grave.

1 COMENTARIU

Comments are closed.