Prof. univ. dr. Bianca Predescu: “Pledând ca avocat în faţa unei Curţi internaţionale, trebuie să susţină cauza cu fermitate şi eleganţă”

2
691

Pregătiţi temeinic de prof. Univ. dr. Bianca Predescu, patru dintre cei mai buni studenţi ai Facultăţii de Drept “Nicolae Titulescu” din Craiova au participat la prestiogiosul concurs de procese simulate, “Central & Eastern European Moot Competion”, care a fost organizat, în acest an, la Malta. Reprezentanţii facultăţii craiovene s-au prezentat onorabil în faţa unui juriu deosebit de riguros, format din judecători ai Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi profesori ai Universităţii Cambridge – aceştia fiind şi organizatorii competiţiei. Masterandul Eduard Dogaru a fost distins cu premiul “Best -Speaker”, pentru fluenţa cu care şi-a susţinut pledoaria.

Central & Eastern European Moot Competion” este, de departe, cea mai reprezentativă competiţie adresată studenţilor care se pregătesc pentru o carieră în avocatură, şi asta datorită gradului maxim de dificultate la care sunt evaluaţi participanţii. Organizat şi în acest an de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi Universitatea Cambridge, concursul s-a desfăşurat, între 4 şi 7 mai, la Malta şi a beneficiat de o receptivitatea bună în rândul participanţilor. În competiţie s-au înscris nu mai puţin de 13 ţări, fiecare venind cu studenţi excepţionali: Belarus, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Georgia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ucraina. Din România au participat două echipe, Facultatea de Drept din Iaşi şi Facultatea de Drept “Nicolae Titulescu” din Craiova, aceasta din urmă fiind formată din studenţi Lavinia Defta (anul III), Valentina Diţoiu (anul III), Eduard Dogaru (master I), Liana Popa (anul IV), antrenori fiind Răzvan Scafeş şi Mihaela Opran (master I).

Testaţi pe o temă de maximă actualitate

Recunoscută deja pentru exigenţa sporită cu care sunt evaluaţi participanţii, ediţia din acest an i-a provocat pe studenţi cu o temă de maximă actualitate, care se află în curs de rezolvare la Curtea de Justiţie a UE – regimul azilanţilor. “Este o temă foarte complexă, ce pune în discuţie principiile şi reglementările specifice din Relaţiile Internaţionale, reglementarea UE în materie şi cea europeană privind protecţia drepturilor omului, necesitând o privire de ansamblu a drepturilor fundamentale ale indivizilor în raport cu interesele politice, economice şi de securitate a statelor, mai ales în etapa actuală de dezvoltare ce cunoaşte o complexitate dată şi de protecţia, sub toate aspectele, ale organizării statului şi societăţii în condiţiile crizei. De aceea, şi rezolvările pe care studenţii erau puşi să le facă deveneau foarte delicate”, a explicat prof. univ. dr. Bianca Predescu, care s-a ocupat personal de formarea şi pregătirea echipei din Bănie, profesorul craiovean distingându-se, de altfel, prin tactul didactic şi dedicaţia cu care-şi pregăteşte studenţii.

Masterandul Eduard Dogaru, o provocare pentru echipa craioveană

“La alcătuirea echipei, pe de o parte i-am reţinut pe studenţii care au vrut să participe la un astfel de concurs, ţinând cont de faptul că programul de lucru în echipă este zilnic de 4-6 ore, la care se adaugă cel individual. Nu toţi studenţii noştri sunt dispuşi să facă un astfel de efort. Pe de altă parte, am vrut să văd cum se comportă un tânăr capabil de performanţă de excepţie, format în alt domeniu, dar care a fost supus la un regim de muncă intens”, a mărturisit prof. univ. dr. Bianca Predescu. Este vorba de tânărul competitor Eduard Dogaru, care a absolvit (ca şef de promoţie) o universitate din SUA, specializându-se în matematică şi economie. “Cooptarea lui în echipă a fost legată de împrejurarea că, anul acesta, a urmat masterul în Drept Privat la facultatea noastră, ceea ce i-a dat posibilitatea să se acomodeze cu termenii juridici şi cu gândirea specifică a Dreptului. Şi sunt bucuroasă că s-a confirmat faptul că o astfel de persoană poate obţine rezultate foarte bune în orice fel de competiţie”.

Competitorii, obligaţi să aprofundeze foarte multe cunoştinţe

De altfel, profesorul Bianca Predescu este de părere că mai mult decât o bună pregătire ce duce la rezolvarea corectă a pledoariilor scrise  – care se depun cu o lună înainte de confruntarea orală – cel mai important aspect la acest concurs îl constituie atitudinea, determinarea, convingerea cu care un tânăr, pledând ca un avocat în faţa unei curţi internaţionale, poate să susţină o cauză, “cu fermitate şi eleganţă, fără idei contradictorii, cu evidenţierea celor mai potrivite comparaţii între situaţii deja cunoscute şi cea dedusă rezolvării, sprijinindu-se, în acelaşi timp, pe întreaga reglementare europeană şi internaţională şi jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”. Cu acest prilej, cei patru competitori au fost obligaţi să aprofundeze foarte multe cunoştinţe – de Drept substanţial european, în conexiune cu cele privind protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, reglementarea raporturilor de Drept Internaţional Privat, cât şi a celor de Drept Internaţional Public. Câştigătoarea ediţiei a fost echipa din Slovenia, finala disputându-se între aceasta şi Polonia. “Dar pe noi ne-a bucurat însă prestaţia studenţilor noştri din România, care au luat premii individuale, şi mă refer la Eduard Dogaru şi încă o studentă din Iaşi, care au fost distinşi cu Premiul “Best-Speaker”.


Prof. univ. dr. Bianca Predescu:

“Cred că au fost acumulări cantitative de cunoştinţe complexe care nu au cum să le strice în formarea ştiinţifică pe care au înţeles să o parcurgă de-a lungul anilor facultăţii. Cel mai important însă este aspectul calitativ al atitudinii şi mobilizării în condiţii de concurs, al încrederii în sine, cu care studenţii noştri sunt mai puţin învăţaţi, urmare a preponderenţei examenelor scrise. Oricum, sunt mulţumită că au înţeles cât de serioasă este formarea profesională în domeniul Dreptului, prin întrebările de mare fineţe puse de către membrii Curţii, în faţa cărora şi-au susţinut pledoariile şi aceasta cred că le va da  altă abordare în privinţa pregătirii de principiu ca viitor absolvent al acestei facultăţi. Cât îl priveşte pe Eduard, acumulările de ritm şi intensitate a muncii, unite cu lecţiile de tehnică şi artă a vorbirii pe care întreaga echipă le-a primit de la actorul Constantin Cicort, profesor de la Facultatea de Teatru a Universităţii noastre, căruia îi mulţumim pe această cale pentru timpul generos afectat echipei, au fost determinante în prezentarea sa în condiţii optime pentru a fi răsplătit, în final, cu unul dintre premiile individuale”.


Eduard Dogaru, participant:

“A fost o experienţă foarte utilă şi în acelaşi timp plăcută. Am avut ocazia să fac cunoştinţă atât cu nişte persoane foarte importante şi cu o contribuţie aparte în domeniul Dreptului european, cât şi cu unii dintre cei mai buni studenţi ai facultăţilor de Drept din zona centrală şi est-europeană. Subiectul speţei a fost unul care mă preocupa şi dinainte să aflu despre acest concurs, aşa că atunci când mi s-a oferit posibilitatea să-l aprofundez din punct de vedere al implicaţiilor juridice, am fost foarte dornic să parcurg individual şi speţa. A fost foarte interesant şi pentru că am putut să observ toţi participanţii şi organizatorii, atât în mediul formal al competiţiei – pe post de tineri avocaţi emoţionaţi pledând cauza – dar, în acelaşi timp am reuşit să-I cunosc şi la un nivel personal, în cadrul întâlnirilor mai puţin formale. M-a încântat faptul că atitudinea şi diplomaţia de care au dat dovadă toţi participanţii este o dovadă a faptului că întreaga zonă face paşi mari spre o elevare a nivelului civilizaţiei din vest”.


Lavinia Defta, participant:

“A fost genul de competiţie care e trăită odată în viaţă, iar sentimentele care te încearcă greu pot fi comparabile cu altceva. Ajungi să îţi testezi limitele, înveţi să te stăpâneşti şi sunt momente în care te surprinzi pe tine însuţi. Dincolo de cunoştinţele de Drept, rămâi cu o minunată lecţie de viaţă şi cu nişte amintiri nepreţuite”.


Valentina Diţoiu, participant:

“Deşi am trecut printr-o perioadă de pregătire intensă în care am scris mult, am citit şi mai mult, şi am exersat arta oratoriei, momentul concursului nu a fost unul lipsit de emoţii, fiecare încercând să facă o impresie cât mai bună. Dovada este chiar colegul nostru care s-a descurcat mai mult decât onorabil. Urmărindu-i pe judecători, ne-am dat seama de nivelul la care se poate ajunge în acest domeniu şi cred că toţi ne-am întors acasă mai pregătiţi şi cu minţile un pic mai deschise”.

Liana Popa, participant:

“O experienţă preţioasă, cu oameni frumoşi într-o insulă cu un farmec aparte, care m-a învăţat să mă situez mai bine în perspectivă şi m-a ajutat să mă familiarizez cu atmosfera unui proces în faţa unei instanţe de prestigiu”.

LAURA MOŢÎRLICHE şi MARGA BULUGEAN

 

2 COMENTARII

  1. Initial am citit „feminitate si eleganta“ si m-am speriat! Am crezut ca si creatura asta se viseaza femeie…

  2. Daca acest Eduard Dogaru este din neamul lui dogaru, probabil nepotul lui dogaru de la drept care conduce si acum facultatea de drept, chiar universitatea, prin danisor ajuns rector si cercel care i-a luat locul ca decan la drept, de curand si-au dat aceste functii intre ei, probabil o sa ajunga pe tobogan aceasta universitate cu asemenea interese! Ar merita un articol mai amplu!

Comments are closed.