În utima săptămână, amenzi în cuantum de peste 185.000 de lei, aplicate de DSVSA Dolj

0
370

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale , Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor  Dolj, efectuează, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, controale tematice specifice pentru a asigura cetăţenii de  un comerţ cu carne de miel si  alimente   sigure , pentru a preveni apariţia  de toxiinfecții  alimentare la oameni. În perioada 3 – 10 aprilie, inspectorii sanitari au aplicat amenzi contravenţionale în cuantum de peste 185.000 de lei.

FOTO: arhivă

Sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar-veterinar , dar poate fi realizată şi în spaţii amenajate și autorizate temporar. În Craiova s-a  amenajat  şi  functionează,   în perioada 10-15 aprilie , un centru  de sacrificare temporara  a mieilor si iezilor în incinta  Pieţei “Chiriac” , spaţiu  ce aparţine SC Pieţe si Târguri Craiova,.

– Centrul de sacrificare , funcţionează între orele 0700– 1700.

–  Există  spaţiu de parcare pentru mijloacele auto ce transportă miei şi iezi ;

– Unitatea are  asomator pentru animale , filtru vestiar pentru măcelari, sală de sacrificare cu gresie şi faianţă, standuri pentru jupuire,  mese, apa rece şi caldă, spaţiu de depozitat SNCU, contract cu firma de neutralizare si  salubrizare ;

–  Supravegherea sanitară veterinară  este asigurată de personal din cadrul DSVSA Dolj –medici veterinari şi asistenţi , pe toată perioada sacrificării mieilor şi iezilor, conform programului de funcţionare,

–  Mieii si iezii ce vin la vânzare sunt identificaţi cu crotalii individuale, iar  proprietarii  prezintă  documentele,  medicului  veterinar .

Controale peste controale

În săptămâna  03.04.-10.04.2023, inspectorii sanitari  veterinari  au efectuat  149 controale, în vederea  verificării condiţiilor de igienă în care sunt produse, procesate, depozitate  si transportate  alimentele de origine animală şi non-animala, după cum urmează:

  • 23 unităţi de producţie şi procesare (abatoare, unităţi de procesare carne, carmangerii, măcelării),  două pieţe en –  gros , 12 supermarketuri,  35 magazine alimentare,    şase cofetarii/patiserii , 13 depozite alimentare , 20 unităţi  alimentaţie publică , 6 pescării , 4 târguri şi  27 producători individuali. În trafic au fost verificate 20 de mijloace de transport. Nereguli constatate: neconformităţi privind respectarea regulilor de igienă -privind documentele, etichetare , ambalare, trasabilitatea , unitati neînregistrate  sanitar- veterinar, sacrficare animalelor si vanzarea carnii in locuri neavizate , etc. Pentru deficientele constatate au fost aplicate 29 sanctiuni contraventionale  in valoare de 185.800 de lei, conform HG 984/2005, şi confiscate 355 kg carne. “DSVSA Dolj, prin personalul propriu :  medici veterinari , asistenţi, medici umani  şi ingineri alimentarişti,  asigură control oficial  zilnic  în toate unităţile de procesare  şi producţie : abatoare , supermarketuri , brutării, depozite alimentare, patiserii, carmangerii , măcelării,  etc. Cetăţenii sunt sfătuiţi să cumpere carne de miel, ouă şi  produse alimentare din unităţi autorizate sanitar-veterinar, carcasele  de miel să poarte  marca de sănătate, ouăle să fie marcate, iar produsele  alimentare  etichetate . Nu  cumpăraţi din stradă de la vânzătorii ambulanţi . În cazul când se constată neconmformităţi : alimente  alterate – expirate   se va depune  petiţie , împreună cu bonul  fiscal la:

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj,

Adresă: Strada Fântâna Popova 30, Craiova, Cod poştal 200319

Adresă de e-mail dedicată: office-dolj@ansvsa.ro”, a precizat Costică Retea, director executiv – adjunct al DSVSA Dolj.