Studiu sociologic despre voluntariat prezentat de Asociaţia „Vasiliada”

0
258

Asociaţia „Vasiliada” a Mitropoliei Olteniei a organizat astăzi, la Centrul social „Mitropolit Firmilian”, o conferinţă de prezentare rezultatelor celui mai recent studiu sociologic cu privire la voluntariatul social. Evenimentul este parte a proiectului „Voluntariat pentru coeziune socială”, implementat de Asociaţia „Vasiliada” în parteneriat cu Asociaţia Free Youth Centre din Vidin, Bulgaria, şi finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră 2007-2013 România – Bulgaria”.

„Tema acestui studiu propune abordarea unui domeniu de interes care are multiple efecte benefice. Pe lângă impactul la nivelul comunităţilor, voluntariatul contribuie la facilitarea dezvoltării persoanelor care îl practică, prin oferirea de noi abilităţi şi deprinderi. Ne propunem astfel să dezvoltăm o metodologie de lucru cu voluntarii, de a găsi modalităţile cele mai potrivite pentru a motiva şi fideliza pe o perioadă cât mai lungă de timp voluntarii în proiecte cu caracter social. Cercetarea a cuprins informaţii oferite de un grup de 603 tineri români şi bulgari, cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani, dar şi informaţii pe care le-am primit din partea a 80 de instituţii cu profil educaţional şi social din judeţele Dolj şi Mehedinţi, România, şi Vidin şi Montana, din Bulgaria”, a precizat părintele Adrian Stănulică, preşedintele Asociaţiei „Vasiliada”.

Potrivit acestuia, 60 de tineri voluntari implicaţi în acest proiect vor urma un program de training şi vor avea posibilitatea să îşi ofere serviciile în cadrul instituţiilor care au nevoie de ajutorul lor. „Raportul întocmit de specialişti şi prezentat astăzi analizează situaţia voluntariatului în sfera socială, a problemelor şi oportunităţilor identificate în zona de frontieră şi îşi propune să exploateze oportunităţile, prin utilizarea în comun a resurselor umane şi a materialelor din zona ţintă, în vederea unei strategii în beneficiul comunităţii”, a subliniat părintele Adrian Stănulică.

Proiectul „Voluntariat pentru coeziune socială” se desfăşoară pe parcursul a 12 luni, din noiembrie 2012 până în noiembrie 2013.