Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a îndemnat zilele trecute la crearea unei armate europene, în special în contextul relaţiilor tot mai tensionate cu Rusia legat de Ucraina. O asemenea forţă i-ar permite UE atât să facă faţă noilor ameninţări de lângă frontierele sale, cât să şi apere valorile europene, a subliniat Juncker, într-un interviu publicat de Welt am Sonntag. Pe de altă parte, tot zilele acestea se vorbeşte despre crearea unui fel de NATO arab, Liga Arabă anunţând înfiinţarea unei forţe de apărare comune pentru lupta împotriva terorismului
“Nu vom crea o armată europeană pentru a o utiliza imediat. Însă o armată comună a tuturor europenilor îi va da de înteles Rusiei că vorbim foarte serios atunci când este vorba de a apăra valorile UE. O asemenea armată ne va ajuta să punem la punct o politica externă şi de securitate comună. Imaginea Europei a suferit intr-un mod dramatic. În termeni de politică externă, se pare ca nu prea suntem luaţi în serios”, a precizat preşedintele Comisiei Europene, subliniind că nu se intenţionează diminuarea rolului NATO. Potrivit aceleiaşi publicaţii şi fostul secretar general al NATO, Javier Solana, ar urma să prezinte la Bruxelles, un raport privind noua strategie de apărare europeană, făcând apel la o mai mare capacitate militară pentru intervenţii în afara frontierelor UE.
Marinescu : „Este o discuţie care pune în dificultate Rusia”
Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, vicepreşedintele EPP a precizat că este de acord cu propunerea preşedintelui Comiei Europene şi asta pentru că în mod cert o forţă comună pentru cei 28 de membri ai UE va permite raţionalizarea cheltuielilor militare şi favorizarea integrării militare dintre aceste ţări. Marinescu spune că în felul acesta este reluată o discuţie mai veche despre înfiinţarea Statelor Unite ale Europei, cu propria lor armată. „Este o discuţie care pune în dificultate Rusia”, susţine eurodeputatul european.
O nouă premieră în lumea arabă : forţe de apărare comune
Prof.univ.dr Iulian Chifu, fost consilier prezidenţial pentru Afaceri Strategice, Securitate şi Politică Externă a semnat ieri un editorial, în cotidianului Evenimentul Zile, în care a vorbit despre o nouă premieră în lumea arabă. „După o formulă de integrare regională proprie, dar inspirată din modelul Uniunii Europene, lumea arabă a propus şi crearea nu a unui NATO arab, dar măcar a unei forţe comune la dispoziţie pentru intervenţie în apărarea stabilităţii statelor. Propunerea nu a venit de la statele Golfului, respectiv de la Arabia Saudită, ci de la Egipt. Liga Arabă a anunţat că înfiinţarea unei forţe de apărare comune pentru lupta împotriva terorismului, propusă de Egipt, va fi examinată în cadrul summitului anual al organizației pan-arabe, care urmează să aibă loc la finalul lunii martie….”, susţine prof.univ.dr Iulian Chifu, în editorialul său.
Iulian Chifu : „Întreaga dezbatere se mută către scopuri şi inamic”
Fostul consilier prezidenţial se întreabă în articol dacă forţa de pace va fi sunită? Iar în acest caz, dacă va avea Turcia vreun rol? „Având în vedere relaţiile tensionate între Turcia şi Egipt e puţin probabil ca iniţiatorul şi susţinătorii săi să fi gândit la un asemenea aspect. Dar atunci va avea ea o componentă şiită, pentru a marca relaţia transconfesională în lumea arabă şi unitatea împotriva terorismului? Iarăşi acest lucru ar fi puţin probabil, în orice caz rezultat al multiplelor negocieri în afara lumii arabe, între Arabia Saudită şi Iran, negocieri mult mai largi şi mai complexe pentru a fi soluţionate în timp scurt. Varianta cea mai evidentă pare să fie o forţă sunită arabă (deci neimplicând Turcia). Dar atunci întreaga dezbatere se mută către scopuri şi inamic: având în vedere iniţiatorul, Egiptul, terorismul în cazul său ar veni de la Frăţia Musulmană….”, a mai subliniat autorul analizei.