Zilele Asistenţei Sociale, marcate la Craiova

0
320

Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România, sărbătoreşte, an de an, în luna martie, “Zilele Asistenţei Sociale”, sub egida “Responsabilitate, Comunitate, Participare Socială”. Acest eveniment le oferă asistenţilor sociali oportunitatea de a-şi celebra profesia şi de a se reafirma prin munca pe care o desfăşoară zi de zi pentru comunitate. Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România este  autoritatea profesională în domeniu care reprezintă, apără şi promovează drepturile şi interesele membrilor la nivel local, naţional şi internaţional, apără onoarea, libertatea şi independenţa profesională a asistentului social în exercitarea profesiei, asigură respectarea de către asistenţii sociali a obligaţiilor care le revin faţă de beneficiari, instituţii şi societate, în concordanţă cu normele deontologice ale profesiei.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj, a găzduit ieri, în sala de şedinţe, reuniunea devenită tradiţională încă din anul 2009, a asistenţilor sociali din judeţul nostru. “În această perioadă marcăm Zilele Asistenţei Sociale în judeţul Dolj. Încep prin a vă spune că strategia noastră are în vedere dezvoltarea serviciilor specializate în mediul rural şi în urbanul mic. Cu această ocazie mă adresez asistenţilor sociali, cărora le spun că trebuie să se lucreze mai mult în mediul rural. Poate se vor debloca şi posturile vacante din administraţia publică, mâine (n.r. – Azi) este un moment important în care se analizează legea şi primăriile vor putea să angajeze oameni pe această componentă. Este foarte important să se intervină exact în comunitatea în care sunt problemele. Profesia de asistent social este una frumoasă, liberală chiar. Tocmai din acest motiv vă spun că vă puteţi înfiinţa asociaţii juridice care să poată presta servicii pentru instituţiile publice, pentru comunitate. În acest fel calitatea serviciilor va creşte. Trebuie să vorbim de servicii specializate pe anumite componente ale etapelor managementului de caz, astfel încât să nu mai fie gestionate toate cazurile dintr-un singur punct şi să avem structuri specializate pe fiecare etapă ce trebuie parcursă”, le-a spus asistenţilor sociali prezenţi la reuniune, Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj.

“Este un bun prilej de a ne reafirma rolul pe care îl jucăm în societate”

Recunoscută ca o profesie în dezvoltare, profesia de asistent social identifică segmentul de populaţie ce face obiectul activităţilor de asistenţă socială, evaluează problemele socio-umane dintr-o anume regiune, comunitate sau localitate, dezvoltă planuri de acţiune, programe, măsuri, activităţi profesionalizate şi servicii specializate specifice domeniului, sensibilizează opinia publică şi o informează cu privire la problematica socială, stabileşte modalităţile concrete de acces la prestaţii şi servicii specializate de asistenţă socială pe baza evaluării nevoilor. Evenimentele organizate în cadrul Zilelor Asistenţei Sociale 2013, readuc în atenţia publicului larg faptul că asistenţii sociali sunt persoanele care aduc plus-valoare societăţii prin activitatea profesională desfăşurată, activitatea acestora având o importanţă socială în stabilirea echilibrului social. “În Craiova a devenit o tradiţie să organizăm această întâlnire a asistenţilor sociali din anul 2009 şi este un bun prilej de a ne reafirma rolul pe care îl jucăm în societate, de a ne creşte sensibilitatea şi recunoaşterea socială ca asistenţi sociali. Un alt rol este de a atrage sprijinul actorilor instituţionali în furnizarea de servicii sociale”, a precizat Emilia Sorescu, Preşedintele Sucursalei Dolj a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali.

Potrivit organizatorilor, reuniunea de ieri a fost prima dintr-o serie de acţiuni care se vor desfăşura până pe 31 martie şi care include întâlniri ale asistenţilor sociali practicanţi cu studenţii de la Specializarea Asistenţă Socială şi întâlniri ale studenţilor de la Specializarea Asistenţă Socială cu liceenii.

Florin Stancu, director DGASPC Dolj

“Meseria de asistent social este una frumoasă. Dumneavoastră, cei acre aţi ales să o practicaţi, respectaţi sintagma care spune «alege un job care îţi place, şi nu va trebui să munceşti nici o zi». Meseria de asistent social nu este foarte bine plătită în România în acest moment, dar dumneavoastră o practicaţi cu multă dăruire, motivaţiile financiare nefiind unele care să justifice alegerea acestei cariere”.